Sadık Gültekin’le Doğru TercihSiz önce kendi ayıbınızı temizleyin

HABERİ PAYLAŞ

Siz önce kendi ayıbınızı temizleyin

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, 2024 Avrupa Şampiyonası’nda Merih Demiral’ın bozkurt işaretli gol sevincini hedef alarak sosyal medya platformu üzerinden yaptığı açıklamada, UEFA’dan futbolcu hakkında yaptırım istedi. Faeser’in çağrısının ardından UEFA uygunsuz davranışlarda bulunduğu iddiasıyla Merih Demiral’a soruşturma açtı ve iki maç men cezası verdi. Almanya ve UEFA, bozkurt işaretli sevinci siyasal mesaj olarak yorumladı!

Almanya, yaklaşık 100 yıl önce Namibya’da 20. yüzyılın en kanlı soykırımlarından birini yapan ülkedir. Almanya, Yahudilere yönelik Holokost’u kabul edip telafi etmeye çalışırken, 100 yıl önce yapılan Namibya soykırımını tanıması ve kabul etmesi bir asırdan fazla sürdü. Almanya, futbola siyaseti karıştırmama duyarlılığını (!) ne yazık ki tarih sahnesinde yaptığı soykırımlarda göstermiyor!

Haberin Devamı

I. Dünya Savaşı sonrasında tüm sömürge topraklarını kaybeden Almanya, İngiltere ve Fransa’dan sonra üçüncü büyük sömürgeci güçtü. Namibya soykırımı, sömürgeci Alman güçleri tarafından 1904-1908 yılları arasında yerli Herero ve Nama halklarına karşı gerçekleştirildi. Sömürgecilere karşı direnen halkların hedef alındığı soykırımda, en az 65 bin Heroro ve 10 bin Nama hayatını kaybetti. Soykırım neticesinde, Herorolar nüfuslarının en az yüzde 70’ini, Namalar ise nüfuslarının en az yüzde 50’sini yitirdi.

Almanya, 2021’de Namibya’da işlenen suçları soykırım olarak kabul etse de tazminat ödemeyi kabul etmedi. Almanya, kurbanların torunlarını desteklemek için 1.1 milyar Euro’luk bir kalkınma fonu oluşturulacağını açıkladı. Almanya ile varılan 1 milyar Euro’luk ‘soykırım anlaşması’nı reddeden Namibyalılar meclisi bastı. Herero ve Nama halklarının temsilcileri, Namibya hükümetine çağrı yaparak, Almanya’ya karşı Uluslararası Adalet Divanı’nda dava açılmasını istedi.

Namibya, 1990’da bağımsızlığını kazanmasının ardından, Almanya’nın ülkede gerçekleştirdiği soykırımın tanınması için girişim başlattı. 2011 yılına kadar devam eden görüşmelerden sonra Almanya, yerli halka ait 20 kafatasını iade etti. Tazminat ödemeyi reddeden Almanya maddi yardım yapma sözü verdi. Berlin hükümeti, 2021’de Namibya’da işlenen suçları soykırım olarak kabul etse de tazminat ödemeyi kabul etmedi. Yerel temsilciler, hükümet ile Almanya arasında yapılan anlaşmayı ihanet olarak niteleyerek, haklarının savunulmadığını ifade etti. Herero ve Nama halklarının temsilcileri ayrıca hükümete Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) Almanya’ya dava açma çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

20. yüzyılın ilk soykırımı olarak nitelendirilen olay, Afrika’nın güneybatısında bulunan Namibya’da gerçekleşti. Bölgedeki elmas yataklarının kontrolünü alan Almanya, II. Kaiser Wilhelm’in emriyle bölgenin güvenliğini sağlamak için ülkenin en iyi birliklerini Namibya’ya gönderdi. Birliklerin komutanı olan Lothar von Trotha, Ekim 1904’te soykırım emri verdi ve topraklarının gasbedilmesine direnen halkın çoğunluğunu katletti. Toprakları ve hayvanları gasbedilen yerli halk ya vurularak ya da asılarak öldürüldü. Yüzlerce yerli halk da kamplarda ölüme terk edildi.

Haberin Devamı

Soykırımda Namibyalılar, Kalahari Çölü’nde mahsur kaldı. Almanların su kuyularını kapatması ve zehirlemesi sonucu yüzlerce kişi açlıktan ve susuzluktan öldü. Soykırımın tanıklarından birinin, “Almanlar beni adaya gönderdi. Bir yıl orada kaldım. Yaklaşık 3 bin 500 kişiydik; sadece 193 kişi geri dönebildi, 3 bin 307’si adada öldü” ifadesi, katliamın boyutlarını gösteriyor. Ölenlerin kemikleri ve kafatasları gemilerle Almanya’ya götürüldü. Almanya’ya taşınan kafatasları ve kemikler “üstün ırk” araştırmaları için yapılan deneylerde kullanıldı. Aryan ırkının üstünlüğünü kanıtlamaya çalışan Alman Antropolog ve Nazi Partisi üyesi Eugen Fischer, kafatasları üzerine yaptığı deneyleri daha sonra kitaplarında değerlendirdi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder