Kayınpederimin muhtelif tarlaları var. Bunlardan biri çok değerli bir mevkide, bu yeri kayınbiraderime bağış yapmış, değersiz bir yerde bulunanı da satıp eşime daire alacak. Kayınpeder halen hayatta. Vefatında kayınbiradere yaptığı bağış için dava açıp iptal kararı alabilir miyiz? D.K.
Okuyucuma önce bugünden söz edeyim, sonra geleceğe yönelik yanıt veririm. Bugün kayınpeder hayatta ya, işte bu nedenle bugün için bir iptal davası açıp sonuç alamazsınız. Bu konuda adli bir müdahale ancak kayınpederin vefatından sonra mümkün olur. O da şu şekilde olur: Söz konusu tarla kayınbiradere bağış olarak verildi ya, böyle bir durumda kardeş konumunda olan eşiniz ancak miras payı içindeki saklı payını talep edebilecektir.
O da sadece bu tarla göz önüne alınarak hesaplanmaz. Tüm miras göz önüne alınır, evladın saklı payı miras payının yarısıdır, tüm malvarlığı (tereke) üzerinden eşinizin saklı payı hesaplanarak, kayınbiradere yapılan bağış saklı payı aşıyor mu aşmıyor mu ona bakılır. Saklı payı aşıyor ise kendisine saklı paya isabet eden malvarlığı değeri sağlanır. Şayet aşmıyor ise malvarlığı içindeki saklı payı mevcuttur, bununla yetinilir. Dikkat edilecek bir husus var. Şayet kayınbiradere bağış yapıp da tapuda satış gösterildi ise açılacak davada bu defa saklı pay değil miras payı talep edilir ki bu pay saklı paya göre bir kat fazladır. Açılacak bir davada bu hususa da dikkat etmek gerekir.