Şirin Sever'Çocukerkil' aile dönemi!
HABERİ PAYLAŞ

'Çocukerkil' aile dönemi!

Bu ara oturduğum bütün masalarda Deniz Akkaya’nın kızıyla yaşadığı mevzu konuşuluyor. Normal, çünkü bu basit bir magazin olayı değil… Ergen çocuğu olan herkesin pürdikkat izlediği, ciddi bir mesele. Ve aynı dertten muzdarip ne çok insan var, bir bilseniz. Onların farkı, meseleyi kendi içlerinde yaşamaları ama hiçbiri de Deniz Akkaya’yı yüzde yüz suçlamıyor. Suçlayamıyor. Benim son yazımda yazdığım gibi “Kim bilir bu hale nasıl geldiler?” diyenler çoğunlukta. Neyse, mesele benim açımdan şöyle: Çocuğum yok derdim yok! Ama işte gittiğin bir yerde, oturduğun bir mekanda, arkadaşlarının çocuklarında bu ergen çocuk terörüne o kadar çok maruz kalıyorsun ki… İster istemez gözlemliyorsun, tespit yapıyorsun. Ortada net bir gerçek var; anne babalar çocuklarına teslim olmuş! ‘Uzaktan konuşması kolay’ demeyin hemen, bunu uzmanlar da söylüyor. İşte bir uzman tespiti: “İyi ebeveynlik adına çocuğa ‘dur’ demeyen, her isteğine boyun eğen, toplum içinde bile uyarmayan ‘çocukerkil aile’ sayısı artıyor. Bu ailelerde yetişen çocuklar yeri geliyor ebeveynlerine şiddet uyguluyor, yeri geliyor arkadaşlarına zorbalık yapıyor….” Okullarda her geçen gün artan akran zorbalığının nedeni ne sizce? Sosyal alanlarda gördüğümüz azgın derecede şımarık çocuk tipolojisinin sebebi kim peki? Ben zaman zaman bu şımarık çocuklardan yaka silkerim, ‘anne baba olmanın da ehliyeti olmalı’ diye yazılar yazarım ve çoğunluk bana ‘çocuk düşmanı’ diye saldırır. İyi de bu çocuklar günü geldiğinde, toplum içinde de aynı şekilde davranıyor, onu ne yapalım? Büyüyünce aklı başına gelmiyor, nasıl yetiştirildiyse öyle kalıyor maalesef. Prof. Dr. Acar Baltaş’ın dediği gibi; anne babalar çocuklarını yanlış seviyor! Çocuklarıyla çatışmayı göze alamıyorlar. Çatıştıklarında da genelde anne baba özür diliyor. Yahu bizim nesli düşünün; bırak anne babanın özür dilemesini, bir kaş kaldırdıklarında muma dönerdik. Travma falan da oluşmadı, normaliz çok şükür. Sözün özü; özgüvenli çocuk yetiştirmek çok yanlış anlaşılıyor. Bu mesele sayesinde gündeme gelmişken, keşke her anne baba özeleştiri yapsa, yardım alsa ve kendine gelse biraz.

Haberin Devamı

Çocukerkil aile dönemi

Haberin Devamı

‘Chucky nesli’ yer mi bunları?

Bir uzman yorumu dinledim mesele ile alakalı... Diyor ki; “Ergene ergenlik yapmayın. Ergen isyankar, asi, sinirli davranır çünkü temelde bunu hormonları yapar. Size yönelik değildir bu davranışlar. Siz de ebeveyn olarak ona ters ve agresif davranırsanız işler yoluna girmez. Şimdi burada yetişkin gibi davranması gereken sizsiniz. ‘Senin yanındayım, bu halinle bile seninleyim’ demeniz, bunu hissettirmeniz lazım...” Çocuğum olmadığı ve ergen çocuk ruhundan hiç anlamadığım için soruyorum: Bu kitabi bilgiler, zamane çocuklarına işliyor mu gerçekten? Bir anneyi balkona kilitleyen, dayak atan bir çocuğa; ‘senin yanındayım’ demek sorunu çözüyor mu mesela? Okuldaki akran zorbalıklarını da biliyoruz; nefret dolu, kötülükle beslenen, hayatı ebeveynlerine dar eden bir nesil var. ‘Chucky nesli’ diyorum ben onlara. Onlara işler mi gerçekten bunlar?

Çocukerkil aile dönemi

Beyler bu moda bitti, artık denemeyin!

Haberin Devamı

Beyler bunları giymeyin!

Geçen gün Siren Ertan modacı kimliğiyle bir şenlikte konuşmuş ve şık görünmek isteyen erkekler için tavsiyelerde bulunmuş. Demiş ki “Pantolon paçasının boyu, o insanın karakterinin göstergesidir.” Haklı mı? Bence haklı. Eklemiş; “Erkekler için bir diğer önemli detay ise cekettir. Omuzları dik gösteren vatkalı ceketler kişiye güç katar. Unutmayın ki kimse omuzları düşmüş bir erkekten güven duygusu alamaz.” Katılıyorum söylediklerine. Hele paça boyu çok önemli. Bilekten epey yukarıda bir paça fena gözükebiliyor gerçekten ama erkekler nedense bunu görmüyor! Ne o öyle, çimmeye gider gibi bir hal! “Bırakın bu şekilciliği” diyen varsa, onlar zaten detaylara asla dikkat etmeyenlerdir ama emin olun ki bu detaylar kişiliğe dair önemli ipuçları verir. Hatta kişilik belirtisi başka önemli detaylar da var: Şık bir takım elbisenin altına giyilen çok desenli ya da beyaz çoraplar. Beyaz gömlek ya da tişört altına giyilen beyaz atlet. Dapdaracık paçalı jean’ler. Ayaklar bakımlı değilse giyilen terlikler (Ki çoğu zaman erkekler ayak bakımını çok da önemsemiyor malum) Ve yaz geldi, zinhar slip mayo giymeyin beyler!

Çocukerkil aile dönemi

Gelin tadında damatlar

Toplum kodları böyle işte, giyim konusunda bazı alışkanlıkları bozamıyoruz ve detaylara takılıp duruyoruz ister istemez ama bakın erkek modası nerelere gelmiş durumda! Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada rastladım, artık düğünlerde sadece gelinler değil damatlar da şıklık yarışına girecek belli ki. Dantelli, işlemeli, sırt dekolteli ceketler ve dahası volanlı etekler bile var damatlık modelleri arasında. Mesela benim düğünüm olsa, damat da böyle şeyler giyse ‘Benden rol çalıyor’ diye evlenmekten vazgeçerim, net! Bu ne canım, bir eve iki gelin fazla değil mi? Ve size bir şey diyeyim mi; bu kreasyonların şov amaçlı olduğunu düşünüyorsanız fena halde yanılıyorsunuz. Yakında gelin tadında damat görürseniz şaşırmayın. Benden size söylemesi!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder