Karantinada dünyada ve Türkiye’de evde hamur işleri patlama yaptı. Google’da 2020’de en çok aranan yiyecekler arasında, ekmek, pizza ve pidenin liste başı olduğu görülüyor. Lahmacun, Türkiye’de yedinci sırada yer alırken, dünya listesinde gurbetçi Türkler’in de katkısıyla beşinci sıraya yükseldi.
Dünya listesi:
1- Tiktok kahvesi (Kore Dalgona kahvesi)
2- Ekmek
3- Ekşi mayalı ekmek
4- Pizza
5- Lahmacun
Türkiye listesi:
1- Evde ekmek yapımı
2- Pide
3- Aşure
4- Çökertme kebabı
5- Ramazan pidesi
Köşemizi takip edenler hatırlayacaktır. Evde ekşi mayalı ekmek, yuva sıcaklığında çıtırdayan lahmacun, halis bir İtalyan pizzası hatta Konya’nın etli ekmeği tarifini bile vermiştik. Madem öyle listeyi tamamlayalım evde pide hem de Samsun pidesi yapalım.
Karadeniz dolaylarından Samsun pidesi
Karadeniz’de hemen her şehir ve ilçenin kendi adıyla anılan pideleri vardır. Samsun, Bafra, Terme, Çarşamba gibi pidelerin özelliği, iç harcının pişmiş olmasıdır. Bu yüzden de kapalı pidelerdir. Geleneksel Karadeniz Pidesi, peynirli ve kıymalı olur. Günümüzde kuşbaşılı, pastırmalı hatta ton balıklı pide bile yapılıyor.
Eskiden evde hazırlanan pide harcı, ekmek fırınlarına götürülür, orada pişirilirdi. Bu gelenek Samsun’da hâlâ devam etmektedir. Pazar günleri birçok fırın ekmek pişirmez. Kapıda kuyruk olan müşterilerinin getirdikleri iç harcıyla, pide pişirirler. Kastamonu’da kıymalı pideye ‘Pazar Pidesi’ denilmesi de bu nedenle olsa gerek.
Yakınlarınızda sizin hazırladığınız harçla pidenizi pişirecek bir fırın varsa, hamur ve pişirme zahmetine girmeyin yoksa kendi başımızın çaresine bakalım.
Mayayı ılık su ile ıslatıp canlandırın. Açın YouTube’u Fuat Saka’nın ‘Çarşamba’ türküsü eşliğinde, unun ortasına bir yuva açın.
Canlanan mayayı, yoğurdu, tuzu ve ılık suyu ilave ederek, yoğurmaya başlayın. “Şu Samsun’un evleri, kız kaldır peçeleri” türküsü hamurun yapışmayacak hale gelip kıvamını bulmasına yardımcı olacaktır. Hamurun üstünü örtüp yarım saatlik bir uykuya yatırabilirsiniz.
Tencereye tereyağını koyun. Duman başladığında, Bafra türküsü “Yol üstüne kurdum kara kazanı” açıp kıymayı ilave edin. Türkünün sonuna gelince, küp doğranmış soğanı ilave edin. Soğan ruhunu teslim ettiğinde tuz ve karabiberini verin. Bir iki çevirdikten sonra, soğumaya bırakın.
SAMSUN’DAYSANIZ ELDE YOKSA MERDANEDE
Hamuru bebek yumruğu büyüklüğünde parçalara bölün. Tezgaha un saçıp, pide hamurunuzu uzun ince boyda açın. Samsun’da elde açarlar; siz merdaneden yararlanabilirsiniz. Harcınızı hamurun kenarları boş kalacak şekilde, ortasına koyun.
Hamurun iki dudağını ortada birleştirip tepsiye dizin. 250 derecede ısıtılmış fırının en altına yerleştirin. Pideniz çıtırtılı bir kızarıklığa ulaştığında, rengi güle döndüğünde, çıkarın. Üstüne tereyağı sürün. Servis ederken ‘Çarşamba Çiftetellisi’ uygun olacaktır. Afiyet de olur, cennet de.
Malzemeler:
- 5 su bardağı baklavalık un
- 2 su bardağı ılık su
- 1 tatlı kaşığı instant maya
- 1 çorba kaşığı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 500 gram dana döşünden kıyma
- 3 adet kuru soğan
- Yarım tatlı kaşığı karabiber
- 2/5 çorba kaşığı tereyağı
- 1 tutam tuz
- YouTube’a bağlı bir cihaz
- 3 türkü, 1 çiftetelli