Tamer HeperEndeksin üzerine çıkılır
HABERİ PAYLAŞ

Endeksin üzerine çıkılır

Yazılarınızı muntazam takip eden okuyucularınızdan biriyim. Verdiğiniz bilgilerden çok yararlanıyoruz. Geçen gün ağustos ayını kapsayan kira artışının yüzde 64.91 olduğunu yazmıştınız. Benim kiracım 14 yıllık. Bu oran onun için de geçerli mi yoksa başka bir hesaplama sistemi olabilir mi? D.N.

* * * * *

Şimdi benim sözünü ettiğim oran TÜİK-TÜFE-12 aylık ortalama rakamıdır ki kira artışlarında uygulanacak orandır. Bu oran kira dönemi içinde beş yıllık süre içinde her kira yılı için uygulanacak rakamın 2024 yılı Ağustos ayı dahil kira zammı için belirlenmiş orandır. Bilindiği gibi beş yılı biten, altıncı yıla giren kiracılar için kira zammı bu endeks rakamı dışında rayiç ve hak ve nasafet kuralları çerçevesinde belirlenebilir. Dolayısı ile okuyucumun durumunda olup da bu yıl 14’üncü yılına giren kiralar yüzde 64.91’in üzerine çıkabilecektir.

Haberin Devamı

* * * * *

Bu anlatıma göre okuyucumun kiracısı da 14’üncü yılında olduğuna göre rayice uygun bir kira bedelini talep hakkına sahiptir. Ancak okuyucumun kira yılı başlangıcı ağustos veya eylül ayları ise bu yıl kira zammını talep süresini geçirdi. Bu durum kira sözleşmesinde artış şartı olmadığı haller için söz konusu. Ancak kira sözleşmesine bakmasını önereceğim, şayet kira sözleşmesinde arttırım şartı var ise talep süresini kaçırmadı, bu tarihlerde de kira zammı talep edebilecek. Kendisinin kira döneminin hangi ay olduğunu bilmediğim için net yanıt veremeyeceğim Şayet sözleşmesinde artış şartı var ise bu aylarda da önce arabulucuya başvurup, anlaşma olmazsa dava açarak rayice uygun bir kira bedelinin tespitini isteyebilecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder