Özlem DenizmenKıyafet bütçesi
HABERİ PAYLAŞ

Kıyafet bütçesi

İstek bütçesinin altında en yer tutan harcamalardan biri kıyafet. Gereksiz kıyafet alımları, bireysel bütçelerde büyük delikler açar. Aman dikkat; gardırobumuzdaki kıyafetlerin sadece beşte birini giyiyoruz.. Peki ne yapmalı?

Kıyafet bütçesi

BİR AYLIK MAAŞ

Her ay ortalama 500 TL’lik gereksiz kıyafet alışverişi, yıllık 6 bin TL’lik bir harcamaya yol açar. Kıyafete ayırdığımız yıllık bütçe 1 aylık maaşımızı geçmemeli. Bu istek harcamasını kontrol altında tutmak için bazı tüyolar paylaşacağım.

GARDIROP PLANLAMASI
(10 PARÇA ILE 30 KOMBIN)

Haberin Devamı

Çok fazla kıyafet almak yerine, her biri ile en az 3 farklı kombin yapabileceğiniz 10 temel parça seçin. Örneğin, 5 farklı pantolon ve 5 üst ile 30 farklı kombin oluşturabilirsiniz. Ben bunu beş parça ile bir ay boyunca yaptım. Rahat ettim.

İKİNCİ EL KIYAFETLER
(YÜZDE 50’YE VARAN TASARRUF)

İkinci el kıyafet alışverişi yaparak yüzde 50’ye varan tasarruf sağlayabilirsiniz. Bu aynı zamanda sürdürülebilirlik için de önemli. Neden bilmiyorum, Türkiye’de ikinci el İngiltere ve Amerika kadar popüler değil.

İNDİRİM VE KAMPANYALAR
(YILLIK 30 BİN TL TASARRUF)

Yıl boyunca düzenlenen indirimleri ve kampanyaları takip ederek önemli miktarda tasarruf edebilirsiniz. Örneğin, her sezon sonunda yapılan indirimlerden yararlanarak dört kişilik bir ailenin kıyafet bütçesi yıllık 30 bin TL’ye kadar azalabilir. Tabii sırf indirimde diye almak doğru değil, eğer planlı bir harcama ise indirim takip etmek akıllıca!

KIYAFET BAKIMI
(5 YIL DAHA UZUN ÖMÜR)

Kıyafetlerinize iyi bakmak, onların ömrünü uzatır. Düzenli olarak talimatlarına uymak ve uygun şekilde saklamak, kıyafetlerinizin 5 yıl daha uzun süre kullanılmasını sağlayabilir. Benim 20 senelik bir pantolonum var (Ulus pazarından almıştım). Hâlâ 20 sene öncesi gibi güzel (İçine sığabilmek ve kendi kilomu denetlemek de ayrı keyif).

TRENDLERDEN UZAK DUR
(BÜYÜK TASARRUF)

Moda trendlerine sürekli ayak uydurmak, kıyafet bütçenizi zorlar. Bunun yerine, zamansız ve klasik parçalara yatırım yaparak yılda yaklaşık 1 maaş tasarruf edebilirsiniz. Örneğin bu yaz biliyorum göbeği açık pantolon bluz parçalar çok moda, direndim almadım. Hem göbekte açık olmadı hem de cüzdanda.

Haberin Devamı

İHTİYAÇ ANALİZİ
(YÜZDE 30 DAHA AZ HARCAMA)

Kıyafet alırken gerçekten neye ihtiyacınız olduğunu analiz etmek, gereksiz harcamaları önler. İhtiyaç analizi yaparak alışverişlerinizde yüzde 30 daha az harcarsınız.

KALİTELİ YATIRIM
(3 KAT DAHA UZUN KULLANIM)

‘Hızlı Moda’ ile alınan hesaplı kıyafetler kısa sürede yıpranabilir ve sık sık yenileme gerektirebilir. Kaliteli ve dayanıklı ürünlere yatırım yapmak, bu kıyafetlerin 3 kat daha uzun süre kullanılmasını sağlar ve uzun vadede tasarruf etmenize yardımcı olur.

TAKAS VE DEĞİŞİM
(ÜCRETSIZ YENİLİK)

Arkadaşlarınız veya aile üyelerinizle kıyafet takası yaparak gardırobunuzu ücretsiz olarak yenileyebilirsiniz. Özellikle tek sefer kullanacağınız kıyafetler için eşe dosta sormayı unutmayın.

BENDEN SÖYLEMESİ

Siz kendinizi ne kadar huzurlu hissediyorsanız o kadar az kıyafet alışverişi ihtiyacı duyarsınız. Ciddiyim. Sürekli bir şeyler almak istiyorsanız demek ki halledilmesi gereken bazı şeyler var… Benden söylemesi. Kovada bir delik varsa bunu hiçbir bütçe tutturamaz.

Haberin Devamı

AKŞAM YEMEĞİ SORUSU

Siz senede ortalama kaç adet giysi satın alıyorsunuz? Bunu bu akşam ailece konuşabilirsiniz.

Kıyafet bütçesi

GELECEĞİN LİDERLERİYLE BULUŞTUM

Aspire Leaders, Harvard Business School tarafından desteklenen, ailesinde üniversiteye giden ilk kuşakta yer alan, düşük gelirli, zeki çocuklar için bir liderlik gelişim programı. Harvard hocalarının başlattığı bu harika oluşuma, Türkiye bacağında mentor olarak destek olanlardan biri de benim. 23 Temmuz Salı akşamı bizim evde toplandık. Boston’dan gelen iki program koordinatörü, Prof. Can Erbil ve Aspire Leaders CEO’su Meena Sonea, Türkiye’deki Aspire Leader mezunu öğrencilerle buluştular. Programdaki 35 Türk öğrenciye bu programın onlara ne ifade ettiğini sordum; “Cesaret”, “Umut”, “Eldeki ile en iyiyi yapmak”, “Özgürlük”, “Vizyon”, “Topluluk” ve “Liderlik” diye tanımladılar. Programda başarılı olduktan sonra harika fırsatlara erişecekler. Hepsine başarılar! Program ile ilgili bilgi almak, bu programı tanıdıklarınıza yaymak veya başka türlü destek olmak isterseniz: https://www.aspireleaders.org/ program/aspire-leaders/

Sıradaki haber yükleniyor...
holder