Sinem PaksoyÇocuklarda öz güven eksikliği neden olur? Öz güveni düşük çocuğa nasıl yaklaşılmalıdır?

HABERİ PAYLAŞ

Çocuklarda öz güven eksikliği neden olur? Öz güveni düşük çocuğa nasıl yaklaşılmalıdır?

Öz güven eksikliği çocuklarda doğum anından itibaren başlayabilir. Bu durum pek çok aile için can sıkıcı olsa da öz güven eksikliğinin tesbitinin ardından gerekli desteklerle bu problemi ortadan kaldırmak mümkündür. Bu nedenle mevcut sorunun can sıkıcılığına değil de çözümüne odaklanmanızda fayda var. Peki, çocuğunuz büyük bir öz güven problemi yaşıyorsa ne yapmalısınız? Bugün size bundan bahsedeceğim.

BASİT AMA ETKİLİ GÖREVLER VERMELİSİNİZ

İlk kez ebeveyn olanlarda yoğun olarak gözlemlenen durumlardan biri çocuğa herhangi bir görev ve sorumluluk yüklememeleridir. Bu durum ilk başta her ne kadar normal görünüyor olsa zaman içinde çocuğun kendini birey olarak hissetmemesine neden olur.

Haberin Devamı

Yaş grubu büyüdükçe akranlarının kolaylıkla yerine getirdiği görevleri yerine getirememesi ise öz güven kaybına neden olur. Ben neden onlar gibi değilim, neden yapamıyorum, başarısız olmamın sebebi nedir? gibi soru işaretlerine sebep olan bu durum zaman geçtikçe yetersizlik hissini doğurur.
Bu gibi sorunlara sebep olmamak ve öz güvenini tamamen yerle bir etmemek için küçük ama etkili sorumluluklar vererek çocuğunuzun kendine olan güvenini kazanmasını sağlayabilirsiniz.

ZORUNLU AYRILIKLARDA YANINDA OLDUĞUNUZU HİSSETTİRMENİZ ÖNEMLİ

Çocuklar okul çağı geldiğinde aileden kopmanın zorluğuyla yüzleşirler. Bu durum çocukları üzdüğü kadar ebeveynleri de yıpratabilir. Fakat soğukkanlı davranmak ve kriz yönetimini gerçekleştirmek size düşüyor! Çocuğunuzun yapması gereken her şeyi üstlenerek bu durumdan kurtulamayacağınız gibi onu tamamen yalnız bırakarak da öz güven kazanmasını sağlayamazsınız. Bu nedenle zorlu anlarda ya da zorunlu ayrılıklarda yanında olduğunuzu hissettirmeniz gerekiyor.

Okula başlarken, zor bir göreve sahip olduğunda ya da hayata dair soru işaretleri oluştuğunda ona yanında olduğunuzu hissettirerek hem kendisine hem de size güvenmesini sağlayabilirsiniz. Nasıl olsa annem ve babam var düşüncesine sahip olması adımlarını korkmadan atmasına yardımcı olacaktır.

UZMAN DESTEĞİ ÖNEMLİ

Çocuğunuzda öz güven eksikliğinin belirtilerini yoğun bir şekilde gözlemliyorsanız ve yanında olduğunuzu hissettirmenize rağmen bu durumu aşamadığını düşünüyorsanız zaman kaybetmeden uzman desteği alabilirsiniz. Pedagog ya da psikolog desteğiyle aşabileceğiniz bu durumda süreci profesyonel bir şekilde yürütebilirsiniz. Unutmayın ki siz soğukkanlı davranmazsanız çocuğunuz da sürece dair daha fazla endişe ve korku duyacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder