İş mevzuatım ile ilgili davalı duruma düştüm ancak bu davalarda beni savunan avukat duruşmalarda benim aleyhime sonuçlanacak kararlar almaya başladı. Ben kendisini azledebilir miyim, bundan dolayı bir zararım olur mu? N.M.
* * * * *
Bir kimse vekil tayin ettiği bir avukatın vekaletine her zaman son verebilir. Ancak bu son verme ya görevin son bulması nedeni ile yani artık avukatın yapacağı bir iş kalmaması nedeni ile veya avukatın görevini yerine getirmemesi nedeni ile haklı nedenlerle yapılır. Şayet avukat görevini yerine getirmekte iken ve haklı olmayan nedenlerle yapılırsa avukat müvekkilinden, mahrum kaldığı tüm ücreti talep edebilir. Doğrusu okuyucumun başından geçenleri anlattığı olayda o kadar imla hatası var ki, okuduğumda bu imla hataları nedeni ile olayı tam olarak çözemedim. Ancak mektubun sonunda, kendisi aleyhine çalıştığına inandığı avukatını azledip edemeyeceğini sorduğu için ben genel anlamda avukat - müvekkil ilişkisi konusunda bilgi vermeyi uygun gördüm. Bizim yasalarımızda bu konudaki hüküm şöyle: “Üzerine aldığı işi haklı bir sebep olmaksızın takipten vazgeçen avukat hiçbir ücret isteyemez ve peşin aldığı ücreti geri vermek zorundadır. Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir. Şu kadar ki, avukat kusur veya ihmalinden dolayı azledilmiş ise ücretin ödenmesi gerekmez.”
* * * * *
Şayet okuyucum avukatını azletmeyi düşünecek ise önce avukatının kusurlu davranışı ispat zorundadır. Bazı hallerde mahkemelerin aleyhe karar vermesini avukatın ihmaline mal ederler. Bir davanın kaybı mutlaka avukatın kastı veya hatası ile olmaz. Bir dava kaybedilebilir, kazanılabilir. Bunun hukuk yolları vardır, istinaf başvurusu veya gerektiğinde Yargıtay başvurusu yapılır. Dolayısıyla okuyucum, vekilinin kötü davranışlarının ispatı mümkün olursa avukatını vekillikten azleder, bir sorun yaşamaz. Ama azlin haksız olduğu anlaşılırsa maddi açıdan bayağı zarara uğrayabilir. Yani dosyasının içeriğini iyi bilmeli ona göre davranmalıdır. Kaybedilen bir dava mutlaka avukatın hatası sonucu kaybedilmiştir denilmez