Rükzan SağırABD seçimlerinde ünlülerin 'sahte' desteğini alma yarışı!

HABERİ PAYLAŞ

ABD seçimlerinde ünlülerin 'sahte' desteğini alma yarışı!

ABD’de adaylık yarışı çok çekişmeli geçiyor. Trump ve Harris arasında çok az fark var. Daha önceki seçimlerde sosyal medya üzerinde algoritma operasyonu yapıldığı ortaya çıkmıştı. Yani bazı platformlar destekledikleri adayı öne çıkaran, diğer adayı da kötüleyen paylaşımları kullanıcıların ekranlarına daha çok düşürmüştü.

ABD seçimlerinde ünlülerin sahte desteğini alma yarışı

Bu kez adaylar başka bir silah deniyor: Yapay zeka ve ünlülerden destek. Ama bu, gerçekte var olmayan bir destek. Örneğin Trump, Beyonce’nin ‘Freedom’ şarkısını izinsiz kullandı. Beyonce onu destekliyormuş izlenimi yarattı. Taylor Swift’in de Trump’ı desteklediğini ima eden bir paylaşım yayıldı.

Haberin Devamı

ABD seçimlerinde ünlülerin sahte desteğini alma yarışı

Aktör Ryan Reynolds, Harris yanlısı bir tişört giymiş gibi gösterildi. Bunlar, yapay zeka marifetiyle yapıldı. Ünlülerin siyasi söylemlerini içeren sahte paylaşımlara Morgan Freeman, Bruce Sprinsteen, Aaron Rodgers, Michele Obama da konu edildi. Bu paylaşımların yayılma hızı inanılmaz. Bu nedenle ülkede Haber Okuryazarlığı Projesi başlatıldı. Bu proje, seçimle ilgili yanlış bilgi örneklerini kaydeden bir veritabanı görevinde.

ABD seçimlerinde ünlülerin sahte desteğini alma yarışı

KABAK MUSK’A PATLAYACAK

Bu gönderilerin kaç kez paylaşıldığını ölçmüyor. Ancak istatistiklere göre her 10 viral gönderiden 1’i sahte onaylar içeriyor. Örneğin, Freeman, Springsteen, Rodgers ve Obama’yı çağrıştıran paylaşımlar 10 milyon görüntülemeye ulaşmış. Elon Musk’ın satın aldığı X (eski adıyla Twitter) platformu, şimdiden Harris destekçilerinin hedefine oturdu. Musk, moderasyon politikalarını değiştirmek, seçim dezenformasyonunu kontrol için çalışan ekiplerin içini boşaltmak ve uygulamadaki yapay zeka aracı Grok ile sahte içerik furyasına yol açmakla suçlanıyor... Dezenformasyon yarışı yaşandığı gerçek. Ama şimdiden bir platformu günah keçisi ilan etmeye çalışan Harris destekçilerinin niyeti de belli oldu. Seçimi kazansalar da kaybetseler de (Trump’ı destekleyen) Musk’a bir bedel ödetmeye çalışacaklar. 556 milyon aylık aktif kullancı ile büyük bir medya gücünü elinde tutan Musk, bu seçimlerde hiç olmadığı kadar kilit rolde.

ABD seçimlerinde ünlülerin sahte desteğini alma yarışı

SONRADAN PARİZYEN OLUNMAZ

Haberin Devamı

Meşhur kurgu karakter Emily Cooper’ın Paris’te giydiği kıyafetler her seferinde ünleniyor. Ama Emily’nin tarzının Parizyenlikle uzaktan yakından alakası yok. Zaten o da Paris’te yaşayan bir Amerikalı olduğundan öyle ‘rüküş’ giyiniyor. Parizyenlikle hiç alakası olmayan kontrast baskılar ve neon renkler kullanıyor. Sürekli bere takıyor. Ondan görüp Paris’e giden turistler de onun gibi giyiniyor. Birebir kıyafetlerini kopyalayıp onun gittiği mekanlarda paylaşım yapıyorlar. Oysa Paris’te en çok turistler ve yaşlı erkekler bere takar. Emily’den görüp Paris’e giden turistler o kadar artmış ki artık bazı yerliler tespit ettikleri Emily benzeri stilleri ifşa ediyor. TikTok’ta paylaşıyorlar. “Yine birileri Emily karakterine fazla maruz kalıp buraya gelmiş” diyerek. Kendi kültürü konusunda en hassas ve kibirli olma unvanını boşuna almamış yani Fransızlar. Ki bu konuda çok haklılar.

ABD seçimlerinde ünlülerin sahte desteğini alma yarışı

Jennifer Lopez ve Ben Affleck, boşanıyor.

İNSANLAR DEĞİŞİR Mİ?

İddiaya göre Ben Affleck, Jennifer Lopez’i ‘değiştiğini’ söyleyerek ikna etmişti. JLo, Alex Rodriguez’le evliliğe hazırlanırken birden nişanı atmış ve Affleck’le ilişkiye 17 yıl sonra ikinci kez bir şans vermişti. 2004’teki ilişkileri çok fazla medyatik oldukları için bitmişti. Affleck benzer bir sorun yaşamamak için bu ilişki başlamadan önce JLo’ya “Sosyal medyada yaşamayalım aşkımızı” demiş. Bunu, birlikte çektikleri belgeselde söylüyor. JLo için bu kabul etmesi zor bir kriter. Affleck bunu çok iyi bildiğinden geri adım atmış ve esnemeye karar vermiş. “Sonuçta bu isteğim adil değildi. Tekne kaptanıyla evlenip suyu sevmiyorum demek olmaz. Bizim farklı yaklaşımlarımız var ve uzlaşmayı öğrenmeye çalışan iki insanız” diye açıklıyor belgeselde bu krizi nasıl aştıklarını.

Haberin Devamı

TOLERASYON KALMAYINCA

JLo, sadece bu ilişkisini değil öncekileri de medyada ve sosyal medyada yaşadı. Yani yıllardır pek ‘değişmedi’, hep aynı. Reklama zaafı var. Sahte şöhret ve ilgi dünyasının içinde yaşıyor. Affleck ne kadar berbat karakterde bir adam bile olsa bir süre sonra yani ilişkinin başındaki o heyecan geçtikten sonra aşko kuşko karelerde yer almak istememiş. Evet, insanlar yeniden deneyebilir bir ilişkiyi. Ama iki insanı bir arada tutan şey sevgi, saygı, tutku kadar tolere etme ve koşullara uyumlanma gücüdür. Bir taraf özsaygısına mal olacak tolerans göstermeye başlayınca o ilişkinin gemisi su alıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder