Amerika’da yazın barbekü buluşmaları çok seviliyor. Bu davetlerin en önemli ikramlarından biri de hot dog’lar, yani sosisliler oluyor. Ancak bu hayat pahalılığında israf yapmak istemeyen Amerikalılar, sosisler ve sosisli ekmeklerinin eşit miktarda satılmasını istiyor. Çünkü bir paketten 10 sosis çıkarken, bir sosisli ekmeği paketinden 8 tane çıkıyor. Kalan iki sosisin ziyan olmaması için yetkililerden ekmekleri de 10’lu satmaları ya da sosisleri 8’li satmaları isteniyor. Çünkü eşit olması için dört paket sosisli, beş paket de ekmek alınması gerekiyor.
İKİ TANESİ ZİYAN OLMASIN DİYE
Bu kez de çoğu yalnız yaşayan ya da küçük gruplarla toplananlar için 40 sosisli fazla geliyor. Buraya kadar okuduklarınızın tamamı, ülkenin önde gelen dergilerinden New Yorker’da kaleme alınan bir makaleden. Yer yer bu dertle kafa da bulan makale daha sonra kalan iki sosisliyi ziyan etmemenin yollarını açıklıyor. Öneriler arasında kalan sosisleri püreye çevirip üzerine sos olarak gezdirmek, dürüm ekmeği kullanmak, sosisleri dörde ekmekleri de beşe bölerek her birinin arasına eşit sosis koymak gibi yollar var… İşte sevgili okuyucu, bir Amerikalı gibi dertlenmek buna benziyor…
ÜÇ BİN YILLIK TARİH CANLANIYOR, SEFERİHİSAR DÜNYAYA AÇILIYOR
İtalya’da 1999’da kurulan uluslararası belediyeler birliği Cittaslow’a (Sakin/ Yavaş Kent) ilk katılan yerleşimimiz İzmir Seferihisar olmuştu. İşte o sessiz bölge artık yüzünü dünyaya döndü. Kültür rotası oluşturma amacıyla kurulan 12 İyon Kentler Birliği’nin başkenti oluyor. 12 İyon kentinden Teos ve Lebedos, Seferihisar’da yer alıyor.
Teos’un üç bin yıl önce felsefenin, matematiğin, sanatın temellerinin atıldığı yer olduğunu biliyor muydunuz? Bu kentlerden kalan miras, 12 antik kentteki eş zamanlı kültürel etkinlikler ve turizm fırsatları ile canlandırılıyor. Bu rota ile Teos’u gezen bir turist, Yunanistan’ın Sakız veya Samos adalarını da keşfedebilecek. Projenin amacı geçmişin deneyiminin bugüne ve geleceğe aktarılması. İşte bu kapsamda Seferihisar’ın meşhur peyniri ‘armola’ ve ata ekmeği de dünya arenasına çıkacak.
27 Ağustos’ta özel bir şenlikle hasat zamanında tanıtılacak. Bu ekmek, günümüzde çok az rastlanan ‘topan karakılçık buğday tohumu’nun çoğaltılması ile yüzyıllar öncesinden günümüze gelmiş. Bugün de Ulamış köyü kadınları tarafından pişiriliyor. Yurt dışında görüp özendiğimiz yüzlerce yıllık gelenekleri yaşatarak turistik değer yaratma uygulamasının bizde de uyanışına tanıklık etmek harika!
ETKİLEŞİM KASAN BAŞBAKAN
Dünyanın görevde olan en genç başbakanı Finlandiya’yı yöneten Sanna Marin. 36 yaşında. Dünyanın en mutlu ülkesinin başında. Koltuğa oturduğundan bu yana sürekli şöyle haberlerle gündeme geliyor: “Başbakan gece kulübüne giderek Covid kurallarını çiğnedi”, “Başbakan Onur Yürüyüşü’ne katıldı”, “Başbakan rock festivaline katıldı”, “Başbakan bit pazarından aldığı 8 Euro’luk elbisesiyle festivale katıldı.”
Dışarıdan bakınca sosyal hayatın içinde, genç, enerjik, kanı kaynayan, eşitlikçi bir lider izlenimi veriyor. Ancak bana göründüğü kadar masum gelmiyor. Bir başbakana Instagram’dan festival fotoğrafı paylaşıp ‘etkileşim kasmayı’ yakıştıramıyorum. İşi şova döktü. Kanada’nın Justin Trudeau’sunun Avrupa şubesi gibi.
Türkiye’nin Finlandiya’dan iadesini talep ettiği en az 12 kişi var. NATO üyeliği için başları sıkışıp Türkiye’ye muhtaç olunca iade etme sözü verdiler. Bunların çoğunun PKK, FETÖ ve bazı sol örgütlerle ilişki içinde olmakla suçlandığını not düşmek istedim. Aşırı medeni pozlara girip teröristlere tolerans gösterme, savaştan kaçan beş göçmen ülkeye girince de aklı çıkma iki yüzlülüğü, Insta pozlarıyla temize çekilebilseydi…