Özlem DenizmenGirişim hayaline para

HABERİ PAYLAŞ

Girişim hayaline para

Üniversiteli öğrencilerimizin girişimcilik cesaretini iş planlarıyla hayata geçiren ‘Hayal Edin Gerçekleştirelim’ platformunu duymayan öğrencimiz kalmasın.

Sekizinci yılına giren, gençlerimizin beyinlerine ve seslerine kulak veren, üstüne de para veren sosyal inovasyon proje fikirleri yarışması ‘Hayal Edin Gerçekleştirelim’in başından beri jüri üyesi olmaktan mutluluk duyuyorum. Bu tip fırsatları ülkemizdeki tüm gençlere duyurmak hepimizin sorumluluğu. İşte bu sene kazananlar ve kazanma kriterleri.

Haberin Devamı

FİKİRLER GERÇEK OLUYOR

Kredi Kayıt Bürosu (KKB), ‘İyi bir fikir, her şeyi değiştirir’ diyor ve üniversiteli gençlerin sosyal sorumluluk konusunda bilinçlenmesi, toplumsal ihtiyaçları fark etmeleri için yenilikçi fikirlerini gerçeğe dönüştürüyor. Bu sene; tarım, sağlık ve finansal teknolojiler kategorilerinde, Türkiye genelinde 64 farklı üniversiteden yaklaşık 700 proje kıyasıya yarıştı.

8 SENE ÖNCE BAŞLADI

Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdür Vekili Veysel Sunman, yarışmanın gelişimini şöyle anlatıyor: “KKB olarak, ‘Hayal Edin Gerçekleştirelim’ ile 8 sene önce; üniversiteli gençlerle birlikte; çağdaş, yaratıcı ve kendisine olduğu kadar topluma da değer katmayı hedefleyen bir platform oluşturmak amacıyla yola çıktık.

Bugün ise binlerce yaratıcı projenin ufuk açtığı ve değer yarattığı büyük bir organizasyona dönüştük. Üniversitelerarası en geniş kapsamlı yarışmalardan ‘Hayal Edin Gerçekleştirelim’ ile geleceğimizi şekillendirebilecek değerde binlerce projenin bugüne kadar sesi olabilmenin gururunu yaşıyoruz.’’

SIRA SİZDE

Gençler, ‘Hayal Edin Gerçekleştirelim’ sosyal inovasyon fikir yarışmasında geçmişte dereceye giren fikirleri hayaledingerceklestirelim.com adresinden inceleyin hem vizyon kazanın kendi projelerinizi geliştirin hem de değerlendirme kriterlerine hakim olun. Bu projeye katılırken tek amaç kazanmak olmamalı. Girişimci adaylarına çok şey öğreten, deneyim kazandıran bir süreci var.

TEŞEKKÜR

Bu vesileyle, yeniliğe, gençliğe, bireye, topluma faydaya odaklı bu değerli girişimin içinde olduğum için Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdür Vekili Veysel Sunman, Kurumsal İletişim Müdürü Handan Erdoğdu, jüri üyeleri; öğretim görevlisi, gazeteci, yazar Fatoş Karahasan, gazeteci Yasemin Salih, senarist, oyuncu Can Yılmaz, sivil toplum gönüllüsü İbrahim Betil, iletişim uzmanı Fügen Toksü’ya teşekkür ederim.

Haberin Devamı

MÜTHİŞ GENÇLER VE PROJELERİ

Birbirinden kıymetli fikirler arasından ince eleyip sık dokunarak ilk 10’a kalan finalistler üç hafta boyunca, eşleştikleri KKB yöneticileri ile mentorluk görüşmeleri gerçekleştirdi. Yarışmacılar final günü için sıkı çalışarak biz jüri üyelerine canlı yayında sunum yaptı ve bizler de finale kalan bu müthiş gençlerin fikirlerini heyecanla dinledik. Bu gençlerimizin azminden, hayata bakış şeklinden ve geleceği şekillendirme becerilerinden çok şey öğrendim. İşte bu yıl dereceye girenler.

TOZLAŞSIN, DOĞA DÖNÜŞSÜN

Çiftçiler ve arıcıları buluşturan, çiftçilerin arıcılardan arı tedariğine imkan sağlamayı hedefleyen, Dilek Çelik’in Tozlaşsın Doğa Dönüşsün projesi birinci oldu ve 30 bin TL kazandı. Bu proje sayesinde tarımda ilaç kullanımını azaltmak ve arılar sayesinde doğal tozlaşma yönteminin kullanılması amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Dilek Çelik diyor ki: ‘‘Hayal Edin Gerçekleştirelim ekibi ile çıktığım bu yolda amaçlarımdan birini tamamladım. Çok sevdiğim bir söz var, ‘Eğer bir amacınız varsa, ona ulaşma yolunda amansız olun.’ Arılar da bana bu yolda ışık oldu ve bu da beni girişimcilik hedefimde çok güzel bir yere ulaştırdı.’’

AHUDUDU

Yarışmanın ikincisi Mehmet Güler’in Ahududu projesi 20 bin TL’nin sahibi oldu. Bu proje, yeni nesil sera yöntemiyle tarım arazilerinin yanı sıra kent yaşamında tarımı mümkün kılıyor. Düşen toprak kalitesiyle birlikte yüksek maliyet, sağlıksız ve verimsiz üretime alternatif çözüm olarak öne çıkıyor.

Mehmet diyor ki: ‘‘Çocukluğumdan beri tespit ettiğim problemlere proje bazlı çözümler üretmeyi seviyorum. Aldığım derece beni ve beni destekleyen herkesi çok mutlu etti. Bundan sonra da girişimcilik yolculuğuma devam edeceğim.’’

TORPAK

Cihan Yurtsever, Hüseyin Emirhan Akkuş ve Yasin Tüfekçi’nin ‘Torpak’ projesi, küçük arazilere sahip çiftçilerin kullanımına yönelik tarım robotu projesi olarak dikkat çekiyor. Küçük alanlarda tarım yapan çiftçilere maliyet avantajı ve teknolojiye kolay erişim imkanı sunan projeyle gençler 15 bin TL kazandı.

Cihan diyor ki: ‘‘İki senedir yaptığımız çalışmaların sonunda ilk defa fikir ve iş modeli açısından bir girişim yarışmasına katıldık. Jüri tarafından değerlendirilip bu dereceyle ödüllendirilmek bizi çok mutlu ve motive etti. Bunun sonucunda da çalışmalarımıza daha şevkli, özgüvenli bir şekilde devam ediyoruz.’

BAŞVURU İÇİN

  • Yarışmada başvuru sınırı bulunmuyor. Dilediğiniz kadar farklı proje ile başvuruda bulunabilirsiniz. Projenizin ödüle layık görülmesi durumunda birden fazla ödül de alabilirsiniz.
  • Projenizi başvuru formatına uygun halde gönderdikten sonra puanlama şu şekilde;
  • İnovasyon (35 puan): Probleme orijinal bir çözüm buldun mu?
  • Gerçek bir ihtiyaca çözüm üretmesi (25 puan): Projen problemi sosyal inovasyon çerçevesinde çözüme ulaştırıyor mu?
  • Sosyal etki (15 puan): Davranış değişimi sağlıyor mu?
  • Uygulanabilirlik (15 puan): Fikrin hayata geçirilmesi durumunda izlenecek adımlar net mi?
  • Bütçe (10 puan): Bütçe kalemlerin gerçekçi mi?
  • Yarışmacıların başvuru yaptıkları projelerine ilişkin fikri hakları kendilerine ait.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder