Eşimle üç yılı aşkın süredir ayrıyız. Üç yıl ayrı yaşayanlar otomatik olarak boşanırmış. Biz de boşanabilir miyiz? Bunun için ne yapmalıyız? E.K.
Evet öyle bir şey var ama o kadar da kolay değil. Bir kere ayrı yaşamak sadece kapıyı çekip gitmek değil. Önce herhangi bir nedenle boşanma davası açacaksın. Bu davada boşanma kararı verilmeyecek, yani boşanma davasını açan, davayı kaybedecek. Sonra bu dava kesinleşecek. Kesinleştikten sonra yeniden evlilik birliğini tesis amaçlı olarak eşinle bir araya gelmeyeceksin ve bu durumda üç yıl geçecek. İşte üç yıl ayrı yaşama bu şartlarda oluşacak ve üç yılın sonunda aile mahkemesinde boşanma davası açacaksın.
[[HAFTAYA]]
Artık bu davada geçimsizliği falan ispata gerek yok. Sadece kesinleşmiş boşanma kararını ibraz edeceksin ve üç yıl ayrı yaşadığını belgeleyeceksin. Tabii ayrı yaşama belgelenmez de karşı taraf yine davanın reddolunmasını istiyorsa o taraf arada birlikte olduklarını ispatlamaya çalışacak. Şayet yeniden evlilik birliğini tesis amacı bir araya gelinmediği kanıtlanırsa başkaca bir şeye bakılmadan boşanma kararı verilecek. Görüldüğü gibi öyle kolay olmuyor.
Yedi yıl makul değil
Apartmanda yedi yıldır toplantı yapılmıyor. Bu nerenle dava açtım, ben dava açtıktan sonra benden gizli toplantı yapılmış, yönetici seçilmiş, Bunun iptali için de dava açtım. Ama bu defa bana husumet besleyen yönetici üstten halı silkiyor, bahçeye yemek artığı atıyor. Buna karşı ne yapabilirim? Çatıya anten dikmek için anahtarı vermiyor buna hakkı var mı? S.G.
Bir apartmanda yönetici bir yıl için seçilir. Tam bir yıl sonra kat malikleri toplanmamış olabilir, bu durumda tam bir yıl sonra yöneticinin görevi bitti denilemez. Makul bir süre bu görev sürer. Ama yedi sene makul bir süre değildir. Sizde artık yönetim vardır denilemez. Deyin ki yedi yıl sonra yapıldı. Bir kat malikinden gizli toplantı da olmaz. Bütün kat maliklerine toplantı bildirilir. Ancak bazı istisnalar olmuyor mu? Oluyor. Örneğin aynı apartmanda oturmayan kat maliki, bina dışındaki tebliğe elverişli yurt içindeki bir adresini yazılı olarak yöneticiye bildirmek zorundadır. Bu bildirimi yapmazsa bina içindeki dairesine bildirim yapılır ve bu bildirim geçerlidir. Bu durumda da kat malikinin toplantıdan haberi olmaz. İkincisi bunun dışında herhangi bir nedenle kat malikine davetiye gönderilmemiş ise ve alınan kararlarda bu kat malikinin varlığı veya yokluğu fark etmiyor ise Yargıtay bu kararları geçerli sayıyor. Ancak siz zaten toplantının iptali için dava açmışsınız. Buna bakılacak. Çatıya anten koyulmaması gerekir. Çünkü çatı anten konulması için yapılmamıştır. Çatı ortak mahaldir, ortak mahaller ancak amacına uygun kullanılır. Tepenize halı silkelenip çöp atılıyor ise bunun engellenmesi için de bir dava açacaksınız.