Sadık Gültekin’le Doğru Tercih‘Baron/barones’ olmak ister misiniz?

HABERİ PAYLAŞ

‘Baron/barones’ olmak ister misiniz?

Sealand, 2 Eylül 1967 tarihinde İngiliz ordusunun eski subaylarından Roy Bates tarafından kurulan mikro bir devlettir. Prenslik ile yönetilen Sealand, dünyanın en küçük ülkesidir. Ülkenin resmi web sitesine ‘sealandgov.org’ adresinden ulaşabilirsiniz. Ülke, uluslararası sularda platform-ada şeklinde ve 4 bin metrekare yüzölçümüne sahiptir. Sealand, II. Dünya Savaşı sırasında İngiltere’nin Almanya’yı bombalamak için kullandığı deniz platformlarından birinin üzerine inşa edilmiş.

Bu platform, İngiltere’nin Thames Nehri ağzında bulunuyor. Bir gemi güvertesini andıran platformda kamara tarzı odalar bulunuyor. Platformda helikopter pisti, kilise, spor salonu, mutfak, banyo, tuvalet, toplantı odası gibi bölümler yer alıyor. Sealand’in en büyük geçim kaynağı, internet üzerinden sunduğu hosting hizmetidir. Sealand, 2012 yılında “Sealand Online Casino” projesi ile ülke ekonomisini güçlendirmeyi hedefledi. Bu ülkenin vatandaşlığı, pasaportu, unvanları, paraları, ilginç hediyeleri internet üzerinden satın alınabiliyor. Ülkeye gitmek isterseniz, özel izin almanız gerekiyor.

Haberin Devamı

Sealand, bir dönem İngiltere’nin tepki göstermesine karşın, uluslararası sularda kurulu olması nedeniyle bağımsızlığını halen koruyor. Prenslik olarak kurulan bu mikro devlet, kurucusu Roy Bates’in 2012’de 91 yaşında ölmesinin ardından, oğlu Michael Bates’in hükümranlığında siyasi yaşamına devam ediyor. Resmi dili İngilizce olan bu mikro devletin milli marşı, bayrağı, milli takımı, arması ve para birimi de bulunuyor. Devletin resmi sloganı “Denizden Gelen Özgürlük”tür. Bu mikro ülkenin nüfusu 27 kişidir.

Buna rağmen Sealand, dünya üzerinde en çok soylu vatandaşa sahip ülkedir. Bunun sebebi, internet üzerinden şövalye, lord/leydi, baron/barones gibi unvanları satmasıdır. Sealand, uluslararası camiada tanınmıyor. Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından da tanınmıyor. Sealand pasaportu ve diğer belgeleri uluslararası seyahatlerde geçerli değil.

Ülkenin hukuki statüsü tartışmalı olmakla birlikte, Sealand yine de gerçek bir mikro devlet! Sealand, herhangi bir uluslararası kurum tarafından tanınmamasına rağmen kendisini egemen bir ulus olarak kabul ediyor. Bates, ülkenin uluslararası karasularında bulunduğu için adanın devlet statüsünde olacağını ilan ettikten sonra kendi hükümetini kurdu.

Haberin Devamı

Fakat bu hükümet sadece Bates ve ailesinden oluşuyor. Kraliyet Donanması, Bates’i adadan atmaya çalıştı ancak platformdan açılan uyarı ateşine maruz kalan askerlerin girişimi başarılı olamadı. Bir İngiliz savcı, platformun İngiliz karasularının 10 km açığında olması dolayısıyla Bates’i haklı buldu. 1974’te Bates, bir anayasa çıkardı ve ardından “egemenlik simgesi olarak” bir bayrak, milli marş ve Amerikan doları ile eş değer bir para birimi olan Sealand Doları’nı kabul etti.

Sealand, şu an Birleşik Krallık’tan ayrı bir şekilde hüküm sürüyor. 1978 yılında Sealand’e karşı bir istila girişimi oldu! Sealand pasaportu bulunan bir Alman ve Hollandalı birkaç kişi ülkeyi ele geçirmeye çalıştı. İstilacılar, Bates’in oğlunu esir aldı. Silahlı çatışma neticesinde istilacılar yakalandı. Hollandalı istilacılar Cenevre Sözleşmesi kapsamında serbest bırakıldı ancak Sealand pasaportu taşıyan Alman, vatana ihanet suçundan tutuklandı.

Haberin Devamı

Almanya, Birleşik Krallık’a vatandaşının salıverilmesi için başvuruda bulundu fakat İngiltere daha önceden verilen mahkeme kararı nedeniyle adanın kendi toprakları olmadığını ve bir şey yapamayacağını söyledi. Bunun üzerine Almanya, Sealand’e diplomat gönderdi ve vatandaşının serbest bırakılması için talepte bulundu. Tutsak, 7 bin 500 mark ödeyerek serbest kaldı. Beats, Almanya’nın kendi ülkesine diplomat göndermesini, ülkesinin Almanya tarafından tanındığının kanıtı olarak kabul etti. Ancak ülke, Ocak 2007 tarihinde 10 milyon sterlin’e satılığa çıkarıldı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder