Ekonomik belirsizliğin olduğu dönemlerde, işinizi kaybetme konusunda endişeler yaşıyor olabilirsiniz. Gelin biz hazırlıklı olalım, böyle durumların finansal etkisini en aza indirmek için harekete geçelim.
NAKİT VE BÜTÇE
Nakit durumunuz nasıl? Geliriniz varken bu durumu değerlendirin. Ailece oturun masaya, bütçe yapın. Mart ve nisan aylarında ne kadar AZ harcadınız? Gıda, barınma (ev kirası/kredisi), faturalar dışında hangi alanlarda harcama yaptınız? Bunlar olmasa da olur muydu? Düşünün. Temel yaşam giderlerinizi tespit edin.
ACİL DURUM FONU
İş kaybı, hastalık, çamaşır makinesi arızası, koronavirüs vs... Herhangi ANİ gelişen bir olay karşısında, evinizin huzuru kaçmadan, giderleri bir dönem idare ettirebilmek için bir kenarda biriktirdiğiniz 'Acil Durum Fonu’ ile işinizi sağlama alın. Hayatta her şey hepimiz için. Bu olayları engelleyemesek de karşısında daha sağlam durabiliriz.
En az kaç aylık Acil Durum Fonu biriktirmeliyim?
- Bekar, çalışıyor: Üç ay
- Evli, bir kişi çalışıyor, çocuk yok: Altı ay
- Evli, iki kişi çalışıyor, çocuk var: Altı ay
- Evli, bir kişi çalışıyor, çocuk var: Dokuz ay
BECERİ EKLEYİN
- İnternette çok sayıda ücretsiz kurs var. Kendinizi geliştirmek için bunlardan da yararlanabilirsiniz.
- Olası durumda başvurabileceğiniz şirketler ve pozisyonlar hakkında önceden araştırma yapın.
EK GELİR OLUŞTUR
Ek gelir kaynaklarını keşfetmek, hem şu anki gelirinizi artırmak hem de iş kaybı durumunda yenisini bulana kadar finansal etkiyi en aza indirmek için yardımcı olabilir. ÖRNEK: Sosyal medya uzmanlığı, e-ticaret sitelerinde satış, online öğretmenlik, anket doldurma, asistanlık, editörlük, spor eğitmenliği…
ÇEVRENİ GENİŞLET
Kişisel iş ağınıza takip ettiğiniz profesyonelleri ekleyin. Onlarla iletişime geçip tanışmaya çalışın.
ÖZGEÇMİŞİ GÜNCELLE
Kariyer sitelerindeki profilinizi güncelleyin ve özgeçmişinizi dikkat çekici hale getirmek için zaman ayırın. Tek sayfada deneyiminizi, bilginizi, özelliklerinizi en doğru şekilde ifade edin.
DÜNYANIN HALİ
SORU: Korona yüzünden her şey değişti. Ne olacak bu ekonominin hali? ● Rıdvan
CEVAP: Tüm dünya bir ekonomik tokat yiyiyor. Olağanüstü bir dönem. Tercihlerimiz, davranışlarımız, bütçe yönetimimiz de değişmeli. Elimizdekinin kıymetini daha fazla bileceğiz, daha zor harcayacağız, başkaları için değil kendimiz için yaşayacağız. Biz bireyler olarak kontrol edebildiklerimize odaklanalım. Özümüze dönüp sadeleşelim.
ORTAK OLURSUN
SORU: Ben 23 yaşındayım, para kazanmaya yeni başladım. Yatırım yapmak istiyorum. Nedir bu hisse senedi, nasıl alınır? ● Cansu
CEVAP: Harika! Gençlerin yatırım yapması beni mutlu ediyor. Sermaye şirketlerinin ortaklarına paylarını ve ortaklıklarını belgelemek için verdikleri kıymetli evraklara hisse senedi deniyor. Hisse senedi almak demek, o şirkete ortak olmak demek. Bankanın uygulamasından yatırım hesabı açarak başlayabilirsin. İlk kez alacağın için küçük küçük başla, öğren. Ama bunun için uzmana danışmak şart. Kulaktan dolma, eş dost tavsiyesi ile olmaz aman dikkat.
BAŞARI HİKAYESİ: BORÇ DAĞINI YIKTI
MÜMİNE / 41 YAŞ / İSTANBUL
Ayrı eve 2008’de çıktığımda para idaresi konusunda hiçbir fikrim yoktu. Üstelik kiracıydım. 4 sene içinde kredi kartı borcum birikmişti. Sürekli taksitli alışveriş yaparak aslında nasıl bir dağ yarattığımı bilmiyordum. Kredi puanımın olumsuz olmaması için kartı en azından asgarisiyle ödüyordum ama bu kez yakınlarıma borçlanmıştım.
Sizin önce 'Cebinde Mucize Yarat’ sonra da 'Kartlarınla Mucize Yarat’ adlı kitaplarınızı okudum. 2012’den beri bir excel dosya tutuyorum. Her sayfasında ayrı bir aya dair bölümde kredi kartı ve nakit giderler sütunlarından oluşan listeme harcamalarımı giriyorum.
Nereye ne harcadığını görmek insanı daha disipline ediyor. Şu anda kredisini ödemeye devam ettiğim kendi evimde oturuyorum. Evin peşinatının ciddi bir kısmı zamanında girdiğim ve ‘yok’ saydığım BES birikimiyle oldu. Kendi kendime para biriktirmekte zorlandığım için 56 yaşıma kadar dokunmayı düşünmediğim yeni bir BES hesabı daha açtım. Ayrıca uzun yıllardır taksitli alışveriş de yapmadım.
Artık tek seferde ödeyebileceksem alıyorum… Bu arada yüksek lisans ve doktora öğrenimlerinin de taksitleri ödendi ve ödenmeye devam ediyor. Bir sonraki hedef, ev kredisinin biteceği yıl olan 2023’e kadar ofis olarak da kullanılabilecek bir mülk için peşinatı biriktirebilmek...