Rükzan Sağır Bir etekte hangi boy 'çok' kısadır?
HABERİ PAYLAŞ

Bir etekte hangi boy 'çok' kısadır?

Bir etekte hangi boy çok kısadır

Mary Quant

Bu tartışmayı çok beğendiğim moda yazarı Vanessa Friedman gündeme getirmiş. Bu konuda evrensel bir akıl karışıklığı var çünkü. Hazır mevsimlerden yaz. En ferah şekilde giyinmeye çalıştığımız günler. Etek boylarını konuşmak için doğru bir zaman. Moda eleştirmenlerine göre kısa etek nedir, sosyal bilimcilere göre nedir?

Bir etekte hangi boy çok kısadır

Gussie Moran

Öncelikle mini eteklerin moda dünyasında ‘hit’ olması, 1960’larda İngiliz tasarımcı Mary Quant’ın başının altından çıkıyor. Ondan önce de 1949’da ABD’li tenisçi Gussie Moran, kortta rahat hareket edebilmek için eteklerini uyluğun üst kısmına kadar kesince kıyamet kopuyor. Günahkar olmakla suçlanıyor ve kariyeri mahvoluyor.

Haberin Devamı

Bir etekte hangi boy çok kısadır

Ally McBeal dizisinde Calista Flockhart başroldeydi.

1990’lardaki dizide avukat Ally McBeal karakterinin sürekli mini etek giymesi de yine tartışılmıştı. İş hayatındaki bir kadının mini etekle profesyonel görünemeyeceği savunulmuştu. Mini etekle verdiğimiz sınavın tarihçesinde en ilginç dönem 1920’lere denk geliyor. 1920’lerde ekonomistler kısa etek ya da ‘etek boyu teorisi’ni kullanarak, refah içinde olunan ekonomik dönemlerde etek boyunun kısaldığını söylemişler. Bir zamanlar özgürlüğün ve ekonomik refahın sembolü olan mini etek, günümüzde cinsel uygunluğa, teşhirciliğe dair güçlü çağrışımlara sahip.

Bir etekte hangi boy çok kısadır

Diane von Furstenberg

TEREDDÜT VARSA, YANIT ‘HAYIR’DIR

Kamuoyu yoklamaları bir kadının açık bir kıyafet giymesi halinde, daha sonra işlenecek bir cinsel suçtan bir şekilde sorumlu tutulduğunu göstermeye devam ediyor. Bugün kısa eteğin siyasi önemi, artık kararlı bir şekilde mağduru suçlayıcı söylemlerle bağlantılı çıkıyor. Yani iş yerinde veya sosyal hayatta kısa etek giymek suç değil. Ama bu konudaki önyargılarla başa çıkmaya hazır olmalısınız. Ayrıca etek boyunuzun, işinizin her zaman önüne geçme riski var. Öte yandan mini etekli koleksiyon çıkaran Tory Burch (58), bunun kadınların kendilerini şık, özgüvenli ve güçlü hissetmelerine yardımcı olmasını istediğini söylüyor. Çok kısa bir eteği, yüksek bir yaka ile veya uzun bir ceketle tamamlamayı öneriyor. Modacı Diane von Furstenberg (77), “Etek ucu, dizle flört etmeli. Ya bir yukarısında ya bir aşağısında olmalı” diyor. Ben giydiği herhangi bir şeyi ‘kendine yakıştırma’ya ve yaşına, yerine göre giyinmeye inananlardanım. Mini eteğin de 60 yaşındaki bir kadını özgürleştirmesi, özgüven vermesi gibi bir fonksiyonu olduğunu sanmıyorum. Kriter şu: Giyen kişi eteğinin çok kısa olduğundan endişe duyuyorsa onu giymemeli. Başkalarının ne düşüneceğine dertlenerek giyilen her şey, kişinin üzerinde emanet ve özenti duruyor. Kıyafetlerinizin içinde rahat hissetmek, doğru giyinmenin en önemli göstergesi.

Haberin Devamı

Bir etekte hangi boy çok kısadır

Huysuz adam ve hırslı kadın

Jennifer Lopez ve Ben Affleck aşkı 2021’de yeniden alevlendiğinde çok sevinmiştim. ‘Ex’ten next olmaz’ tezinin antitezi olmuşlardı. Onların aşkına imrenerek büyüdüğümden sanırım, 2004’te nişan attıklarında aşka inancım da biraz sarsılmıştı. 2 yıldır evli çift, ayrılığın eşiğinde dolaşıyor. Affleck, alkol bağımlılığına yatkın bir adam. Sürekli huysuz ve keyifsiz görünüyor. “Bu benim normal ifadem, neşeli biriyim aslında” demişti. Ama çiftin yakınları her zaman huysuz ve olumsuz biri olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Bir etekte hangi boy çok kısadır

Jennifer Lopez - Ben Affleck

İyi bir yönetmen, iyi bir aktör, iyi bir baba olduğunu ama çok küfür edip çok sigara içtiğini, onunla keyifli zaman geçirmenin zor olduğunu söylüyorlar. Bu bana inandırıcı geldi. Çünkü Lopez, Affleck’le birlikte olduktan sonra kariyerinde daha agresif bir tavra büründü. Projeden projeye koşmaya, aynı anda hem müzik hem sinema hem marka işbirlikleri için çalışmaya başladı. Affleck’in mızmız bir adam olması, Lopez’deki eril enerjiyi daha baskın hale getirdi. Affleck gibi adamlarla da mutlu olunabilir. Ama kadın dominant pozisyonundan vazgeçmeyi kabul ederse. Zira kendisi de çok ünlü olsa da Affleck’in “Jennifer’ın şöhreti çılgınca. Onunla yolda yürüyünce ortalık cehenneme dönüşüyor. İnsanlar beni ‘Hey, filmini çok beğendim’ diye selamlayıp geçiyor. Sonra JLO diye çığlık atmaya başlıyorlar” demesi, onun bu durumla başa çıkamadığının işareti.

Bir etekte hangi boy çok kısadır

DOSTLUKTA ‘SESSİZ TERK EDİŞ’ DÖNEMİ

İş dünyasındaki ‘sessiz istifa’ akımı, arkadaşlık ilişkilerinde de yaşanıyor. Z kuşağında demek istiyorum. Sessiz istifa, tam olarak istifa etmeyip asgari düzeyde çaba göstermeye deniyor. Şimdi aynı şey, mükemmel olmayan arkadaşlıklar ve ilişkilerde de yapılıyor. Çünkü arkadaşlıklar, romantik ilişkilerde olduğu gibi bir ‘kapanış’ konuşmasıyla bitmiyor. Onun yerine taraflar birbirine öncelik vermediğini yavaş yavaş gösteriyor. Ancak psikologlar bu yönteme pek katılmıyor. Bir bağlantıyı yüzleşerek kurtarmaya çalışmak yerine sessizce koparmayı tercih etmenin çatışmadan kaçınmak anlamına geldiğini ve bunun hayat boyu kişinin çözüm yöntemleri konusunda yeteneklerini geliştirmediğini gösterdiğini söylüyorlar. Kavgasız gürültüsüz uzaklaşmak kulağa ‘cool’ gelebilir ama bu bence dümdüz pasif agresyo

Sıradaki haber yükleniyor...
holder