Sezer Altan

01 Mart 2025, Cumartesi 14:32

İftar sofraları, kültürlerin kaynaşmasını sağlıyor

Öncelikle Posta İzmir’den tüm okuyucularıma tekrar merhabalar… “Lezzet Durakları” yazılarımla şimdi de Posta İzmir’deyim. Bana bu imkânı veren Posta İzmir ailesine çok teşekkür ediyorum. Lezzet Durakları köşemin yanında özel eklerimizle de sizlere bölgemizin yemek kültürünü değerlerini sofralarını mekanlarını anlatacağız. Burada amaç bölgenin, yöresel mutfakların ve kültürlerin ortaya çıkarılması. Farklı lezzetlerin ortaya çıkarılmasında bu kültürün yaşatılması adına “Ramazan Sofraları” ekiyle sizlerle buluşuyoruz. Dopdolu içerikle bölgemizin en önemli mutfak kültürlerini adreslerini sizlere sunuyoruz.

BİRLEŞTİRİCİ UNSUR

Gastronomi, kültürlerin toplumların birleştirici bir unsuru olarak karşımıza çıkıyor. Yemek kültürü, sofraların etrafında birleşen insanları yakınlaştırıyor. Ortak bir dil konuşmalarını ve kültürlerin kaynaşmasını sağlıyor. İftar sofraları, Ramazan’ın kültür zenginliğine katkıda bulunan en önemli etkinliklerden. En sade yaşayan ailelerden en şatafatlı yaşayanlara kadar, herkesin sofraları Ramazan’da dolup taşar.

Bir rahmet ve mağfiret ayı olarak bildiğimiz Ramazan, bütün Müslümanlar tarafından özlemle karşılanır, haftalar öncesinden hazırlıklar yapılır, bir ay boyunca dolu dolu yaşanır ve gidişinden itibaren, gelecek yıl beklenmeye başlanır. Yoğun ibadet hayatına ev sahipliği yapan bu özel zaman dilimi, dinimizdeki anlamıyla, imsak vakti olan tan yeri ağarmasından gün bitimine kadar, bedeni ve nefsi bazı isteklere cevap vermemek anlamını taşır. Oruç ibadetiyle sorumlu tutulmanın birçok sebebi bulunmakta. Bunların başında insanın, birtakım isteklerine karşı sabırlı olmasını, direnç kazanmasını ve bu şekilde insanın bedenen ve ruhen olgunlaşmasını sağlamak gelmektedir. Ramazan’da, sabırlı olmak, insanı dinginleştirir ve bu kontrollü tutum, Ramazan’dan sonraki hayatına da yansır. Bütün bunlar insanı hayata hazırlar. Oruçla sorumlu tutulmanın bir başka amacı da sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamak.

DEĞERLERİN YAŞANDIĞI AY

Din, toplum hayatında önemli bir yere sahip. Ancak her toplum, dini inancına kendi kültürel değerlerini de katarak uygular. Türk toplumu da dinini, kendi kültürüne ait değerlerle anlayarak yaşamakta. Kültürel değerlerin İslam’da en fazla görüldüğü; ibadet, oruç ve onun yaşandığı ay Ramazan’dır. Türk milleti bu aya ayrı bir önem vermiş ve onu en güzel şekilde yaşamış ve Ramazan’a özgü bir kültür oluşturmuştur. Bunlar Ramazan’ın dini ve toplumsal boyutları, bütün Müslüman toplumlarda rastlanabilen ortak yönleri. Ancak Ramazan’ın bir de toplumların yaşam tarzlarıyla bağlantılı olan kültürel boyutu var.