Prof. Dr. Derin KösebayTeşhis koymak için biyopsi şart

HABERİ PAYLAŞ

Teşhis koymak için biyopsi şart

Smear testi rahim ağzındaki hücre değişikliklerini gösteren ve kanser başlamadan ortaya çıkan farklı hücreleri tespit eden bir yöntem. Kanser teşhisi konulabilmesi için asla yeterli değil, mutlaka biyopsi yapılması gerekir

[[HAFTAYA]]

Rahmimdeki kist yüzünden mi?

24 yaşındayım, evliyim. 1 yıldır eşimle ilişkiye girmek istemiyorum. Adetlerim düzensiz ve ağrı çekiyorum. Doktora gittim, rahimde kist olduğunu söyledi. İlaç kullandım, düzelmedi. Her şeyin nedeni kist mi?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, isteksizliğin nedeni organik nedenlerden olabilir. Rahim ağzında yara, vajinada enfeksiyon, (yapısal) bozukluklar gibi. Ya da hormonların neden olduğu değişikliklerden veya psikolojik nedenlerden olur. Bunu doktorun değerlendirmesi gerek. Eğer anatomik bozukluk varsa düzeltilmeli. Hormonlarla ilgili bir sorunsa tedavi edilmeli. Eğer sorununun psikolojik olduğu düşünülüyorsa bir psikiyatırdan yardım istenmeli.

Haberin Devamı

Ne yapacağımı bilemiyorum

44 yaşındayım. Smear sonucunu size yazıyorum. İki doktora daha gittim. Biri biyopsi yapacağını, diğeri rahim ağzını alacağını söyledi. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, smear testi rahim ağzındaki hücre değişikliklerini gösteren ve bu şekilde daha kanser başlamadan ortaya çıkan bu farklı hücreleri tespit eden bir araştırma yöntemi. Sizde hücre değişiklikleri aşikar olarak var ve kanser riski epey yüksek. Hemen söylemem gerekiyor ki smear tarama testidir. Kanser teşhisi ancak biyopsi ile konulur. Bu nedenle smeardeki değişiklikleri biyopsi ile değerlendirerek sonuca varmak gerekir. Size gelince; bugün en sık kullanılan biyopsi yöntemi rahim ağzındaki şüpheli bölgenin (kolposkopi denen bir aletle de görülebilir) çıkarılmasıdır. Konizasyon denen bu yöntemde rahim ağzı tüm olarak çıkarılmaz sadece şüpheli olan bölge çıkarılır. O halde rahmi almak biraz agresif bir yöntem. Ayrıca biyopsi alınmadan yapıldığı için eğer hastalık kanser ise o zamanda eksik bir tedavi olur. Özetlemek gerekirse, konizasyon (leep denen aletle) yapılmalı, çıkacak sonuca göre durum yeniden değerlendirilmeli.

Haberin Devamı

Bekleyelim mi?

25 yaşında, 6 aylık evli kadınım. İlk gece hamile kaldım ve bebeğimi düşürdüm. Aradan 4 ay geçti ama hâlâ gebe kalamadım. Çocuk sahibi olmayı çok istiyoruz. Doktora gidelim mi yoksa biraz daha bekleyelim mi? Lütfen bize yardımcı olun.

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, gebe kalabildiğinize göre demek ki sizin ve eşinizin önemli bir sorunu yok. Gebelik için düşükten sonraki 1-2 ayı da dikkate almazsak henüz 2 aydır çocuğunuz olmuyor. Bir süre mesela 3-4 ay daha bekledikten sonra hâlâ olmuyorsa bir doktora gitmenizde yarar var. Aslında yeni evlenenler için biz 1 sene kadar bekliyoruz. Ama siz “Çok çocuk istiyorum” diyorsunuz en azından psikolojik olarak rahatlarsınız diye düşünüyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder