Özlem DenizmenSizden gelenler...

HABERİ PAYLAŞ

Sizden gelenler...

Bu hafta sizden gelen sorulara yer verdim. Cevaplarımdan fayda sağlamanız dileğiyle...

PROBLEM: FİNANSAL KARMAŞA
ÇÖZÜM: NE VAR NE YOK LİSTESİ

Sizden gelenler...

SORU: İnanın borç ödemekte zorlanıyorum. İyi değilim. ‘Finansal karmaşa’ terimini sürekli duyuyorum. Ne anlama geliyor? Zehra

CEVAP:

* Yetersizlik korkusu, endişe, utanç, çaresizlik,
* Kendinden kaçma,
* Aşırı harcama, kredi kartını borcunu öteleme, ödememe,
* Kredili mevduat hesabını (KMH) yoğun kullanma, borcu borçla kapatma,
* Ödemelerde aksaklıklar, faturalarda son tarihi kaçırma,
* Finansal hedef olmaması,
* Bütçe yapma alışkanlığı kazanamama,
* Birikim disiplini, yatırım ve gelecek için bir güvence olmaması,
* Aile içi çatışmalar,
* Eşler arası tartışmalar,
* Durumu çocuklardan gizleme...

Haberin Devamı

Bu gibi duygular içinde isen Zehra kardeşim finansal karmaşa içindesin demektir. Ama çok endişelenme, birçok kişi var bu durumda. Derin bir nefes alın ve sahip olduklarınızın listesini yapın. Elinizdeki ‘ne var ne yok listesi’ sizi ailece iyi hissettirecek. Bir yerden başlamanız gerekiyor. Unutma her borç ödenir. Bana detayları yazabilirsin (sosyal medyadan da).

BORÇ VERMEK İSTEMİYORUM

SORU: Bir arkadaşım borç istedi, onun da borçları var. Borç vermek istemiyorum, ne yapmam lazım bilemedim? Zuhal

CEVAP: E verme o zaman! Veriesen de adına borç deme. Borç verirken iyi dostun olması önemli değil, nakit akışın önemli. Eğer borç vereceksen, geri dönmeyeceğini kabul edebileceğin kadar parayı borç ver ki hem sen finansal açıdan zarar görme hem de içtiğiniz kahvenin tadı değişmesin. Şöyle de “Ben de sana yardım etmek istiyorum ama önümüzdeki birkaç ay benim de çok sıkışık.” Borç alanlar her şekilde sana bozuluyor benim gördüğüm hep o oldu. Onlar isterken iyi ama sen borcunu sorduğun zaman kötü oluyorsun unutma!

ALTIN MI MEVDUAT MI?

SORU: 70 gr altınım var. Sizce böyle mi kalsın yoksa bozdurup mevduat faizine mi yatırayım? Öneriniz nedir? Doğan

CEVAP: Altın, genellikle enflasyona karşı bir koruma olarak görülür, kolaylıkla nakde çevrilebilir ve uzun vadede değerini koruma eğiliminde. Tedirginlik arttıkça altın fiyatları artar. Riski orta şekerdir mesela gümüş, kız kardeşi, daha çok inişli çıkışlıdır. Vadeli mevduat ise getirisi önceden belli olduğu için riski yok, devlet güvencesi altında olan bir yatırım aracı. Tabi, enflasyon oranına bağlı olarak reel getiri düşük kalabilir. Sonuç olarak altına pek dokunma derim, eğer aklın vadeli mevduatta kaldıysa, yatırım sepetini dengelemek için bundan sonra yapacağın birikimlerinin bir kısmını vadeli mevduatta değerlendirebilirsin.

Haberin Devamı

Sizden gelenler...

BANKADAN ARADILAR

SORU: Bir kredi kartına 45 bin lira, diğerine 35 bin lira borcum var ve bu ikisini de uzun zaman ödeyemedim. Şimdi bankadan aradılar. Ödememi istiyorlar, yoksa takip başlatacaklarmış. Ailemin haberi yok. Ne yapabilirim? Alara

CEVAP:

Bankayla İletişime Geç: Bankalarla görüşerek mevcut kredi kartı borçlarını yapılandırmak istediğini söyle. Unutma onlar seni değil paralarını istiyorlar.
Ailenle Konuş: Durumunu ailenle paylaşmak zor olabilir, ancak aile desteği almak sana yardımcı olur. Bu, hem finansal hem de duygusal iyilik sağlar.
Rakam: Abartılacak bir korku ve endişeye gerek yok. Yazdığın rakamlar halledilebilir gibi duruyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder