Tamer HeperEndeksi uygulayacaksınız

HABERİ PAYLAŞ

Endeksi uygulayacaksınız

Yedi yılık kiracım için açtığım kira tespit davası sonuçlandı. Yeni yıla girdiğimizde sözleşmedeki artış mı, yoksa endeks mi uygulanacak? D.B. 

Okuyucuma önce bir yanıt vereyim, sonra ihtimallerden söz eder biraz aklını karıştırırım! Yedi yıllık kiracı için mahkemece hak ve nasafet kuralları çerçevesinde rayice uygun bir kira bedeli tespit edilmiştir. Yani tahminen endeks yüzdesinin üzerinde bir kira zammı almışsınızdır. Şimdi yeni bir kira yılına girdiğinizde TÜİK-TÜFE-12 aylık ortalama kira artışı yapacaksınız. Sözleşmenizin başlangıcının hangi ay olduğunu bilmediğim için, o ayın endeks rakamını veremiyorum. Şayet yenileme önümüzdeki aylardan biri ise bunu zaten bugünden bilemeyeceğime göre, o ay için ilan edilecek bekleyeceksiniz. Son oran çok yakın bir rakamla yüzde 66 idi (yüzde 65.93). 

Haberin Devamı

Peki şimdi nasıl aklınızı karıştıracağım? Şöyle: Bu verdiğim rakam bu yılın ağustos ayı için, sizin kira yılınızın başı itibarıyla yüzde belirlendiğinde artış oranını bulacaksınız ama bir şartla, yine geçen yıllarda olduğu gibi kira artışlarına bir sınırlama veya yeni bir hesaplama sistemi getirilmez ise. Geçen temmuza kadar artış için getirilen sınırlama ne idi? Yüzde 25 idi. Bu sınırlama kiracı-kiralayan arasında bayağı problem yarattı. Önümüzdeki dönem için de problem yaratmayacağına inanılan ve taraflardan birini koruyacağı düşünülen yeni bir kısıtlama gelir mi gelmez mi? Bilemiyorum. İşte bunun için gelecekteki zamların ihtimal hanesini boş bıraktım (aklınızı karıştırmadım umarım).

Sıradaki haber yükleniyor...
holder