Özlem DenizmenEn popüler kredi kartı soruları

HABERİ PAYLAŞ

En popüler kredi kartı soruları

Bu hafta köşemi sizlerden gelen kredi kartı, borç, ödeme, dolar bozma gibi sorulara ayırdım. Verdiğim cevaplardan herkesin fayda bulacağını umarım. İşte sorular ve cevaplar…

En popüler kredi kartı soruları

5 KART MI TEK KART MI?

SORU: Merhaba, 5 tane 20 bin TL limitli kredi kartım mı olsun, yoksa 100 bin TL limitli 1 kredi kartı mı? Figen/Siirt

CEVAP: İki seçeneğin de avantajlarına ve dezavantajlarına bir bakalım.

20 bin TL limitli 5 kredi kartının avantajları:

* BÜTÇE TAKİP: Harcamalarını farklı kartlar arasında paylaştırarak nereye ne kadar harcadığını takip edebilirsin. Yemek kartı, kıyafet kartı... gibi.
* KAMPANYA: Farklı kartların kampanyaları, taksit ve puan avantajlarından faydalanabilirsin.
* ESNEKLİK: Bir kartın limiti dolduğunda ya da çaldırdığında diğer kredi kartını kullanabilirsin. Dezavantajları:
* AİDAT: Her kartın yıllık kart aidatı olabilir.
* ÖDEME: Ödemeleri takip etmek zorlayabilir, son ödeme tarihlerine dikkat etmen önemli. Yüksek limitli tek bir kredi kartının avantajları:
* KOLAY: Tek kredi kartının takibi daha kolay.
* HESAPLI: Sadece bir kartın yıllık kart aidatını ödersin. Dezavantajları:
* KONTROL KAÇABİLİR: Yüksek limit olduğunda, kontrolsüz harcama ve borçlanma ihtimalini artırır.
* RİSK: Kredi kartın kaybolursa veya çalınırsa risk daha yüksek olur. Özetle: Disiplinliysen ve ödemelerini düzenli takip edebiliyorsan tek kart. Fakat farklı kampanyalardan faydalanmak, harcamalarını ayırmak ve limitlerini yönetmek istersen düşük limitli 5 kredi kartı olur. Ben maksimum 2 kart seviyorum. Disiplinliyim.

Haberin Devamı

NE YAPMALIYIM?

SORU: 3 kredi kartımın borcu 150.000 TL. Aylık gelirim 55.000 TL. Borcum sürekli artıyor ne yapacağımı bilmiyorum! Burak, İstanbul

CEVAP: İşte adım adım yapabileceklerin:
1. Aylık gelirinin yaklaşık 2.7 katı kadar borcun var. Finansal sağlığını korumak için aylık borç ödemen gelirinin 3’te birini geçmesin.
2. Ekstreni inceleyerek, gereksiz harcamalarını belirle ve bunları kısmaya çalış.
3. Kartla harcama yaparken istek/ihtiyaç kuralını uygula.
4. Kaktüs moduna gir. Kart borcunu kontrol altına alana kadar sadece ihtiyaçlarına harca.
5. Asgari borçtan fazlasını ödemeye çalış.
6. Ek gelir yollarını araştır.
7. Bazen dışarıdan bir göz sorunu daha net görmemize yardımcı olur. Bana yolla harcamalarını söyleyeyim.
8. Çözüm için adım adım ilerle. Soruna değil çözüme odaklan.

Haberin Devamı

BORÇ SENİ RAHATSIZ EDİYORSA

SORU: Dolarım var. Bozup kredi kartı borcumu kapatsam mı?

CEVAP: Doların ne zaman yükselip yükselmeyeceğini kesin olarak tahmin etmek zor, çünkü döviz kuru birçok faktörden etkilenir: Ekonomik veriler, merkez bankası politikaları, FED (Amerika Merkez Bankası) politikası, jeopolitik gelişmeler vs. Son FED faiz indirimi ile genel anlamda dolara talebin düşmesi bekleniyor ve dolar çok da artmamalı. Ama çok etken var, bilmek zor. Ancak öylece duran dolardan bir şey olmaz, enflasyon var o da eriyor. SONUÇ: Borç rahatsız ediyorsa üçte bir gibi bir kısmını bozdur ve kart borcunu biraz kapat. Kalan borcu da harcamalarından tasarruf ederek kapat.

GÜNÜN SÖZÜ

Parayı doğru kullanırsanız, efendisi olursunuz, yanlış kullanırsanız o sizin efendiniz olur.

Haberin Devamı

GÜNÜN TERİMİ
KREDİ KARTI GECİKME FAİZİ

Son ödeme tarihinden itibaren asgari ödeme tutarının ödenmeyen kısmına gecikme faizi uygulanır. Gecikme faizi alışveriş faizinden daha yüksek bir faiz oranıdır. Daha fazla faiz ödememek için kart ekstrenin en az asgari tutarını öde.

ASGARİYİ Mİ TÜM BORCU MU ÖDESEM?

SORU: Enflasyonist ortamda kredi kartının asgarisini ödemek mi mantıklı yoksa ekstre borcunun tamamını mı ödemeliyim? Ömer/Denizli

CEVAP: Kredi kartı aylık akdi faiz oranı yüzde 4.25, yıllık kabaca yüzde 51 civarı, bunun üzerine bir de BSMV ve KKDF oranları gelince enflasyonun üzerinde (TÜİK’e göre enflasyon yüzde 51.94 ) üzerinde faiz ödeniyor. Yani kredi kartı borçlarının faiz oranları enflasyonun üzerinde. Asgari ödesen geri kalan borç üzerinden faiz işler ve harcamaya devam ettiğin için üstüne borçlar artar. Gel hesap-kitap yapalım; Dönem borcun 85.000 TL ve asgari ödeme 34.000 TL diyelim. Sadece asgari ödersen: Dönem borcu: 85.000 TL - 34.000 TL = 51.000 TL Önümüzdeki dönem ödenecek 51.000 TL’nin faizi (yüzde 4.25) = 2167,5 TL 2167,5 TL’nin yüzde 30 faiz oranı üzerinden vergisi = 650,25 TL Toplam ödeme = 2167,5 TL + 650,25 TL = 2817,75 TL (Bu tutar bir sonraki dönem borcuna eklenir.) Sonuç: Ne diye bu kadar faiz ödeyesin! Çok açılma toplayamazsınız sonra. Kredi kartı borcunun artmaması için harcamalarını kontrollü yapman lazım. Uygulamam Monay ücretsiz. Gel, incele, kontrole gir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder