Suudi Arabistan’dan birbiri ardına atılım haberleri geliyor. Dünyanın en büyük petrol üreticisi olarak fosil yakıtların devrinin sona ermesine son sürat hazırlanıyor. Yeşil pazarın kokusunu alan petrol cenneti, en çevreci projelerde bayrak taşıyor. Veliaht Prens Selman geldiğinden bu yana ülke, ‘reform’ sürecinde. Kadınlara hakları kısmen tanınıyor. Kadınlar iş gücünün yüzde 33’ünü oluşturuyor. Beş yıl öncesine göre iki katı. İlk robot vatandaş Sophia, Suudi pasaportu taşıyor. 500 milyar dolarlık çevre dostu, teknolojik bir kent kuruluyor.
800 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM
Hollywood yapımlarının ülkede çekilmesi için 64 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Dünyanın en büyük akvaryumu açılıyor. Dünyanın en büyük 44 uluslararası şirketi bölgesel genel merkezlerini ülkenin başkenti Riyad’a taşıyor. Selman, dev ticaret anlaşmaları olan bu şirketleri 2024’te yolları ayırmakla tehdit ederek mecbur bırakıyor. Hepsi, Selman’ın 2030 hedefine hizmet eden adımlar.
PLAN TIKIR TIKIR
Selman’ın Riyad’ı küresel bir ticaret başkentine çevirmek için 10 yılda 800 milyar dolarlık yatırım planladığı 2030 hedefinde şunlar da var:
Taşınan 44 şirket merkezinin 30 bin yeni istihdam ve 18 milyar dolarlık kalkınma sağlaması.
Kent nüfusunun 20 milyona çıkması. k 2021 içinde finans, endüstri, biyo-teknoloji, dijital ekonomi dahil birçok alanda en az 100 yatırım projesi açıklanması.
Riyad’daki yeşil alanların artması, kente en az bin sanat eseri kazandırılması.
NOT: 2017’de Selman’ın Ritz-Carlton Oteli’nde gözaltına aldırdığı milyarderleri servetlerine el koyma karşılığında serbest bıraktığı iddia edilmişti. 1700 kadar hesap dondurulmuştu. El konulduğu söylenen mal varlığının büyüklüğü 800 milyar doları buluyordu.
BİR DİNLEYİCİ DÜŞERSE KONSER DURUR
Dünya, rapçi Travis Scott’ın konserinde 8 kişinin öldüğü izdihamı konuşuyor. ABD’de 8 kişinin ölmesi, Kabil Havalimanı’nda patlayan bombayla 170 sivilin ölmesinden daha çok konuşuluyor, orası da ayrı. Bu faciadan gelen her görüntü, rapçinin işini zorlaştırıyor. Önce “Fark etmedi” dendi. Ama ölenlerden birinin sahnenin hemen birkaç sıra önündeki izleyici olduğu ortaya çıktı. Yuh kere yuh. Oysa konserde bir izleyici bile düşerse şov durur.
FARK ETMEMESİ İMKANSIZ
Ergenliğimin efsanevi grubu Linkin Park’ın bir konser görüntüsü yeniden yayıldı bu olaydan sonra. Solistler, bir dinleyicinin düştüğünü fark edip müziği durduruyor, “Herkes ayağa kalkmadan devam edemeyiz. Herkes yanındakinin ayakta olduğuna emin olsun” diyor. Çünkü bu kural hep vardı. Yeni nesil şarkıcılardan Adele ve Harry Styles da bayılan hayranları nedeniyle şovu durdurmuştu. Şarkıcının izleyicileri fark etmemesi gibi bir durum yok. Tam tersi. Şarkıcı seyircinin reaksiyonlarına göre ilerler. Şarkıcı, seyirciye bağlı, bağımlı ve doğrudan sorumludur.