Farkındaysanız sıfırdan gelip başarılı olan insanların dönemi bitti. Kimin başarı hikayesini okusam ailesinden gelen servet veya bağlantılar sayesinde yükseldiğini görebiliyorum.
Birçok iyi meslek neredeyse ayrıcalıklı kesimin hobisine dönüştü.
Bu nedenle o meslekten para kazanmaya ihtiyacı olanlar da düşük ücretlere mahkum kalıyor, sistemden neredeyse eleniyor. Buna girişimcilik, modellik, şarkıcılık, oyunculuk, aşçılık ve hatta kendi mesleğim gazetecilik de dahil. Nepotizm, yani sözlük anlamıyla “akraba kayırma veya adam kayırma, öznel ve adil olmayan şekilde yapılan ayrımcılık” deniyor buna.
Latincede ‘nepot’ sözcüğünden geldiği, İngilizcede kökeninin ‘nephew’ (yeğen) olduğu söyleniyor. Kısaca ‘torpil’ diyoruz Türkçede.
İşte nepotizm sayesinde ünlenen kişiler yeni tür bir kuşak oluşturdu. ‘Nepo kuşağı’ deniyor onlara.
POPÜLER KÜLTÜR YILDIZLARI
Yani kendi başlarına hiçbir şey olamayacakken veya şu anki ünlerine sahip olamayacakken aileleri sayesinde tanıdığımız, nepotizm uzantısı çocuklar. Popüler kültür, elitler tarafından ne kadar hor görülse de günlük hayatı doğrudan etkileyen bir gücü vardır.
Bugünün en popüler figürleri, öne çıkan değerleri temsil ediyor çünkü. Popüler kültür yıldızlarına bakalım. Aklıma ilk gelen isimler şöyle...
Mia Threapleton, annesi Kate Winslet’in yönettiği filmde oynuyor.
Eski süper model Yolanda Hadid’in model kızları Bella ve Gigi Hadid kardeşler, top model Kate Moss’un model olan kızı Lila Moss, Jude Law ve Sadie Frost’un oyunculuk yapan oğulları Rafferty, Uma Thurman ve Ethan Hawke’un oyunculuk yapan kızları Maya Hawke, Demi Moore ve Bruce Willis’in oyunculuk, şarkıcılık ve modellik yapan kızları Tallulah, Scout LaRue ve Rumer, Kate Winslet ve Jim Threapleton’ın oyunculuk yapan kızları Mia... Hepsi genç ve hoş insanlar.
BAŞARI MI UTANÇ MI?
Sosyal medya sayesinde lüks hayatlarını dünya ile paylaşarak bir cazibe alanı yaratıyorlar. Kariyer merdivenlerini birer ikişer değil onar yirmişer zıplayarak çıkıyorlar. Nepo çocuklarını izlerken şöhrete ve servete doğmayı bir başarı hikayesine mi dönüştürdüklerini yoksa birer utanç kaynağı mı olduklarını anlamakta zorlanıyor insan. Yani bugün gençlerin kısa yoldan şöhret ve paraya ulaşmak için yaptıkları ölçüsüzlüklerde her gün maruz kaldıkları torpilli kişilerin serveti ve ünleriyle başa çıkma imkanlarının olmamasını da hesaba katalım.
Futbolcu David Beckham’ın aşçı oğlu Brooklyn Beckham daha yeni bir burger markasının yüzü oldu.
KRALİÇE’Yİ KRALİÇE YAPAN...
70 yıl tahtta kalarak İngiltere Kraliyeti’nde rekor kıran merhum Kraliçe Elizabeth’in ilk başbakanı olan Churchill 1874 doğumluydu.
Geçen hafta başbakan olan Liz Truss ise 1975’li. Benim gözümde onu gerçek bir kraliçe yapan başındaki tacı değildi. Hem 20’nci hem de 21’inci yüzyılın gerçeğine monarşi değerlerini koruyarak ayak uydurmuş olmasıydı.