Tamer HeperBilirkişilik ticari bir iş değildir

HABERİ PAYLAŞ

Bilirkişilik ticari bir iş değildir

Bilirkişilik daire başkanlığı sitesinde özel hukuk tüzel kişilerinin bilirkişilik hizmeti vermesine ilişkin usul ve esaslar yayınlandı. Özel hukuk tüzel kişileri anonim şirketler (AŞ) olacak, peki anonim şirketler ticari şirketler değil midir? Bilirkişilik ticari bir yöne kaymış olmayacak mı? M.Ş.

* * * * *

Okuyucuma önce anonim şirketlerin bilirkişi olup olamayacağına dair verileri vereyim. 6754 Sayılı Bilirkişilik Kanununda tarif şu: “Bilirkişi: Çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hâllerde oy ve görüşünü sözlü veya yazılı olarak vermesi için başvurulan gerçek veya özel hukuk tüzel kişisi.” Bilirkişilik bölge kurullarının görevleri; “özel hukuk tüzel kişilerinin bilirkişilik faaliyetinde bulunmalarına izin vermek, izinlerini iptal etmek, bilirkişiliğe ilişkin faaliyet ve raporlarını denetlemek. Bilirkişiliğe kabul şartları arasında da; “özel hukuk tüzel kişilerinin bünyesinde bilirkişi olarak çalışacak kişiler bakımından da birinci fıkradaki şartlar aranır ve düzenlenen raporlarda bu kişilerin adı ve soyadı ile imzası bulunur” denilmektedir. Yani daha işin başında 2016 yılı sonunda ilan edilen kanunda anonim şirketler var.

Haberin Devamı

* * * * *

Özel hukuk tüzel kişilerinin bilirkişilik hizmeti vermesine ilişkin usul ve esaslar okuyucumun belirttiği gibi yeni ilan edilmiş olup tüzel kişilerde aranan nitelikler şöyle:

MADDE 6- (1) Tüzel kişilerde aşağıdaki nitelikler aranır:
a) Anonim şirket türünde olmak.
b) Tüm payların ve pay senetlerinin nama yazılı olması.
c) Bölge kurulunun yetki çevresinde merkeze veya şubeye sahip olmak.
ç) Tüzel kişi, yöneticileri ve temsilcileri hakkında iflas kararı verilmemiş veya konkordato ilan edilmemiş olmak.
d) Tüzel kişilerin pay sahiplerinin tamamının yabancı olması halinde, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve yerleşim yeri Türkiye’de bulunan tam yetkili bir ticari temsilci atamak.
e) Vergi ve Sosyal Güvenlik Kurumu borcu bulunmamak.

Sair hususlar mevcut olup yerimin sınırları içinde bu kadar yer almakta olup, bilirkişiliğin ticari bir şirket bünyesinde yürütülmesi benim de mantığımın dışında bir husustur. Bilirkişilik ticari bir iş değil bir kamu görevidir. Ben 44 senedir bilirkişilik yapmaktayım, zaman zaman düşük bir ücretle üç-dört rapor yazmak zorunda kalırız. Bir anonim şirket bunu nasıl yapacak ben de merak ederim.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder