Özlem DenizmenFinans dünyasında izdiham

HABERİ PAYLAŞ

Finans dünyasında izdiham

Haberin Devamı

Dün Türkiye’de bir ilk olan 1’inci Finansal Okuryazarlık ve Erişim Zirvesi’ni gerçekleştirdik. Salon doldu taştı. Kadın, genç, emekli, herkes oradaydı



Çırağan Sarayındaki zirve her kesimden ilgi gördü.

Kurucu başkanı olduğum Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği’nin (FODER) Türk Ekonomi Bankası (TEB) ile ortaklaşa düzenlediği 1’inci Finansal Okuryazarlık ve Erişim Zirvesi’ni gerçekleştirdik. İlgi o kadar büyüktü ki, konuklar oturacak yer bulamadı, halkın yarısı dışarıda kaldı.

Bir lira, bir İstanbul

Zirvenin belki de en çarpıcı cümlesini Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış söyledi: “Her gün 1 lira biriktirsek 22 yılda bir yıllık geliri İstanbul kadar olan bir şehir daha inşa ederiz.” Egemen Bağış’ın bu sözleri, Türkiye’nin birikim ve tasarruf bilincini geliştirmemiz gerektiğine olan inancımı daha da güçlendirdi.

[[HAFTAYA]]

FODER’i neden kurduk?

Size biraz daha FODER’den bahsetmek istiyorum. Durup dururken neden bu derneği kurduk? Aslında finansal okuryazarlık hareketi son yıllarda dünyada gittikçe önem kazanmaya başladı. Amerika’da Nisan ayı ‘finansal okuryazarlık’ ayı olarak ilan edildi. Dünyanın birçok ülkesinde çocuklar daha 3 yaşındayken finansal okuryazarlık eğitimi alıyor. Sonra dönüp ülkemize baktık... Para konuşulmuyor, hatta bir tabu ve nüfusun yüzde 51’i finansal sistemin dışında. Para yönetimi, tasarruf, birikim, bütçe gibi kavramların bizim ülkemizde de bilinmesi, öğrenilmesi gerekiyor.

El ele, gönül gönüle

Biz de gönüllüler, devlet kurumları, finansal sistemde söz sahibi kişiler olarak bir araya geldik ve finansal okuryazar bir nesil için Kasım 2012’de FODER’i kurduk. Henüz 6 ay oldu ama dernek OECD (Avrupa Ekonomik İşbirliği Örgütü) tarafından akredite edildi. Ayrıca, Finansal Eğitim Ulusal Strateji liderliğini yürüten SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) ve Merkez Bankası ile çalışmaya başladık bile. Türkiye’nin ilk ve tek finansal okuryazarlık derneği olan FODER; ülkemizde finansal okuryazarlık, finansal farkındalık, finansal eğitim faaliyetlerini etkinleştirip geliştirilmesine destek olmayı amaçlıyor. Ayrıca bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlarla işbirliği yapmayı. Araştırma, koordinasyon, uygulama ve düzenleme çalışmaları yapmak üzere SPK liderliğinde bir ulusal konseyin kurulması gerektiğinin altını çiziyor.

FODER YÖNETİMİ

YÖNETİM KURULU
(Başkan)
Özlem Denizmen

(Başkan Yardımcıları)

Sezai Beköz
Dilek Bil

(Sayman)
Pelin Kabalak

(Üyeler)
Prof. Özgür Demirtaş
Emrah Kaya
Murat Kolbaşı
Bülent Taban
Yener Yıldırım

(Yedek üyeler)

Gonca Artunkal
Serra Erciyes
Murat Ergin
Banu Kavak
Burçin Mavituna

DANIŞMA KURULU
(Başkan)
Cansen Başaran Symes
(Üyeler)
Osman Akyüz
Koray Arıkan
Aslı Başgöz
Hüseyin Erkan
Attila Köksal
Seymur Tarı
Durmuş Yılmaz

Finansal okuryazarlık

Günlük hayatta; kişinin para kullanımı ve yönetimini, bilgiyle değerlendirebilmesi ve etkili karar vermesini sağlayan yeterlilik düzeyidir.

TÜRKİYE’NİN 2023 İÇİN BÜYÜK HEDEFLERİ VAR

Dünyanın 10’uncu büyük ekonomisi olmak, işsizliği yüzde 5’e indirmek gibi finansal okuryazarlık da Türkiye için hiç olmadığı kadar önemli. Hedeflere ulaşmak için bireylerin finansal farkındalığa sahip olması ve hayatlarını bu bilinçle yönetmeleri gerek. FODER bu bilincin okul sıralarında edinilmeye başlanması gerektiğini biliyor ve şu amaçla çalışıyor: Finansal okuryazarlık eğitim müfredatlarında yer almalı! Böylece okul yıllarında kişisel finans bilinci ve tasarruf alışkanlığı edinen gençler, 2023 ve ötesi Türkiye’sinin yetişkinleri olacaktır.

SORU/CEVAP

Biriktirmeye devam

Soru: Ev sahibim evi satılığa çıkardı. Evi ben almayı istiyorum. Elimde 20 bin TL nakit para var. Evin fiyatı 125 bin TL ama pazarlıkla biraz düşebilir. Benim sıkıntım elimdeki mevcut nakdi peşinat olarak vermek. Kalan tutarı da bankadan kredi olarak çekebilmem çok zor. Kararsızım.Seyfi Cevap: Ev almak hepimizin hayali. Ama ev alırken finansal huzurumuzun olması da önemli. 125 bin liralık ev için 31 bin 250 lira peşinatın hazır olması gerekir. Kalan parayı bankadan kredi olarak alman gerekiyor. Eğer şu anda şartların uymuyorsa para biriktirmeye devam ederek elindeki peşinatı artır. Peşinatı artırırken banka ile olan ilişkini de sağlamlaştır. Her zaman önüne fırsatlar çıkacaktır. Son karar senin.

Yatırım sepeti yap

Soru: Kitabınız doğrultusunda yatırım araçlarından hisse senedi ve benzeri yatırım araçlarına ilgi duymaya başladım. Çok fazla param yok. Ayrıca, ekonomi işlerinden hiç anlamıyorum. Paramı etkili bir şekilde değerlendirebilmek adına sizden yardım rica ediyorum.Elif Cevap: Hedefin olsun, yatırım karakterini tanı, miktar belirle. Birikiminin hepsini tek bir yatırım aracına yatırma. Paranı üçe ayır. Riskli, orta riskli ve risksiz yatırım araçlarından kendi yatırım karakterine uygun miktarları belirleyerek bir yatırım sepeti yap.



Sıradaki haber yükleniyor...
holder