Sayım ÇınarSayım'ın bavulu

HABERİ PAYLAŞ

Sayım'ın bavulu

Haberin Devamı

Yapı Kredi Yayınları’nın aylık edebiyat dergisi kitap-lık’ta bu ay kapsamlı bir Bilge Karasu dosyası yer alıyor. Tansu Açık, Levent Kavas, Alain Mascarou, Fatih Özgüven, Kıvılcım Yıldız Şenürkmez, Doğan Yaşat, İsmet Tokgöz, Tuncer Erdem imzalarından oluşan dosyada ayrıca birbirinden ilginç Karasu fotoğrafları derlenmiş ve Mehmet H. Doğan’a yazılmış bir mektuba yer verilmiş. Tuğrul Tanyol, Lâle Müldür, Tarık Günersel, Sami Baydar, Ali Asker Barut, Ömer P. Yılmaz, Aslı Serin, Ali Özgür Özkarcı, Süleyman Unutmaz şiirleriyle; Menekşe Toprak, Şenay Eroğlu Aksoy, Melike Koçak, Esra Özdoğan, Ülkem Özdenak öyküleriyle, Birsen Ferahlı, Kurtuluş Kayalı, Sevgi Ünal yazılarıyla kitap-lık’talar. Haftanın kitaplarına gelince...
[[HAFTAYA]]

Paul Auster Kendi Hayatını Yazdı

Kış Günlüğü- Paul Auster/Can Yayınları

Paul Auster, ülkemizde en çok sevilen yazarlardan biridir. Kış Günlüğü, Paul Auster’ın her zamanki anlatım ustalığı ve akıcı dilinin yanı sıra büyük bir içtenlikle aktardığı yaşam öyküsünü içeriyor. Çağdaş Amerikan edebiyatının sevilen yazarı, hemen bütün yapıtlarında otobiyografik öğeler ve kurgunun iç içe geçtiği büyüleyici bir atmosfer yaratıyordu. Bu kez bütünüyle kendi hayatına odaklanan yazarın yaşadığı yirmi bir farklı adreste onun gözlerinden görüyoruz dünyayı. Auster, bu kitabı yazma sebebini şu sözlerle açıklıyor: “Ne de olsa zaman azalıyor. Belki de şimdilik hikâyelerini bir yana bırakıp hayatının anımsadığın ilk gününden bugüne kadar bu bedenin içinde yaşamanın nasıl bir duygu olduğunu incelemeye çalışsan iyi olur.”

Yönetici mi Yoksa Lider mi Olmak Gerek?

Vazgeçmek Özgürlüktür- Ali Saydam/Remzi Kitabevi

İletişim danışmanı Ali Saydam’ın “Vazgeçmek Özgürlüktür” isimli üçüncü kitabı, Remzi Kitabevi’nden yayınlanarak raflardaki yerini aldı. Saydam’ın 2005 yılında Rota Yayınları’ndan “Algılama Yönetimi” ve 2010 yılında Remzi Kitabevi’nden “Eş ve Müşteri Nasıl Kaybedilir?” adlı kitapları yayımlanmıştı. Yazar Ali Saydam bu yeni kitabında “Gerçekliğimizin değerine yakışan algılamayı nasıl oluştururuz?”, “Kendimizi farklılaştırarak ön plana çıkaracak değerler nelerdir?”, “İnsan kaynak mıdır kıymet midir?”, “Marka ruhunun altını çizmek için nelerden vazgeçmeliyiz?”, “Kriz iletişiminde bireysel sezgi, deneyim, hız ve becerinin rolü nedir?”, “İtibar, özellikle zor günlerde insanları da kurumları da nasıl korur?” gibi bir dizi sorunun cevabını arıyor.

Divan Şairleri İçtenliği Şiirlerinde Yaratırlar

Divan Şiiri Üstüne Denemeler- Hüseyin Cöntürk/ Yapı Kredi Yayınları

‘Divan şiiri nedir?’ sorusu bugüne kadar hep genel sözlerle yanıtlanmıştır, örneklerden genellemeye gidilerek değerlendirmeler yapılmıştır. Genelden farklı (ona karşı duran) örnekler neredeyse ilgili alanın dışında bırakılmıştır. Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Divan Şiiri Üstüne Denemeler kitabında şiire giren “genelleme” işine yaramayacak örnekler üstünde durmak, dahası o türlü örneklere daha çok yaklaşmak istenilen çalışmalar ortaya konmaya çalışıldı. Kitabın yazarı Hüseyin Cöntürk’ün bu çalışmayı yapmasındaki amaç ne divan şiirini sevdirmek ne de ondan soğutmak; divan şiirinin bir bölümünü bugünkü bakışla tanıtmak, onun nasıl bir şey olduğunu göstermek. Hakiki şiir sevenlere duyurulur.

Düşündürücü Bir Politik Polisiye

Pekin’den Gelen Adam- Henning Mankell/Altın Kitaplar

2000’li yıllarda İsveç’in küçük şehirlerinden Halsingland’ın ıssız köyünün sakinlerinden üçü, bir sabah uyandıklarında kendilerinden başka herkesin gece vahşice öldürülmüş olduğunu görürler. Biri ya da birileri sessizce ve büyük bir profesyonellik örneği sergileyerek köyün köpeklerinin havlamasına bile izin vermeden, onları ve diğer evcil hayvanlar da dahil tüm canlıları katletmiştir. Bu hunharca katliam, evler tek tek ziyaret edilerek gerçekleştirilmiş, kurbanlar öldürülmeden önce ağır işkencelere maruz bırakılmışlardır. Böylesi bir olaya daha önce tanık olmamış yerel polis için bu cinayetler kendi boyutlarını aşan, içinden çıkılması zor muammadır. Kim, neden böyle bir suçu işlemiştir? ‘Pekin’den Gelen Adam’ hem sürükleyici hem de düşündürücü bir politik polisiye.

İlginç Kişiler ve Eğlenceli Öyküler

Bertie’nin Dünyası- Alexander McCall Smith/T. İş Bankası Kültür Y.

Alexander McCall Smith’in ‘İskoçya Sokağı 44 Numara’ dizisi, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan okurla buluşmaya devam ediyor. Gündelik yaşamdaki gülünç hadiseleri gerek bireylerin bakış açısından, gerek komşuluk ilişkileri perspektifinden ele alan yazar, zekice yapılmış gözlemlerini ince mizah anlayışıyla birleştirerek ustaca yazıyor. Altı yaşındaki olağanüstü çocuk Bertie Pollock tipik bir çocuk olmak istiyor; fakat problemi, oğlunu bir proje gibi gören, hevesli, talepkar bir anneye sahip olması. Bertie, İtalyanca öğrenmek, saksafon çalmak ve çocuklar için yoga dersine katılmak yerine özgürlüğüne kavuşmak, diğer çocuklarla eğlenmek, yapılması yasak olan her şeyi yapmak istiyor.

Gerçeklerle Yüzleşmeye Hazır mısınız?


19 Numaralı Koltuk- Erol Çelik/Avrupa Yakası Yayınları

‘Heyula’, ‘Satranç ve Şovalye’ kitaplarıyla tanıdığımız Erol Çelik’in ‘19 Numaralı Koltuk’ isimli öykü kitabı yayımlandı. Kitapta gerçek yaşamın içinden alınmış karanlık, soğuk ve gerilim dolu öyküler var. Erol Çelik, üçüncü kitabı ‘19 Numaralı Koltuk’ta yaşama ve ölüme bir arada hükmetmenin karanlığı ve kararlılığı içinde daha soğuk, ürkütücü, sürükleyici yeni hikâyeler anlatıyor. Avrupa Yakası Yayınları etiketiyle raflarda yerini alan kitapta ‘Darbe’, ‘Karanlık Pencere’, ‘19 Numaralı Koltuk’, ‘Aydınlık Avcıları’, ‘Bu Sefer Sınavı Kaybetme’, ‘Derinlik Sarhoşluğu’, ‘Cennete Açılan Çiçekler’, ‘Korkak’, ‘Ölüm Kısa Bir Ayrılıktır’, ‘Yeşil Yılan’, ‘Aptal Kral’ adlı 11 öykü yer alıyor. Yazarı daha yakından tanımak istiyorsanız www.erolcelik.net’e bakın derim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder