Sadık Gültekin’le Doğru Tercih1 milyon dolarlık soru!

HABERİ PAYLAŞ

1 milyon dolarlık soru!

Grigori Yakovleviç Perelman, matematikte çözülemeyen en büyük problemlerden biri olan Poincaré hipotezini çözen Yahudi kökenli Rus matematikçidir. Perelman’ın annesi de matematikçidir ve oğlunu yetiştirmek için lisansüstü çalışmalarını yarım bırakmış, zamanını sadece oğlunu eğitmeye adamıştır. Matematiğe olan yeteneği 10 yaşında ortaya çıkan Perelman, okul sonrası özel matematik eğitimi almaya başlar. 1982 yılında liseye devam ederken Sovyetler Birliği adına matematik olimpiyatlarına katılır ve tam puan alarak altın madalya kazanır.

Haberin Devamı

24 yaşında doktorasını bitirdikten sonra ABD’de çalışmalarına devam eder ve daha sonra Saint Petersburg’da Steklov Enstitüsü’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başlar. 1993 yılında İsrail’de verdiği konferans sonrasında, kendisi hiçbir başvuruda bulunmamasına rağmen Tel Aviv Üniversitesi’nden profesörlük teklifi alır, fakat Stanford ve Princeton üniversitelerine yaptığı gibi teklifi anında geri çevirir.

***

2000 yılında Massachusetts’te bulunan Cambridge Clay Matematik Enstitüsü, günümüze kadar çözülemeyen en zorlu matematik sorunlarından yedisinin bulunduğu Milenyum (Binyıl) Problemleri listesini açıklar ve bu sorulardan herhangi birini çözene 1 milyon dolarlık bir ödül verileceğini duyurur. Clay Matematik Enstitüsü tarafından belirlenen matematiğin farklı dallarındaki yedi problemden şu ana kadar 6’sı henüz çözülemedi.

Dünyanın en büyük yedi probleminden biri sayılan Poincaré hipotezini 2002 yılında çözen Perelman, çözümün 4 yıl sonra 2006 yılında kabul görmesinden ve bu gecikmeye neden olan ABD’deki bazı meslektaşı matematikçilerden gerekli saygıyı görmediğinden dolayı 1 milyon dolar para ödülünü kabul etmez. 2010’da düzenlenen bir yarışmada dünyanın en zor matematik problemlerinden birini çözdüğü için kendisine verilen 1 milyon dolar değerindeki “Milenyum Ödülü”nü reddeder.

Gazetecilere verdiği ender röportajlardan birinde “Para ya da ünle ilgilenmiyorum. Hayvanat bahçelerindeki hayvanlar gibi teşhir edilmek istemiyorum, altı üstü bir soru çözdüm, olayın bu kadar büyütülmesi ilginç. Sorunun çözümü bana anlamlı geldi, çözmenin hazzını yakaladım” der. Daha sonra St. Petersburg’daki Steklov Enstitüsü’ndeki görevinden istifa ederek kayıplara karışır.

Haberin Devamı

***

Annesiyle izole bir hayat yaşayan ve kendisinin sadece özel hayatıyla ilgilenen basına herhangi bir röpotaj vermeyen Perelman’ın yakın çevresinden edinilen bilgilere göre, matematik dünyasının dürüst olmaması nedeniyle kendisi artık profesyonel matematikten uzaklaşmıştır. “Matematik hakkında konuşmak çok acı verici. Etik standartları hiçe sayan insanlar değil, benim gibi izole bir hayat yaşayan insanlar dışlanıyor” diyen, matematik camiasına olan kırgınlığını dile getiren Perelman’ın şu anda ne yaptığı, hayatta olup olmadığı hakkında kesin bir bilgi yok!

Perelman’ın komşusu Vera Petrovna, “Bir kere dairesine girdim ve şoke oldum. Sadece bir masası, bir klozeti ve daha önceki oturanlar tarafından bırakılmış kirli bir yatağı vardı. Apartmandaki hamam böceklerinden kurtulmaya çalışıyoruz, ama onun dairesinde saklanıyorlar” demişti.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder