Rükzan Sağırİfade özgürlüğünün ‘kalesi’ ABD’deki üniversitelerde Gazze eylemleri neden bastırılıyor?

HABERİ PAYLAŞ

İfade özgürlüğünün ‘kalesi’ ABD’deki üniversitelerde Gazze eylemleri neden bastırılıyor?

ABD’de Gazze yanlısı ve İsrail şiddeti karşıtı protestolar en az 140 üniversiteye yayıldı. Ama sanki Filistin’i desteklemek bir suçmuşçasına eylemler, sert bir polis müdahalesiyle bastırılıyor. Size aslında ABD’de bunun neredeyse bir ‘suç’ olduğunu söylesem? ABD’li politikacılar yeni bir ‘antisemitizm’ kanunu geçirmeye çalışıyor.

İfade özgürlüğünün ‘kalesi’ ABD’deki üniversitelerde Gazze eylemleri neden bastırılıyor

Adı ‘H.R. 6090 - Antisemitizm Farkındalığı Kanunu.’ Amaç, antisemitizmin (Yahudi milletine düşmanlık beslemek) tanımını değiştirmek. Yeni tanımda, İsrail’i eleştirmek de suç kapsamına alınıyor. ‘İsrail devletinin varlığının ırkçı bir girişim olduğunu iddia etmek’ diye bir örnek suç ifadesi yer alıyor. Bunun anayasadaki ‘Title VI’ başlığı kapsamındaki Sivil Haklar Yasası’nı ihlal olduğunu söylüyor. Nedir bu Title VI? Federal mali yardım alan program ve faaliyetlerde ırk, renk ve ulusal kökene dayalı ayrımcılığı yasaklar. Yani bu antisemitizm yasası geçince, bir üniversite öğrencisinin “İsrail, bir sömürge projesidir” demesi veya “İsrail, 1948’deki (Nakba) etnik temizliği üzerine inşa edilmiştir” argümanını öne sürmesi, “İsrail, Filistin’e baskı uyguluyor” demesi, Title VI ihlali sayılacak.

Haberin Devamı

İfade özgürlüğünün ‘kalesi’ ABD’deki üniversitelerde Gazze eylemleri neden bastırılıyor

Mike Lawler

OKULLARIN FONLARI KESİLECEK

Üniversiteler, bu nedenle kampüslerinde İsrail’i eleştiren öğrenciler olmaması için çabalıyor. Bunu engellemezlerse, federal fonlardan yardım alamayabilirler. Çünkü üniversiteler ve okullar, federal fonlardan besleniyor. Hepsi Title VI kanununa uymaya özen gösteriyor. Yeni antisemitizm yasası, Mike Lawler tarafından hazırlanmış. Kendisi, AIPAC (Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi) tarafından yılda 180 bin dolar fonlanan bir politikacı. Bu yasayı geçirdiklerinde, üniversitelerdeki eylemleri bastırmayı yasal zemine oturtmuş olacaklar. Yasayı ihlal eden okulların da para musluğu kesilecek. Bu yasa tasarısı, geçen çarşamba günü Temsilciler Meclisi’nden geçti. Senato’da onaylanıp yasalaşırsa, antisemitizmin yasal tanımı “bir Yahudi topluluğu olarak tasarlanan İsrail devletinin hedef alınmasını” da içerecek şekilde genişletilecek. Eylemlerini tamamen ifade özgürlüğüne dayandıran üniversiteler, bu yasa ile durdurulacak. Yasayı savunanlar, Yahudi öğrencilere yönelik artan ayrımcılık ve taciz vakalarının önleneceğini söylüyor. İsrail’i, bir halka dünyanın gözü önünde zulüm uygulayan bir devleti eleştirmek, ifade özgürlüğü sayılmayacak...

Haberin Devamı

İfade özgürlüğünün ‘kalesi’ ABD’deki üniversitelerde Gazze eylemleri neden bastırılıyor

BİR POPÜLER KÜLTÜR FENOMENİ: MET GALA

ABD New York’ta MET Kostüm Enstitüsü Galası düzenlendi. Enstitü için bağış toplama etkinliği. Bizler de modanın yaratıcılıkla imtihanına şahitlik etmenin heyecanını yaşadık. 1948’de başladığında da bu kadar etkisi yoktu bu galanın. New York’un Doğu Yakası’ndaki sosyetikler için bir vitrin görevindeydi. Ama 1999’da Anna Wintour’un yönetimine geçtikten sonra popüler kültür fenomeni haline geldi. ‘Yıldızların gücünü’ çok iyi bilen Wintour, bu galayı şöhret basamağı haline getirdi. Davetlilerini tasarımcılarla eşleştirip hem moda evlerini hem de Hollywood ünlülerinin yapım şirketlerini ihya etmeyi başardı. Bugün artık o kırmızı halıda yürümek, bir ünlünün imajı için eşsiz bir fırsat anlamına geliyor. İçeride fotoğraf çekimine izin verilmiyor. Gala, canlı yayınlanmıyor.

Haberin Devamı

İfade özgürlüğünün ‘kalesi’ ABD’deki üniversitelerde Gazze eylemleri neden bastırılıyor

Anna Wintour

SANAT FORMU OLARAK MODA

Parasını veren herkes erişemiyor. Milyarder Jeff Bezos’un nişanlısı bile zar zor kabul edildi. Bu yüzden MET Gala, ulaşılmaz bir cazibe yaratmak isteyenlerin vitrini oldu. Ünlüler yeni bir imaj veya kariyerlerinde yeni bir sayfa açmak için bu galayı kullanıyor. Örneğin Zendaya, çocuk oyunculuktan yetişkinliğe geçtiğini 2019’daki gala merdivenlerinde Sindirella dönüşümünü canlandırarak, tiyatral bir şekilde duyurdu. Rihanna, milyarderliğe uzanan moda girişimindeki yerini, 2015’teki galada giydiği Çin imparatorluğu peleriniyle sağlamlaştırdı. Şöhretlerinin doruğundaki ünlülerden oluşan bir topluluk, imaj ve itibar yaratmak için bir sanat formu olarak modadan işte böyle yararlanıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder