Özlem DenizmenMaddenin manası

HABERİ PAYLAŞ

Maddenin manası

Şükretmenin, paylaşmanın, bereketin yayıldığı bu güzel ayı geride bıraktık. Gelin bu Ramazan Bayramı’nda içimize dönelim, bereketi tüm hayatımıza yayalım.

Paranın manası nedir? Bolluk ve bereket nasıl artar? Mutasavvıf yazar Cemalnur Sargut’la sizler için konuştum. İşte söyledikleri...

PARANIN DUASI

Bolluk ve bereketin hakikatinde paylaşmak vardır. Bir şey paylaşınca bollaşır. Bir şey ‘bereketli’ değilse de, ne kadar çok gelirse gelsin kimseye hiçbir faydası olmaz. Dolayısıyla dua etmemiz gereken şey; ‘para gelsin’ değil, ‘paranın bereketi olsun’ konusudur.

Haberin Devamı

MADDİYAT PAYLAŞIMI

Maddiyat gereklidir, çünkü maddiyat; ibadetlerimizi yapacak kadar yiyebilmeyi, içebilmeyi, yaşayabilmeyi bize sağlar. Ama bir taraftan da hiç gerekli değildir, çünkü ‘maddiyat’ ile mutluluk, huzur olmaz. Maddiyat ‘paylaşmak’ için gereklidir. Allah, paylaşma sayesinde insanlar arasında ilişki kurar ve insanı faydalı olmaya yöneltir. Çünkü hadîs-i kudsî’de; “Senin bir fakire verdiğin sadaka, önce benim elime düşer” diyor.

GÖRDÜN MÜ?

  • Paraya baktığında ‘para’yı görüyorsan, çok yanılıyorsun. Parada Allah’ın ‘Kadir’ ismini görüyorsan, o zaman zaten onu doğru yerde kullanıyorsun. Paranın bir gücü yoktur, çünkü basit bir kağıt parçasından ibarettir. Pandeminin ilk dönemlerinde Amerika’dan aldığım en çok şikayet tuvalet kağıdı bulamamaktı. Paraları vardı ama tuvalet kağıdı bulamıyorlardı. Dolayısıyla o zaman tuvalet kağıdı ‘para’dan daha değerli oldu. İkisi de kağıt ama neye ihtiyaç varsa, o değerli oluyor.
  • Parayı gerektiği yerde kullanmak, başkalarıyla paylaşmak için yahut evinin nafakasını çıkarmak için çalışıp kullanmak Allah’ın sevdiği haldir. Ama hırs olunca da millet, bugün kripto para örneğinde gördüğümüz gibi, hakkı olmayan paraları kazanmaya çalışıyor. O zaman o da bir kumar gibi, önce kazandırıp sonra yerin dibine batırıyor, çünkü o parada hakkı yok.

MANA VAR MI?

Bir hikaye ile bitirmek isterim; Peygamber Efendimize birisi gelmiş: “Çok fakirim, lütfen bana ‘para’ için dua edin” demiş. Hz. Peygamber, “İsteme oğlum, her işte bir hayır vardır” dese de (tıpkı bizim yaptığımız gibi) “Olsun, siz edin, edin” deyince de, Peygamber dua ediyor ve adam para kazanmaya başlıyor.

Önce cuma namazlarını terk ediyor sonra diğer ibadetlerini. Çünkü işini idame ettirmek için zamana ihtiyacı var. Evini de ihmal ediyor ve en sonunda da Hz. Peygamber’e gelip, “Bana lütfettiğiniz kazancı geri alın ki, ben tekrar ibadetlerime ve aileme dönebileyim” dediğinde, Peygamber Efendimiz, “Allah verdiğini geri almaz. O halde sen şimdi bütün bunların için de ibadet etmeye çalışacaksın” buyuruyor.

BAYRAMDA BUNLARI UYGULAYIN

DEĞERLER SOHBETİ: Sofrada çocuklara sorun “Bugün kime iyilik yaptın? Sana kim, ne iyilik yaptı?” Ailenizin değerlerini konuşun.

PAYLAŞIN: Para, zaman, emek, sevgi, ilgi, eşya… Yeter ki paylaşın. Hatta bunu aile aktivitesi haline getirin. ‘Bir içeri bir dışarı’ oyunu oynayarak yeni aldığınız bir eşya, kıyafet için, evinizden bir şeyi paylaşın.

Haberin Devamı

ARININ: Zamanınızı ve enerjinizi çeken ‘şeyler’den, kişilerden, düşüncelerden arının, bereket kanallarını açın.

3 KUMBARA

Çocuklar bayram harçlıklarınızı üçe ayırın. Biriktir, paylaş, harca. Hedef için biriktirin, istek ve ihtiyaçlar için harcayın, ihtiyacı olanlarla paylaşın.

GELENEKLERİMİZ

  • Bu bayramda evdeyiz ancak çocuklarımıza büyüklerimizden gördüğümüz bayram kültürümüzü anlatalım, harçlık verelim.
  • Sevdiklerimizi görüntülü arayarak onlarla bir arada olmanın farklı bir yolunu bulalım, tatlılar yiyelim.
  • İnternet üzerinden geçmiş Ramazan etkinliklerini, Karagöz ve Hacivat gösterilerini izleyin. Herkese iyi bayramlar dilerim.

HAFTANIN EGZERSİZİ

SENCE HANGİSİ?

Hadi çocuğunuza hangilerinin birikim, hangilerinin tasarruf olduğunu sorun. Bakalım doğru eşleştirecek mi?

  • Az kullanılmış deftere bir sonraki yıl devam etmek.
  • Boş odadaki yanan ışığı kapatmak.
  • Harçlığını alır almaz ayırdığın paranı kumbaranda biriktirmek.
  • Eşyalarını kaybetmemek, her zaman sahip çıkmak.
  • Harçlığından artırdığın paranı kumbarana koymak.

ESNAFIMIZ

Onlara sahip çıkalım. Evine para götürmeye çalışanların emeklerine saygı duyalım. Bu bayramda çevremizde pandemi sebebiyle ekonomik zorluklar yaşayanları unutmayalım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder