Tamer HeperBu dava ucuz

HABERİ PAYLAŞ

Bu dava ucuz

Ev sahibim kiramı ödemediğimi söylemek için banka hesabını kapatmış. Ödediğim kira iade oldu. Şimdi bana mahkemeden tevdi mahalli tayini ettir diyorlar ama kararın çıkması için üç aya kadar zaman geçer ve 10 bin TL ile 20 bin TL arası masraf yaparsın diyorlar. Bu doğru mu? B.D.

* * * * *

Evet öyle hileli yola sapma eğilimi gösteren ev sahipleri var. Birileri akıl veriyor, onlar da hesabı kapatıyor. Böylece kiracı temerrüde düşürülmek isteniyor, ardından da temerrüt nedeni ile tahliye davası açıyorlar. Ancak okuyucuma söylenen husus geçerli bir başvuru. Şöyle: Banka hesabına gönderilen kira, hesap kapandığı için iade olunuyor ise bu durumda kiracının yaptığı ödemede gecikmeden söz edilemez. Buna rağmen kiracı bankadan hesabın kapatılması nedeni ile iade belgesi ve kira sözleşmesi ile sulh hukuk mahkemesine başvurup tediye mahalli tayini talep etmelidir. Tediye mahalli demek, kira bedellerinin ödenebileceği bir banka şubesinin mahkemece tayini demektir. Mahkeme ekteki belgelere göre kiracının (başvuru sahibinin) ödeme yapacağı banka şubesini belirler, kiracı kira bedelini bu şubeye öder. Bu tarihe kadar oluşan gecikme temerrüt sözkonusu yapılamaz.

Haberin Devamı

* * * * *

Peki bunun için 10 bin TL ile 20 bin TL arası masraf yapılır mı? Hayır yapılmaz. Böyle bir dava için başvuru harcı 195.80 TL. Buna bir miktar masraf eklersek yaklaşık 250-350 TL arası bir harcama gerekir. Karar mı? Öyle diğer davalar gibi duruşma yapılmaz. Dosya üzerinden karar verilir. Dolayısı ile en kısa zamanda karar çıkar. Yani yıllarca süren bir dava değildir. Ev sahibinin kötü niyetle kirayı almaması durumunda bu yola başvurmak şarttır. Başvuru da okuyucuma söylendiği gibi bir maddi yıkım değildir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder