Özlem Denizmen'Şey'ler mi, 'his'ler mi?

HABERİ PAYLAŞ

'Şey'ler mi, 'his'ler mi?

Haberin Devamı

Sizi ne kadar gelir mutlu eder? 5 bin, 10 bin, 20 bin... İnsan kazandıkça daha fazlasını istiyor. Bunun sonu yok. Gelirinizdeki artış sizin ‘şey’lere sahip olmanızı sağlıyor. Ama bu mutlu olmak için yetmiyor

DENEYİMLER

Elinize havadan 10 bin lira geçti. Hangisini yapmak sizi mutlu eder? Eşinizle, dostunuzla rüya gibi mavi yolculuk mu? Yoksa göz kamaştıracak bir tek taş/elektronik eşya mı? Tek taş pırlanta bir süre sonra mutluluk vermeyecek ama tatilden size, kahkahalar, hisler, biriktirdiğiniz anılar kalacak.

DEĞERLER

Para bizi değerlerimiz doğrultusunda bir noktadan diğerine götüren araç. Peki sizi siz yapan temel değerleriniz neler? Özgürlük, başarı, eğitim, güven... Düşünün. Harcamalarınız değerlerinizle örtüşüyor mu? Araştırmalara göre, kişiler değerlerine uygun harcama yaptığında, bu harcama mutluluk getiriyor. Örneğin sizin için borçlu olmamak önemli olduğu halde, giyim kuşama, kişisel bakıma kredi kartına borçlanacak şekilde yaptığınız harcamalar sizi mutlu etmeyecek.

PAYLAŞMAK

Bir elimiz almak, diğeri ise vermek için. Paylaştıkça paramızın bereketi de, mutluluğumuz da artıyor. Üstelik araştırmalarla kanıtlanmış. Düzenli olarak ihtiyaç sahiplerine bağışta bulunan kişiler 2 kat daha mutlu.

BİR YERE KADAR

Para belli bir maddi refahtan sonra mutluluk getirmiyor. zenginler daha fazla kahkaha atmıyor. esas mutluluk paranın satın alamadığı şeylerden geliyor.

ANILAR BİRİKTİRİN

Araştırmalara göre, her ay düzenli olarak sevdiklerini ziyaret eden kişiler, maaşları iki kat artmışçasına mutlu oluyorlar. Sahip olmak yerine ‘yaşayın’.

KONTROL SİZDE

Ne kadar para kazandığınızın, dış etkenlerin mutluluğunuzu belirleyeceği inancından kurtulun. Dış etkenler mutluluğunuzu yüzde 10 etkiliyor. Mutluluğun sırrı sizin dünyayı nasıl yorumladığınıza bağlı.

MUTLULAR DAHA ÇALIŞKAN

Mutlu insanlar daha çok çalışıp diğer kişilere göre yüzde 12 daha üretken oluyor.

ÖNCE İNSAN SONRA PARA

Harvard Üniversitesi’nin 75 sene süren araştırmasının sonucuna göre; mutluluk, zenginlikle, kılık kıyafetle veya çok çalışmakla ilgili değil. Çevremizle kurduğumuz iyi ilişkiler bizi mutlu ediyor. İlişkilerini doğru yöneten insanlar, paralarını da hayatlarını da doğru yönetiyor.

PAYLAŞMA ZAMANI

Bankalararası Kart Merkezi (BKM)'nin CEO'su Soner Canko ile toplantımız sonrası bağışımızı yaptık. Dönem tek yürek olma dönemi... Sizler de BKM Express sitesinden ya da BKM mobil uygulaması üzerinden ‘bağış yap'a tıklayarak onlarca dernek ve sivil toplum kuruluşu arasından tercihinize göre bağışınızı yapabilirsiniz.

ÜNLÜLERİN PARA KARAKTERİ: MURAT EVGİN

CEBİMDE KALMASIN İSTERİM

★ Para deyince aklınıza ilk gelen?


ABBA’nın şarkısı ‘Money, Money, Money’.

★ İlk parayı kaç yaşında, ne işten kazandınız? Ne aldınız?

21 yaşında bir reklamda oynadım. Harcamadım, bankaya yatırdım.

★ Restoranda hesabı (kadın/erkek) kim öder?

Hayat müşterektir, birlikte ödenmelidir ama nedense hep erkek öder.

★ Dayanamayıp hep aldığınız bir şey?

Mont ve şapka.

★ Evdeki en güzel tasarruf yöntemi?

Elektrik ve doğalgazı kararında kullanırım.

★ Peşin ya da taksit?

Bir avantajı varsa peşin yoksa paranın cebimde kalmasını tercih ettiğim için taksit.

★ Pazarlık yapar mısınız?

Yapmaya çalışırım ama her zaman beceremem.

Birisi sizden borç istese siz de vermek istemeseniz ne dersiniz?

‘Benim de ihtiyacım var’ derim.

★ Milyon verseler satmam dediğiniz şey?

Gitarım ve şapkam.

★ Para ile ilgili sizi en çok kim etkiledi?

Amcam.

★ Para ile ilgili ilginç bir hikayeniz?

Ablamla yurtdışına gitmiştik. O tüm parasını harcadı, ben babamın gözüne girmek için harcamadım. Havaalanında parayı babama geri verdim. ‘Aferin oğlum’ dedi, kendine alışveriş noktasından bir şeyler aldı. Çok bozulmuştum.

PARA NOTU: 8

Murat Evgin kaynaklarını doğru kullanıyor. Paranın kıymetini biliyor ve birikim yapıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder