Nostradamus, 2024 yılı için dört büyük kehanette bulundu: Çok daha ciddi iklim felaketleri bizi bekliyor, Çin ile ABD arasında jeopolitik çatışmalar yoğunlaşacak, İngiliz Kralı III. Charles tahttan çekilmeye zorlanacak ve Vatikan’da Papa değişimi olacak…
Özellikle her yılbaşında, yaşanılan her büyük olay sonrasında adını sıkça duyduğumuz Nostradamus, daha sonraki dönemlerde olacakları nasıl biliyordu, gerçekte böyle bir kişi var mıydı, geleceği görme becerisine sahip miydi, öngörüleri ne derece doğruydu? Nostradamus, aslında 16. yüzyıl Fransa’sında yaşayan bir doktordu, asıl adı Michel de Nostredame’dır.
Nostradamus, Latince’de “derde deva olan şifa ilacını veriyoruz” anlamına geliyor. Nostradamus, 14 Aralık 1503’te Fransa’da doğdu. Tıp eğitimini Montpellier Üniversitesi’nde aldı. 1531’de soylu bir ailenin kızıyla evlendi, kendi ailesi de varlıklıydı. Nostradamus, tıp öğrenimini sürdürürken astroloji ile ilgilenmeye başladı ve sonraki yılların meteorolojik ve göksel olaylarını öngören almanaklar yayınlamaya başladı.
1540’ların sonlarında gelecek yıllardaki bölgesel savaşlar ve felaketlerle ilgili kehanetlerde bulunmaya başladı. İşte, Nostradamus’u efsaneleştiren süreç bundan sonra başladı. Ünü giderek yayılan Nostradamus, Catherine de Médicis’nin astrologlarından biri oldu. 1564’te Catherine de Médicis, onu Kral IX. Charles’ın hekimi ve danışmanı yaptı. Nostradamus’un ilk almanağı 1549’da yayımlandı. Sonrasında her yıl bir almanak yayınlamaya devam etti. Nostradamus’un almanakları kısa sürede ilgi çekti.
Dönemin ileri gelenleri arasında popüler oldu, bu süreçte önemli bir takipçi kitlesi oluşturdu. Veba salgını sürecinde birçok hastayı yenilikçi yöntemlerle tedavi etti, bu sayede ünü pekişti. 1552’de yayımladığı ilk kitap, ilaçlar üzerineydi. Eşini ve iki çocuğunu 1534’teki veba salgınında kaybetti.
Daha sonra Anne Ponsard ile evlendi ve bu evlilikten altı çocuğu oldu. Nostradamus, öngörülerini almanaklarla sınırlandırmadı. Kendisini yüzyıllar boyunca meşhur edecek eserini 1555 yılında yayımladı. “Les Prophéties” adıyla bilinen bu eser, gelecekteki olayları öngören 942 şiirsel dörtlükten oluşuyor. Her biri dört satırdan oluşan ve kıtalar biçiminde şiirsel dille yazılan bu eser, on gruba ayrılıyor.
Nostradamus, Les Prophéties’ta öngördüğü kehanetler sayesinde yaşamı boyunca ve ölümünden sonra meşhur oldu. Nostradamus, “Les Prophéties” adlı bu eserinde Hiroşima’ya atılan atom bombası, Hitler’in iktidara yükselişi, John F. Kennedy suikastı, 11 Eylül saldırıları ve Kraliçe II. Elizabeth’in ölümü de dahil olmak üzere onlarca önemli olaya ilişkin kehanette bulunuyor.
Nostradamus, kehanetlerini hiçbir zaman düz yazı şeklinde ve açık olarak belirtmedi, kitabı dörtlükler biçiminde yazdı ve kitapta bolca sembolizm kullanıldı. Muhtemelen bunu kötü haber almaktan hoşlanmayan zamanın güçlü insanlarını gücendirmemek için yaptı.
Ayrıca kiliseye karşı da dikkatli olması gerekiyordu. Ancak 1581’de kehanetlerinden dolayı kilise tarafından aforoz edildi. Ağırlıklı olarak Fransızca, biraz da Latince, Yunanca ve İtalyanca dillerinde yazılan dörtlükler, belirli bir olayı ve dönemi ele alıyordu. Dörtlükler belirli bir tarih sırasına göre yazılmadı.
Dörtlüklerin çok azında belirli bir coğrafi bölge ve tarih yer alıyordu. İlerleyen süreçte çevirmenler kitaba kendi yorumlarını ekledi, kitapta sözü edilmeyen kehanetler de Nostradamus’a atfedildi ve böylelikle gündemde kalmaya devam etti...