İyi bayramlar. Bu güzel bayram gününde bir aile aktivitesine ne dersiniz? Hadi bugün temel değerlerimizi konuşalım...
TAŞIYICI
Bizler bir bina isek, sahip olduğumuz temel değerler de en zor zamanda bizi ayakta tutan, taşıyıcı kolonlarımız gibidir. Temel değerlerimizin neler olduğunu bilirsek, hayatımızı da buna uygun yönetebiliriz.
HER ALANDA
İş ararken, evlenirken, arkadaş çevrenizi seçerken, para harcarken, yatırım yaparken… Değerlerinizi hayatınızın her alanında kullanıp onlarla uyumlu yaşadığınızda gerçek mutluluğu yakalayabilirsiniz. Örneğin, temel değeri yardımseverlik olan biri zamanını, parasının bir kısmını, sevgisini, eşyalarını başkalarıyla paylaşır. Kendini başkalarına kanıtlamak için ayakkabı, çanta, ruj, oyunlara para harcamaz. Parasını da hayatını da yönetir.
PARA VE DEĞERLER
ÇALIŞTIĞINIZ YER: İşyerinizin ve sizin değerleriniz uyumlu mu? Özellikle yeni işe girecekler, şirketin temel değerlerini incelemeli. Yaratıcılık değeriniz çok yüksekse ve işinizde bunu kullanamıyorsanız ya da özgürlüğünüze düşkünseniz ve sorumluluk alıp kendi kararlarınızla ilerlemek sizin için önemliyse, işe girmek yerine kendi işinizi kurmak sizin için daha iyi olabilir. Düşünün...
KREDİ KARTI EKSTRENİZ: Nerelere, ne için para harcadığınızı biliyor musunuz? Son 30 gün içinde aldığınız şeylerin hangileri istek, hangileri ihtiyaçtı? Değerlerinize uygun harcamalar yaptınız mı? Hemen kredi kartı ekstrenizi açın, harcamalarınızın tek tek üstünden geçin. Borçlu olmayı sevmediğiniz halde, anlamsız harcamalar yaptığınız kredi kartınızın borcunun tamamını ödeyemeyecekseniz hemen bu durumu değiştirin. Borcunuzu kapatana kadar bir süre kredi kartı kullanmayın.
YATIRIM YAPARKEN: Değerler, getiri beklentisi, yaş, risk karakteri... Her biri yatırım yaparken önemli.
ÖRNEK: 28 yaşında, para kazanan, yüksek getiri beklentisi olan Selda riskli yatırımlar yapabilir. Ancak sizin için güven önemliyse paranızı az riskli yatırım araçlarında değerlendirebilirsiniz.
SİZİNKİ HANGİSİ?
Değerler kişiden kişiye değişir. Sizinkiler neler merak ediyor musunuz? Hadi ailece listeden olmazsa olmazlarınızı seçin, isterseniz yeni değerler ekleyin. Hem içinize dönün hem de ailece ortak noktalarınızı bulun.
- Denge
- Bilgi
- Sağlık
- Huzur
- Sevgi
- Dürüstlük
- Adalet
- Güven
- Aile
- Risk
- Anlam
- Güç
- Para
- Tevazu
- Şefkat
- Aşk
- Eğlence
- Barış
- Güzellik
- Mutluluk
- Özgürlük
- Yaratıcılık
- Gelişim
- Fayda
- Üretim
- Eşitlik
- Paylaşmak
SAHİP OLDUKLARINIZI LİSTELEYİN
- Nakit (TL, altın, mevduat, döviz).
- Yatırımlar (hisse senedi, bono, altın).
- Gayrimenkul (ev, arsa, dükkan). Sahip olduklarınızı listeleyin. Sizin için hangileri riskli, hangileri risksiz? Bu durumu ve beklentilerinizi bankacınızla konuşup dağılımınızı sorgulayın.
KAYNAKLARI KULLANIRKEN: Su, para, kişisel enerji, zaman gibi kaynaklar sınırlı. Önemli olan bunları verimli ve doğru kullanmak.
ÖRNEK: Nasıl kredi kartı ekstrenize bakarak harcamalarınızı inceliyorsanız, zamanınızı nasıl kullandığınıza da öyle bakın. Neye, kime, neden, ne kadar zaman ayırdığınızı analiz edin. Zaman, paradan çok daha değerli, gitti mi geri gelmiyor. Peki siz onu, sizin için en değerli en önemli insanlara ve şeylere mi harcıyorsunuz?
KULLANIM BAŞI NE KADAR HARCIYORSUNUZ?
Bir şey satın alırken onu ‘kaç kere’ kullanacağınızı düşünün. 365 liralık bir ayakkabıyı senede bir kere giyerseniz, kullanım maliyetiniz 365 liradır. Ancak 365 liralık saati, bir sene boyunca her gün takarsanız kullanım başı maliyetiniz 1 lira olur.
PAYLAŞ, KAZAN: Araştırmalara göre bağış yapanlar, paralarını kendileri için kullananlardan daha mutlu. Paranın dışında zamanını, emeğini, ilgisini paylaşanların mutluluğu eskiye oranla yüzde 40 artıyor.
SADELİK=ZENGİNLİK: Takıp takıştırmamak, kendi özüne inmek, hayatın gürültüsü içinde anlam bulmak, daha az şeye istek ya da ihtiyaç duymak... Sizin için sadeleşmenin ne demek olduğunu düşünün.
SADELEŞMEK
Sadeleşmek için mobil uygulamalardan yararlanın. Kullanmadığınız eşyalarınızın resimlerini yükleyin hem dolabınız ferahlasın hem de para kazanın.