Polikistik over teşhisi konulan kadınlara doğum kontrol hapı tavsiye ediliyor. Çünkü bu rahatsızlıkta yumurtalıklarda sorun oluyor. Bu haplar doktor kontrolünde kullanıldığında yeni kistlerin oluşumunu engelliyor
Hap kullanmak istemiyorum
27 yaşındayım ve bekarım. Adet dönemlerimdeki sancı için doktora gittim, polikistik over teşhisi kondu. Tedavi olarak doğum kontrol hapı verdiler. Çocuk isteyene kadar kullanacakmışım. Ama ben yan etkileri yüzünden kullanmak istemiyorum. Kilo alırım diye endişeliim. Başka tedavi şansı var mı? CEVAP Sevgili okuyucumuz, polikistik over’de asıl sorun yumurtalıklarda. Bunun yanında insülin metabolizmasında da sorunlar olabiliyor. Tedavide oral kontraseptifler yumurtalık fonksiyonlarını düzenlemek için çok sık kullanılıyor. Şeker metabolizmasının düzenlenmesi için de diyet ve şeker düzeyini ayarlayan ilaçlara ihtiyaç duyulabiliyor. Doğum kontrol hapları için duyduklarınızın hepsi doğru değil. Mutlaka kilo alınır lafı bir ön yargı. Bu ilacı kullanıp kilo almayan pek çok kişi var. İlacın diğer olabilecek yan etkilerinin kontrol altındaki bir hasta için ciddi sorun çıkaracağını sanmıyorum. Doğum kontrol hapları yumurtalıkları bir anlamda istirahatte tutup yeni kistlerin oluşumunu engelliyor. Bence doktorunuzun verdiği ilaca başlasanız iyi olur.
[[HAFTAYA]]
Adetlerim çok sancılı geçiyor
28 yaşındayım. Çok şiddetli adet sancısı çekiyorum. Adete 10 gün kala sancı başlıyor. 1 yıllık evliyim, doğum kontrol hapı kullanıyorum. Ağrımın nedeni ne? CEVAP Sevgili okuyucumuz, doğum kontrol hapları genellikle bu tip ağrılarda çok işe yarıyor. Sizde etkili olmaması rahimde yapısal bozukluk olabileceğini akla getiriyor. (Rahim normalden küçük olabilir, rahimde myomlar polipler olabilir.) Endometriozis denen bir hastalığın rahim dışında da bulunması veya kanama miktarınız çok fazla olabilir. Adet kanında oluşan pıhtılar sanki çocuk düşürüyormuş gibi kramp yapabilir. Sonuçta sizin bir kadın-doğum uzmanına başvurmanız gerekiyor.
Hamile kalamıyorum
3 yıllık evliyim. Hamile kalamıyorum. Yapılan testlerde bir şey bulunamadı. Ama gittiğim bir doktor kısır olabileceğimi söyledi. Kısırlık neden olur? CEVAP Sevgili okuyucumuz, “Kısırlık neden olabilir?” sorusunun cevabı bir kitap olabilecek kadar çok. Günümüzde tıp gelişti, biraz abratı olabilir ama ancak rahmi veya yumurtalıkları olmayan kadınının çocuğu olamaz diyoruz. Tüp bebek merkezleri artık tek bir spermle bile gebelik sağlayabiliyorlar. Yumurtlaması olmayan kadınlarda başka bir kadından alınan yumurta ile gebelik elde edebiliyorlar (Bu işleme ülkemizde izin yok ama yurt dışında mümkün). Sonuçta çok özel durumlar dışında bir şekilde gebelik mümkün olabiliyor. Şartları, imkanları daha fazla olan bir merkeze müracaat etmelisiniz.
17 Haziran 2015, Çarşamba 05:00
Haberin Devamı