Rükzan Sağır Nezaketin evrensel 30 saniye kuralı
HABERİ PAYLAŞ

Nezaketin evrensel 30 saniye kuralı

Nezaket önce ailede sonra da okulda öğretilmesi gereken en önemli hayat derslerinin başında geliyor. Sanıldığı gibi nezaket bedava değil. Nazik olmayı öğrenmenin de uygulamanın da bir bedeli var. Öyle olmasa herkes nazik olurdu, değil mi?

Nezaketin evrensel 30 saniye kuralı

İşte bu yüzden size nazik davranan kimseyi unutmayacağınızı biliyor muydunuz? İyi bir iletişimin ve iz bırakmanın olmazsa olmazı nazik olmaktır çünkü. Bir kişiyle sohbet ederken samimiyetle nezaketsizlik arasındaki çizgiyi korumak da önemli bir beceridir. 30 saniyelik evrensel nezaket kuralını bilmek bu nedenle çok hayat kurtarıcıdır.

Haberin Devamı

Nezaketin evrensel 30 saniye kuralı

Natalie Ringold

EN TEMEL HAYAT BİLGİSİ

Nedir bu kural? Birine kendisiyle ilgili bir şey söylerken bunu 30 saniye içinde değiştirip değiştiremeyeceğini gözetmek gerekmesidir. Örneğin birine “Ağzında leke kalmış”, “Ayakkabının bağcığı açılmış”, “Kirpiğin yanağına düşmüş” gibi 30 saniye içinde değiştirebileceği bir durumla ilgili uyarıda bulunabilirsiniz. Ama kilosu, saç rengi, göz rengi, el, ayak yapısı, kıyafeti, sevgilisi, eşi, çocuğu, ailesi gibi 30 saniye içinde değiştiremeyeceği bir özelliği hakkında konuşamazsınız, internette yorum da yapamazsınız. Nazik olmak, kelimelerin gücünü ve önemini bilmektir. Bu kuralı, ABD’li öğretmen Natalie Ringold dördüncü sınıf öğrencilerine muhteşem bir şekilde anlatıyor. Bulup izlemenizi tavsiye ederim. Pek bayılmadığım Batı kültüründe sevdiğim çok az özellikten biri nezaket öğretileri olabilir. Köklerimizle bağlantımızı koruyabilsek, görgüde adapta elimize kimse su dökemez. O da ayrı. Ama modern zamanlarda insanımız pek hoyratlaştı. Aile olgusu zayıfladıkça ailede edinilecek eğitim de zayıfladı. Bu noktada devreye okullar girmeli. Müfredatlarda nezaket başlı başına zorunlu bir ders olmalı

Nezaketin evrensel 30 saniye kuralı

Hayvanlarda ilk kez ilaçla yeni diş çıkması sağlandı.

Nezaketin evrensel 30 saniye kuralı

HAYATIN DENGESİ DİŞLERDE SAKLI

Japon bilim adamları geçenlerde diş çıkaran ilaç deneyini insanlarda da başlatacaklarını duyurdu. Çünkü ilaç hayvanlarda başarılı oldu. İnsanlarda da başarılı olursa büyük bir devrimden söz edebiliriz. Çünkü bildiğiniz gibi dişin orijinal telafisi yok. Ancak takma dişler, sabit diş protezleri veya diş implantları ile ikame edilebiliyor. Bir diş gidince yerine illa bir diş konulmalı mı? Evet. Çünkü hiçbir diş, aslında sadece tek bir diş değil. Ağzımızdaki tüm dişler çift. Ben de bunu estetik ve fonksiyonel diş hekimi Gülcan Usal’dan öğrendim. Dr. Usal’ın yaklaşımı hayata bakışı değiştiren cinsten. “Dişler eşsiz kalmamalı. Çünkü eşsiz kalan diş, partnerinin oluşturduğu boşluğu kapatmak için uzar. Örneğin alt çenedeki diş çekildiyse, üstteki diş aşağıya doğru uzar. Üst çenedeki diş çekildiyse de alt çenedeki diş yukarıya doğru uzar.”

Haberin Devamı

 Nezaketin evrensel 30 saniye kuralı

Dr. Gülcan Usal, ‘slow dentistry’ yani yavaş, güvenli ve bütünsel bir ağız sağlığı tedavisi sunan ekolden geliyor. Almanya’da doğup büyüyen Usal, tersine göç ederek mesleğini aşık olduğu Türkiye’de 2012’den bu yana yapmasıyla gönlümü fethetti.

BEKAR DİŞ OLMAZ

“Ayrıca bir diş eksikliğinde oluşan boşluğu sadece karşı partneri değil, boşluğun yanındaki dişler de kapatma eğilimindedir. O yüzden yan yatar. Dişlerin boşluğa doğru uzaması veya yan yatması tüm dişlerin kapanışını bozar ve çene ekleminin konumunu değiştirir. Çene ve baş boyun kaslarının aktivitesi de artar. 20 yaş dişlerinden biri çekilecekse mutlaka karşı partnerinin de gitmesinde fayda var. Diğer dişlerde ise boşluğa bir implant yerleştirip dişlerin pozisyonunu korumaya ve çene kemiğinin erimesini engellemeye yardımcı oluruz” diyor. İnsan bedeninin muhteşem dengesine bakın. Hayatın yansıması aslında. Boşuna değil yani hayat boyu eşimizi arayışlar... Sağlıklı ve doğal olan, eşinle göz göze yan yana durabilmek. Eşin yoksa tüm sistemin bozulmaya mahkum.

Haberin Devamı

Nezaketin evrensel 30 saniye kuralı

ERKEKTE YÜKSEK BEL MEVSİMİ

Düğün, davet mevsimi açıldı. Giyim bilinci yükselen günümüz erkeklerine bel yükseklikleri için kesip saklayacakları tavsiyeler bırakıyorum: Spor veya takım ceketi fark etmeksizin özel dikim bir ceket giyiyorsanız, yüksek bel pantolon giymelisiniz. Düşük belliler, gömlekle pantolon arasında çirkin bir üçgen boşluk yaratır. Yaz aylarında, yani kat kat giyinmenin zor olduğu dönemlerde gömlek ve pantolonunuzun uyumlu olması önemli. Daha şık bir siluet yaratmanın bir yolu da daha yüksek belli pantolonlar giymekten geçer. Keten bir gömlekle süper gider. Yüksek bel pantolonlar kalın kemer kaldırmaz. Ya ince kemer takmalısınız ya da hiç kemer takmamalısınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder