Medeni olmak açısından şunu anlamak ve sindirmek lazım: Yan yana gördüğünüz her kadın ve erkek sevgili olmayabilir. Yan yana gördüğünüz her kadın ve erkek ille de bir şey çeviriyor olmayabilir. Bir kadın ve bir erkek iş arkadaşı olabilir, işlerinin gerektirdiği bir davete birlikte katılabilir, bir yerde oturup muhabbet edebilir.
Ortak başka bir hikayeleri bile olabilir; hayatın içinde herkesle başka alışverişin var çünkü, çok normal. ‘Yıl 2023 olmuş, aşın artık böyle şeyleri’ diyeceğim ama geçen gün okuduğum haberden sonra diyemiyorum!!! Doktor Ender Saraç ile astrolog Aygül Aydın’ın başına gelmiş anlatacağım olay. Birlikte yazdıkları kitabın ödül törenine birlikte katılmışlar...
Saraç’ın eşi Benan Saraç aynı davette onları görünce, “Ben dururken sen nasıl ona kavalyelik yaparsın!” diyerek ikisinin videolarını paylaşmış, sosyal medyada ağzına geleni yazmış. Çok acayip değil mi? Aygül Aydın da ‘itibar suikastına uğradım’ diyerek şikayetçi olmuş. Çünkü tepki görmüş, hakkında tehdit ve hakaret içeren paylaşımlar yapılmış.
Erkeğe kimse bir şey demez, hep kadın suçludur ya, tam o hesap. Benan Saraç ifadesinde şöyle demiş: “Eşim bana ‘işim var, ödül törenine katılmayacağım’ dedi. Eşimi orada bir kadınla görünce şaşırdım, üzüldüm ve sinirlendim. Kadınlık gururum kırıldı. Yazdıklarımın tamamı o anki sinirli halimin yansımasıdır…” İyi de senin sinirli halin başka bir kadının aile hayatını sarsmamalı!
Ben de bu yalanlardan sonra eşimi başkasıyla davette görsem, başımdan aşağı kaynar sular dökülürdü ama eşin neden seninle gitmedi, neden sana gitmeyeceğini söyledi, bunların hepsi eşinle senin arandaki problem. Evine gidecek, orada çözeceksin bunu. Ne acayip ve ne büyük haksızlık; erkeklerin evdekini hiçe sayması ama evdekinin hep başkasını suçlaması!
Öğretmenden herkese takdir!
Çocuğum yok. Dolayısıyla karneye, okula, öğrenciliğe dair çok şeye hakim değilim ama sosyal medyadaki isyanlara hakim durumdayım. Mesele şu; bazı okullarda herkese takdirname verilmesi. Şaşkınlıkla okudum, tepki dolu yorumlara baktım…
İnsanlar ‘benim çocuğum da okuldan aynı şikayetle geldi’ diye isyanlarda. Gerçekten bu nasıl iş? Çalışanların emeğine yazık değil mi?
Hayatın her alanında bunun acısını çekiyoruz işte. Çalışanla çalışmayan, üretenle üretmeyen bir tutulduğu için çürümüş durumdayız. Ve çalışmayarak, üretmeyerek, öğrenmeyerek büyüyen her birey yarın karşımıza daha büyük sorunlarla gelecek. O yüzden vay bizim geleceğimize, vay ki ne vay.
Fark yaratan 50 kadından biri
Sürdürülebilirlik, sıfır atık, geri dönüşüm, doğa, çevre.. Bu kelimeler bütün markaların dilinde ama gerçek anlamda bu kavramlara duyarlı olanların sayısı çok az. Ama Big Chefs ve kurucusu Gamze Cizreli işin hakkını verenlerden. Yıllardır kadın üreticiyi ve yerel çiftçiyi destekliyor, sürdürülebilirlik konusunda farkındalık yaratıyor, sosyal yardım, eğitim projelerine, kadın istihdamı gibi konulara özen gösteriyor.
Daha geçen hafta, atıksız mutfak kavramıyla ünlenen, hatta bu konuyla ilgili Michelin yıldızı bulunan şef Tommaso Arrigoni ile işbirliği yaptılar. Ünlü şef İstanbul’a davet edildi, Big Chefs mutfaklarının baş şefi Murat Aslan’la birlikte atıksız bir menü hazırladı, biz de bizzat kendilerini dinledik ve bu menüyü denedik.
Mesela levrek filetoda ayıklanan kemikler balık çorbasında kullanılmıştı, makarnalar, kızarmış karidesin ayıklanan kabuklarından elde edilen suda haşlanmıştı, kullanılan sebzelerin sularıyla soslar yapılmıştı. Hiçbir yemeğin atığı çöpe atılmamıştı yani. Peki bütün bu çabaların karşılığında ne oluyor derseniz… Olanlar oluyor. Dünyanın en prestijli dergileri tarafından ‘başarılı’ ilan edilip, dünyaya tanıtılıyor, başkalarına da ilham veriyorsunuz.
İşte Gamze Cizreli bunu başardı! Cizreli, fark yarattığı projelerin de sayesinde dünyaca ünlü Amerikan iş dünyası dergisi Forbes’un ‘50 Over 50: Europe, Middle East And Africa 2023’ listesine girdi. Yani fark yaratan 50 başarılı iş kadınından biri oldu. Gurur duyduk, tebrikler Gamze.
Scooter yerine ‘ittirgit’!
Scooter’lar gündemde ya şu sıra…
TDK, ne zaman bu kelimenin Türkçe karşılığını bulacak diye bekliyorum. Malum, Türkçe üzerine çalışmalar yapan Türk Dil Kurumu (TDK), deterjana kirgiderir, otopsiye ölü açımı, mazoşiste özezer, prematüreye yarımca, gurmeye tatbilir, otobüse çok oturaklı götürgeç, selfie’ye de özçekim gibi isimler bulmuştu ama hiçbiri tutmadı çok şükür.
Onlar bu işe atlamadan, TDK isimli bir hesap (kurumun gerçek hesabı değil) “Scooter sözcüğü için Türkçe karşılık arıyoruz” diye duyuru yaptı. Vatandaş da bol bol üretmiş, yazmış, kendilerine iletmiş. İttirgit var, basgit var, dikilgeçli götürgeç vs yağmış kelimeler. Biri diyor ki; “5 yaşındaki yeğenime göre ‘onun adı sıkıtur çünkü sıkı bir tur atıyorsun…” 5 yaşındaki çocuk bile daha mantıklı!
Evrensel dil diye bir şey var ama ısrarla yabancı kelimelere Türkçe karşılıklar üretmenin manası ne, ben anlayamıyorum. Hobi gibi bir şey herhalde. Bugüne kadarki emeğinize sağlık, daha fazla zorlamayın diyelim ve konuyu kapatalım.