Kültür Yolu Festivalleri’nin 10’uncu durağı için İzmir’deydim. Cumhuriyet’in 100’üncü yılını karşılamak için de şahane bir tesadüftü. Bu festivalleri başından bu yana ilgiyle takip ediyorum. Geçen yıl da katılmıştım.
Çünkü bu festivaller ülkemizin marka kimliğinin bir parçası. Uluslararası bir boyuta evrilmeleri ve dünya kültürünün bir parçası olmaları çok yakın. Brezilya denilince akla Rio Festivali’nin gelmesi gibi Türkiye denilince de akla Kültür Yolu Festivalleri’nin geleceğini düşünebiliriz. Bu yıl 11 durakta 100 gün süren festivaller, gelecek yıl 240 güne çıkacak! Yani ülkemizde neredeyse dört mevsim bir kültürel şölen yaşanacak. Müthiş bir vizyonun eseri. Zira kalkınmanın, zenginleşmenin en temel kaynaklarından biri kültür ve turizm akışını büyütmek. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ile Alsancak Tekel Fabrikası’nın yerinde açılan İzmir Kültür Sanat Fabrikası’nda bir araya geldik. Bunun bir bakanlık projesi değil, ülkeye miras kalacak bir gelecek projesi olduğunun altını çiziyor.
AKILLI UYGULAMA GELİYOR
Efes Kültür Yolu da diğer duraklar gibi dokuz günlük planlanmıştı. Biz hızlandırılmış bir rota izledik. Tarihi Alsancak Tren Garı’nda Refik Anadol’un sergisini, İzmir Kültür Sanat Fabrikası’nı, Kültür Park’taki gastronomi alanını, Meryem Ana Müzesi’ni, Efes ve Şirince’yi gezdik. Bakan Ersoy’dan bu yoğun festival programlarını takip etmek için kapsamlı bir akıllı uygulama talep ettim. Çünkü ben sabah uyandığımda ilgi alanlarıma göre veya yakınlarımda o hafta ve gün hangi etkinliklerin olduğunu ekranımda bildirim olarak görmek çok isterim. Çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
RİHANNA DA BİZİ GÖRECEK
Uluslararası sanatçıları da bir yıl öncesinden festival takvimine denk getirerek ağırlamaya çalıştıklarından bahsetti. Espri maksatlı olsa da Rihanna’nın gelecek yıl çıkacağı turnede ülkemize uğraması için destek rica ettim. Neden olmasın? Newsweek dergisinin 2005’teki ‘Cool İstanbul, Europe’s Hippest City’ kapağının, ‘Cool Türkiye, Europe’s Hypest Country’ olarak güncellenmesinin temellerinin atıldığına şahit oluyoruz ne de olsa. Yani ben artık Beyonce, Coldplay konseri hangi yakın ülkeye geliyor diye aramak yerine, Avrupa’da yaşayan arkadaşlarımın o konserleri burada izlemek için bilet bulma telaşına kapıldığı günleri görmek istiyorum... Etkinlik gücümüz muazzam bir potansiyel taşıyor.
ZAMANDA 8 BİN YILLIK YOLCULUK
Efes’teki Deneyim Müzesi, öncelikle bu ülke vatandaşları olmak üzere dünyadaki herkesin bulunmasını istediğim bir yer oldu. Müzede, Efes antik kentini 12 boyutlu deneyimliyorsunuz. Tam 8 bin yıllık bir yolculuk! Az önce gezdiğiniz antik kentin canlandığı ve ortasına bırakıldığınız hissi. Bir odaya geçince yer ayaklarımın altından kaydığından oturma ihtiyacı hissettim. O derece bir sanal gerçeklik deneyimi! Efes’in günlük yaşantısını, Efes Artemisi’ni, ihtişamlı antik yapıları bir bir, kendi zamanında, neredeyse dokunacak kadar inceleyebiliyorsunuz. Müzeyi gezdikten sonra antik kentlerimizde, tarihi yapılarımızda zamanda yolculuğu içeren kayıtların artırılmış gerçeklik gözlüklerinde de olabileceğini düşündüm. Ücretli olarak da indirilebilecek kayıtlarla dünyanın her yerinden insanlar kültürümüzü deneyimleyebilir. Gelmeden önce onları neyin beklediğine dair ‘tadım’ yapabilir..