Yıkanıp akça pakça edilmiş kuzu etini tencereye alıp ateşe sürün. Suyunu çekmeye başladığında zeytinyağı ilave edilerek kavurmaya devam edin. Dikenleri alınıp ayıklanmış şevketi bostanı serçe parmağınızın iki boğumu ebatlarında doğrayıp tencereye alın. Bir bardak kaynar su ilave edin. YouTube’u açın. Şevket Çoruh’un okuduğu ‘Bir Küvet Hikayesi’ şiiri boyunca kavrulsunlar. Bu şahane şiir bazı kadın okurlarımızın gerilmesine neden olacaktır ama kaygılanmayın, şevketi bostanın kasılma ve gevşemeye yardımcı olduğu keşfedilmiştir. Spazm giderici, antibakteriyel, antienflamatuar, antitümoral etkileri olduğunun tıbben kanıtlandığı iddia ediliyor. Karaciğeri temizlediği, hücre yenileyici etkisi olduğu düşünülen şevketi bostanın; kırışıkları giderdiği, kronik baş ağrısını, şiddetli ateşi, bronşiti, sarılığı, adet dönemlerindeki hormon dengesizliklerini ve deri rahatsızlıklarını iyileştirmeye yardımcı olduğuna inanılıyor.
‘Benim şevketli padişahım’
Nerde kalmıştık bir bardak kaynar suyu ilave etmiş, YouTube’u açmıştınız. Şiirin de sonuna gelmiştiniz. Şimdi limon suyu, un ve tuzu çırpıp tencereye boca edin. Mutfaktan çıkın biraz gülmek iyi gelecektir. Tolga Çevik’in ‘Komedi Dükkanı’ şovunun 25. bölümünde Şevket Çoruh var. İşte bu program boyunca şevketi bostan kendi kendine demlenecektir. Videonun sona ermesiyle ateşten alın. Karabiber serperek servis edebilirsiniz. Afiyet de olur cennet de.
Şevketi bostan: Halk arasında bostanotu, akkız, mübarekotu denen sarı çiçekli dikenli bir bitkidir. Adını bu dikenlerinden alır çünkü ‘şawka(t)’ Arapça diken anlamındadır. Şevket Çoruh’un Şevket’ini ise ‘Binbir Gece Masalları’ndan hatırlayacaksınız. “Benim şevketli padişahım…” yani heybetli, savaşa hazır, azimli padişahım...
Malzemeler:
- Yarım kilo kuşbaşı kuzu eti
- Yarım kilo şevketi bostan
- Bir yemek kaşığı un
- Bir limonun suyu
- Bir çay bardağı zeytinyağı
- Bir tutam tuz
- YouTube’a bağlı bir cihaz
- Şevket Çoruh’tan bir şiir
- ‘Komedi Dükkanı’nın 25. bölümü
Not: Bu tarif 1942 doğumlu Özen Karadanışman’dan alınmıştır.
7 Kasım’da Gastromasa mucizesine buyurmaz mısınız?
Gastronomiyle ilgiliyseniz adeta bir mucize olan Gastromasa konferansını kaçırmamalısınız.
Bu etkinliğe mucize diyorum çünkü Gastromasa dünyanın en önemli dört konferansının arasında yer alıyor. Mucize için bu yetmez! Dünyaca ünlü, göğüslerinde ödüller şıngırdayan şeflerini de getirmesi lazım. Üstelik bunu bir kere değil altı yıl üst üste yapabilmesi lazım.
Gastromasa bunların hepsini yapıyor, o yüzden mucizevi olmayı hak ediyor. Organizasyon bu yıl, ‘Tasarım-Design’ temasıyla Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek.
YILDIZLI ŞEFLER KULÜBÜ
Konferansa katılan Michelin, La List, Fifty Best ödüllü şefler şöyle: Kim ne kadar yaldızlanmış Google size yardımcı olacaktır. Dabız Munoz, Antonio Bachour, Oriol Castro, Vladimir Mukhin, Andoni Luis Aduriz, Gianluca Fusto, Thomas Bühner, Fabrizio Fiorani, Ricard Camarena, Diego Guerriero, Igor Grisheckin, Juanjo Lopez, Helene Pietrini, Yosi Tokuyoshi, Jogo Radrigues, Nikos Roussos, Paolo Casagrande, Syrco Bakker, Thibault Sombardier, Jonathan Bernsten. Yeni ufuklar için, ilham için ‘tasarım’a tanık olmak için Gastromasa Konferansı iyi fikir.