Ebeveynler olarak çocukların gerek sosyal yaşamları gerekse karakter gelişimlerinin olumsuz etkilenmemesi adına teknolojik ürün kullanımını kontrol atlında tutmak büyük bir öneme sahip. Bu durum zaman zaman mümkün olmasa da kontrollü bir şekilde ilerlemek çocuğun nerede durması gerektiğini öğrenmesine yardımcı olabiliyor. Peki, teknoloji bağımlısı ergenlere nasıl davranılmalı?
EKRAN SÜRESİNE DİKKAT EDEBİLİRSİNİZ
Ekran süresi hem yetişkinler hem de daha küçük yaş grupları için son derece önemli. Gün içinde zorunlu durumlar hariç 5-6 saat aralığında telefon veyahut bilgisayar gibi teknolojik aletlerle zaman geçiren bireylerde teknoloji bağımlılığı meydana geliyor. Kişinin kendini telefondan uzak tutamaması, her an telefona bakma ihtiyacı duyması ise zaman içinde büyük problemlere neden olabiliyor. Bu nedenle ebeveynlerin, hem ergenler hem de daha küçük yaş gruplarında ekran süresine dikkat etmeleri gerekiyor.
Bu durum ergenlerde 'kısıtlanma' hissi doğurabileceği için fevri davranmamanız ve ses tonunuza dikkat etmeniz öneme sahip. Daha sakin ve yumuşak bir ses tonuyla konuşmanız, çocuğunuzun bir kısıtlamaya uğramamaktan ziyade onu korumak istediğinizi anlamanıza yardımcı olabilir.
ALTERNATİF UĞRAŞLAR SUNABİLİRSİNİZ
Çocuklar gün içinde yapacak herhangi bir aktivite bulamadıklarında telefon ya da bilgisayar gibi teknolojik aletlerle daha fazla zaman geçirmek isteyebiliyorlar. Bu noktada sizlere ekstra uğraşlar sunmak ve çocuğunuzun daha farklı şekilde zaman geçirmesini sağlamak düşüyor. Ne yapabilirim ki? diye düşünüyor olabilirsiniz. En basiti çocuğunuzun ilgi alanına göre aktiviteler bulabilir, onunla sohbet edebilir ya da çeşitli etkinliklere götürerek kaliteli zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz.