Rükzan SağırEmeklilikte yapay zekaya takılanlar geliyor: EYZT

HABERİ PAYLAŞ

Emeklilikte yapay zekaya takılanlar geliyor: EYZT

Tüm bu yapay zeka çılgınlığının olayı ne? İnsanlık, bu teknolojiyi çalışmaktan kaçmak için geliştiriyor olabilir mi? Aslında yapay zekanın en temel çıkış nedeni, diğer tüm teknolojilerde olduğu gibi, elbette, askeri amaçlar ve üstünlükler. Ama günlük hayatta o kadar büyük bir işlevsellik potansiyeli yaratıyor ki neredeyse birçok alanda insana ihtiyaç bırakmayacak kadar güçleniyor.

Emeklilikte yapay zekaya takılanlar geliyor: EYZT

Ekonomistler, en nihayetinde, ekonomik açıdan değerli tüm işleri yapay zekanın sıfır maliyetle yapabileceğini söylüyor. Özellikle Batı toplumunda teknoloji ilerledikçe çalışma saatleri de azalıyor. 19’uncu yüzyılın sonlarında haftada 60 saat olan çalışma süresi bugün 40’ın altında. Sıradan bir Amerikalı, gününün üçte birini hobilerine ve spora ayırarak geçirebiliyor. Bizler “Yok artık. O kadar da uzun boylu değil. Bazı şeyleri sadece insanlar yapabilir” dedikçe yapay zeka (YZ), sadece insanlara özgü olduğu sanılan tüm görevleri bir bir yerine getirmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

Emeklilikte yapay zekaya takılanlar geliyor: EYZT

KEYNES AÇIKLAMIŞTI

Peki biz neden dehşete, korkuya kapılıyoruz? Makroekonominin babası Keynes, şöyle açıklıyor: “Bence hiçbir ülke ve hiçbir halk, boş zaman ve bolluk çağını dehşete kapılmadan bekleyemez. Çünkü çok uzun zamandır zevk almak için değil, çabalamak için eğitildik.” Bizi çabasız ve amaçsız bırakmasından korkuyoruz yani. Bunun karşısına, yapay zekayla ilgili “Tekrar gerektiren, manevi açıdan hiçbir değer yaratmayan işleri teknoloji halletsin. İnsanlara da tutkularıyla, hobileriyle uğraşmaya zaman kalsın” yaklaşımı getiriliyor. Kısmen mantıklı. Böylece insanların bir kısmı doğrudan ‘emeklilik’ hayatına geçiş yapar. Ama vasıfsız işçileri işsiz, yani parasız bıraktığınızda hobilerine zaman ayırmaları beklenebilir mi? Patron maaş dağıtmaktan kurtulur. Yine kasa kazanır yani. Ya da işi YZ yapabileceği halde kendisi yapan işçilere erken emeklilik hakkı doğabilir. Vasıfsız işçiler ve mesleği yapay zeka tehdidi taşıyanlar için otoriteler nasıl önlemler düşünüyor acaba? Yapay zeka (YZ) mağdurları da yakında YZ’ye takılanlar ‘EYZT’ diye tazminat talebiyle ortaya çıkarsa şaşmamak gerek.

Haberin Devamı

Emeklilikte yapay zekaya takılanlar geliyor: EYZT

AMERİKALILAR JAPONLARI BEZDİRDİ

ABD Başkanı Joe Biden, “Japonlarda yabancı nefreti var ve göçmenleri istemiyorlar” dedi. Trajikomik. Japonlar neden Amerikalıları istemiyor ama. O kadar haklılar ki. Tipik bir Amerikalının geleneksel bir Japon kadını kovaladığı anime görsel milyonlarca etkileşim aldı. ABD, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Japonya’ya üstten bir bakış içinde. Ülkeye gittiklerinde de kültürel değerlerine saygısızlık eden ABD’liler yaka silktirmiş. Medeniyet yoksunu tavırlar sergilemeleri tepki topluyor. Trenlerde çanta koyulan yere oturanın bir ABD’li çıkması dahil günlük hayatlarında tehdit altında hissediyorlar. Göçmenler konusundaki tutumu en tartışmalı ülke olan ABD’nin kendisinin de bu durumdan muzdarip olması içimin yağlarını bi eritmedi değil.

Emeklilikte yapay zekaya takılanlar geliyor: EYZT

Rosalia

MET GALA’YA YARIM GÜNDE HAZIRLANMAK MÜMKÜN MÜ?

Eğer Türk’seniz, evet. Son dakika insanı olmanın kitabını yazan bir milletin fertleri olarak kırmızı halı davetlerine bile şipşak hazırlanabiliyoruz. Bizim moda tasarımcılarımız, terzilerimiz de bu konuda esnektir. Çok şık bir elbiseyi bir günden kısa sürede bile hazırlayabilirler. Galalarda da bununla övünürler hatta. Ne kadar hızlı hazırladık bu muhteşem görüntüyü diye. MET Gala, yani modanın en önemli gecesine katılan konuklarla röportaj yapılmış. Orada nasıl hazırlandıklarını anlatıyorlar. Hayranı olduğum şarkıcı Rosalia, haftalar öncesinden beslenme şeklini değiştirdiğini, sebze ve balıkla beslendiğini, partilemediğini, içki içmediğini anlatıyor. Çok fazla ağırlık egzersizi içeren kardiyo yapmış. Meditasyon yapmış. Yani hem içten hem dıştan hem ruhsal hem fiziksel bir hazırlık bu. O gördüğümüz şıklıkların arkasında haftalar, belki aylar süren bir disiplin var. Hiçbiri tesadüfi bir kusursuzluk değil. Yeterli ekip, imkan ve zaman olduktan sonra elbette biz de yaparız. Ama asıl onlar biz gibi son dakikada hazırlanabilir mi? Hiç sanmıyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder