İşyerimde ilk kira sözleşmem 2013’te yapıldı, üç yıllıktı. Sonra her üç yılda bir yeni sözleşme yaptık. En son sözleşmem Ocak 2021’de. Şimdi benim 10 yıllık sürem dolmuş mu oluyor? Bir de annesinin noterden verdiği vekaletname ile oğlu ile kira sözleşmesi yapıyoruz. Benim çıkma teklifini kabul etmemem üzerine 2021 ve 2022 yıllarına ait kira bedellerini almadığı iddiası ile aleyhime icra takibi başlattı, itirazım üzerine de dava açtı. Ancak bu kira bedellerinin bir kısmı banka hesabına eşim tarafından, onların bildirdiği iki ayrı hesaba EFT yapıldı. Bu durum tahliye nedenim olur mu? T.H.
Okuyucumun işi görünürde biraz karışık ama hukuken pek karışık görünmüyor, şöyle; Birinci husus, kira sözleşmelerinin uzatma süresi on yılı geçmekle ev sahibi kiralananın tahliyesini isteyebiliyor, bundan sık sık söz ediyorum. Ancak kira sözleşmeleri arada bir yerde yenilendiği takdirde uzatma başlangıcı son yapılan sözleşme tarihinden itibaren başlıyor. Okuyucumun son sözleşmesi 2021 olduğuna ve üç yıllık olduğuna göre 2021 Ocak ayından itibaren on üç yıl sonra tahliyesi istenebilecek. Yani kira süresi artı on yıl hesap edilecek ve başlangıç olarak 2021 yılı alınacak.
İkinci husus ödemeler. Kira bedelleri makbuz karşılığı ödendi ise (ki EFT’den söz edildiğine göre banka ödemesidir) ve ödemeler kira bedeli kaydı ile yapıldı ise eşinin yapmış olması kira bedelinin ödenmediği anlamına gelmez. Ayrıca kira ikiye bölünmüş, birilerine ödenmiş. Şayet yazılı olarak talep olunmadı da sözlü olarak söylenmesi üzerine bu ödeme birilerine yapıldı ise evet bu halde problem yaşanır. Ancak ödemelerin bölünerek bu kişilere yapılması yazılı olarak bildirildi ise yine problem yok. Ancak keşke kira ilişkileri bu kadar karışık hale gelmese de kiracı kirasını makbuz karşılığı doğrudan kiralayana ödese de bu problemler yaşanmasa.