Rükzan SağırKarkamış’ta tarih yeniden yazılıyor: Kralların hatıraları silinmez

HABERİ PAYLAŞ

Karkamış’ta tarih yeniden yazılıyor: Kralların hatıraları silinmez

Arkeologlar, Birinci Dünya Savaşı’nda Gaziantep’in Fransızlara karşı savunulmasında da Karkamış’ın büyük bir rolü olduğunu söylüyor. Üst yüzey kazılarındaki tabakalarda Fransız askerlerinin eşyalarına denk geliniyor.

Karkamış’ta tarih yeniden yazılıyor: Kralların hatıraları silinmez

Yedi bin yıllık geçmişi olan bir kent. Anadolu’nun Mezopotamya’ya açılan, Mezopotamya’nın da Anadolu’ya açılan kapısı. Tunç Çağı’nda devletler ortaya çıkmaya başladıktan sonra stratejik bir role kavuşuyor Karkamış... Gaziantep’e bağlı, Suriye’nin Cerablus sınırında yer alan Karkamış Antik Kenti, bugün halen askeri açıdan aynı önemde. 2011’den bu yana Türk-İtalyan ortaklığında kazılıyor.

Haberin Devamı

Karkamış’ta tarih yeniden yazılıyor: Kralların hatıraları silinmez

Üzerine yapılan koruyucu çatının açılışı için oradaydım. Bu dünyanın en özgün ve sayılı büyüklükteki çatısı olma özelliğine sahip çatının Türkiye ve dünya için çok sembolik bir anlamı var. ‘Geleceğe koruyucu bir çatı’ olarak anılıyor. Çünkü bu coğrafyanın önemini anlatan en kilit yerlerden biri. Ve tarihimizi bilmek, geleceği daha iyi anlamak demek. Dünya için önemi ise kazıldıkça tarihi yeniden şekillendirmesinden geliyor. Henüz yalnızca yüzde 10’u kazılmış olmasına rağmen her adımda tarihin farklı bir dönemine rastlıyorsunuz! Kartal ve aslanın birleşiminden oluşan MÖ 10’uncu yüzyıla ait bir tasvirin yer aldığı taşla karşılaşıyorum. Az sonra MÖ 900’lerden ‘kanatlı boğa’ya denk geliyorum.

 Karkamış’ta tarih yeniden yazılıyor: Kralların hatıraları silinmez

Karkamış’taki çatı açılışına İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Bolonya Üniversitesi’nden Karkamış Kazı Başkanı Prof. Dr. Nicolo Marchetti eşliğinde katıldık.

TAŞLAR ÜZERİNDE İDEOLOJİ

Bunlar neyi temsil ediyor? İstanbul Üniversitesi Hititoloji Ana Bilim Dalı Başkanı, Karkamış Höyük Koordinatör Kazı Başkanı Prof. Dr. Hasan Peker ve Kazı Başkan Yardımcıları Medya Karakaya ile Mehmet Yiğit Meydan’ın bilgilerine başvuruyorum. Bu taş bloklar krallığın siyasi ideolojisiyle ilişkiliymiş. Tanrı, tanrıça, savaşçılar, kral, kraliçe, prensler, tapınak görevlileri ve karışık yaratıklar (Sfenks, Grifon, insan başlı cin, kanatlı boğa, aslan-boğa vb.), bu bloklar üzerinde bir anlatı içinde tasvir edilmiş.

Haberin Devamı

Karkamış’ta tarih yeniden yazılıyor: Kralların hatıraları silinmez

Bu anlatılar ile tasvir edilen her bir kimlik krallığın ekonomik ve siyasi gücünün propagandasını yapıyor. Karkamış İç Kent’te bulunan kamusal alanın inşası, kralın gelen ziyaretçilere sunduğu bir görsel şölen niteliğinde. Bu görsel anlatılarda mitolojik alıntılardan doğan karışık varlıklar ise Mezopotamya ve Mısır’da olduğu gibi krallığın koruyucuları/bekçileri olarak tasvir sanatında yerini alıyor... Kralların ölümsüzleşmek için kullandıkları dil, dört-beş bin yıldır aynı; gördüğünüz gibi... Bir kralın en büyük silahı, sahip olduğu askeri güç kadar sanatı, hayal gücünü, soyut anlamlandırma ve estetiği kullanma becerisiyle ilgili...

Karkamış’ta tarih yeniden yazılıyor: Kralların hatıraları silinmez

P. DIDDY DAVASINDA GÖZDEN KAÇANLAR

Rapçi P. Diddy yani gerçek adıyla Sean Combs, yeni nesil Epstein çıktı! Sapık milyarder Epstein gibi sapkın partiler düzenlemekle suçlanıyor. Teksas savcısı Tony Buzbee peşine düştü. Rapçinin suç ortakları arasında bankalar, oteller ve ilaç şirketleri olduğunu söylüyor. “Bu isimler sizi şok edecek” diyor. “Sadece kişiler menfaat sağlamadı, kurumsal şirketler de bu suç kültürüne ortak oldu. Onlar kim olduklarını biliyor” diyor. Ellerinde bir ‘P. Diddy Listesi’ varmış gibi davranıyor. Savcı, sanki sessiz kalan bir suç ortağını konuşması için korkutuyor. Hem de dünya medyasının önünde, alenen... P. Diddy’nin tutuklanmasının, cinsel saldırıya uğradığını söyleyen yüzlerce kadının haklarının korunmasıyla uzaktan yakından alakası olduğunu sanmıyorum. Güçlü birilerinin korunmasıyla ilgisi olduğuna yemin edebilirim ama ispatlayamam. Şayet öyle yeri göğü inletecek bir liste varsa ve açıklanabiliyorsa, Epstein listesi açıklanırdı. Bu davada da durum, hedef şaşırtma kokuyor...

Haberin Devamı

Karkamış’ta tarih yeniden yazılıyor: Kralların hatıraları silinmez

SADAKAT SEKSi BiR ŞEY

Aşkını yani sevgilisini düşünen kişiler, çekici olan karşı cinsten kişilere çok daha az bakıyorlarmış. Seven kişi aşkını bilinçdışı bir şekilde koruyormuş. Görüyor musunuz, bilim Aşık Veysel’i bir kez daha haklı çıkarıyor. ‘Güzelliğin on par’etmez. Bu bendeki aşk olmasa’ diyor. Gözlerimiz aşkla baktığında dürtüsel olarak uyarılma enerjimiz de belli kişiye odaklanıyor. Sadakat otomatik olarak yükleniyor yani. Aşk paketine dahil. Sadakatin kişinin aurasını yükselttiğine de eminim. Aşkına olan saygısıyla sınırlarını çizip enerji alışverişini ayarlayabilen kişiler, farklı bir ışık yayıyor. O nedenle dikkat ederseniz hayatında biri olan bazı kişilerin kısmeti çoğu zaman bekarlara göre daha açıktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder