Hayatımızın önemli bir parçası haline gelen sosyal medya sık sık vurguladığım gibi, çocuklar için uygun bir ortam değildir. Özellikle ergenlik çağına ulaşmamış çocuklar sosyal medyada doğru kararlar verebilecek kadar olgunlaşmamıştır ve kendi hesabına sahip olmamalıdır.
Bu nedenle çocukların internet ve sosyal medya kullanımı ebeveynlerin kontrolü altında olmalıdır. Elbette bu hikayenin iki yüzü var. Sosyal medya çocuklardan öte yetişkinler için daha önemlidir.
Hatta öylesine önemli ki, görüştüğüm birçok çocuk yetişkinlerin bu ilgisini “Annemin elinde hep telefon var” veya “Annem/babam oyun oynamaz, Instagram’a bakar” diyerek şikayet etmekte.
Çocuklar için esas öğretici olan sözel sınırlar değil ebeveyn davranışlarıdır. Özellikle yoğun şekilde çocuğunun fotoğrafını çeken ve sosyal medyaya yükleyen ebeveynler çocuklar için olumsuz örnek oluşturur.
Fotoğraf çekmek elbette çok değerli anılar biriktirir ve yeni bir keşif değildir. Fakat artık çok daha ulaşılabilir olan bu davranışın aşırıya kaçması çocuklar için aşağıdaki sonuçlara neden olabilir.
● Farkında olmadan söylenen “Bakayım güzel çıkmış mı?”, “Bir daha çekelim, olmamış” vb. birçok söylem çocuklara dış görünüşe fazlasıyla önem yüklendiği mesajını verir.
● Dış görünüş böylesine önem kazandığında kendini eleştirme ve beğenmeme artar, bu da kaygıya neden olur. ● Her davranışı fotoğraflanan çocuklar, kendini dünyanın merkezinde hissedebilir. Çocuklar değerlidir fakat ‘çocuk olduğunu’ ve her şeyi yapamayacağını bilmek gelişim için önemlidir.
● Sık fotoğraf çekme, özellikle kız çocuklarda erken yaşta daha ‘kadınsı’ ve güzellik odaklı davranışlara neden olabilir.
● Sık fotoğraf çekme anın yaşanmasını engeller ve bir noktadan sonra kameraya alınmak için hareket eden ve anı yaşayamayan çocuklar yetişir.
● Fotoğraflar çocuklar için çok değerli anılardır. Aşırıya kaçılmadığında elbette olumlu etkileri de vardır. Çocuklar bu sayede geçmişe ve kim olduğuna dair daha net bir farkındalığa sahip olur.
Instagram: cocuklar_buyurken