Tamer HeperGöllerde boğulma ihtimali çok
HABERİ PAYLAŞ

Göllerde boğulma ihtimali çok

Yaz aylarına girdik, üstelik iklim şartları insanları zorluyor ve dikkat çeken husus boğulma hadiseleri. Bu boğulup ölme olaylarında sorumlu kim? k L.N.

* * * * *

Doğrusu son günlerde meydana gelen boğulma olaylarında okuyucumun sorduğu husus akıllara gelen bir husus. Acaba boğulma ve bu nedenle ölümlerde sorumlu kim? Buna net yanıt vermek imkansız zira dikkat ettiyseniz boğulmalar sadece kontrol altındaki plajlarda olmuyor. Evet denizlerde olduğu kadar göllerde ve hatta derelerde bile oluyor. İşte bunun için sorumlu bulmak her zaman mümkün değil. Şayet boğulma olayları resmen işletilmekte olan plajlarda oluyor ise bu konuda önlem almayan işletmecinin sorumluluğu doğar. Mesela cankurtaran yönetmeliğine uygun yeteri kadar cankurtaran ve gerekli malzeme bulundurulmalıdır. Mesela plajın kullanım alanı etkili biçimde sınırlandırılmalıdır. Mesela fırtına gibi olumsuz etkili gün ve saatlerde plajın kullanımı engellenmelidir. Mesela yeterli tıbbi personel bulundurulmalıdır.

Haberin Devamı

* * * * *

Ancak yukarıda açıkladığım husus deniz kıyıları ve plajlar için. Peki boğulmalar sadece denizde ve sistemli olarak kurulmuş plajlarda mı oluyor? Hayır, hiçbir önlemi alınmamış deniz kıyılarında olduğu gibi göl ve nehirlerde de olmaktadır. Gerekli olan önlemlerin alınmadığı, plaj olarak kullanılmayan yüzme alanları dışında ilgili idarece “Yüzme tehlikelidir” levhaları bulundurulması gerekir. İşte sorumluluk, yukarıda açıkladığım önlemleri almadığı için boğulma olayına neden olan işletmeciler için söz konusu olacaktır.

* * * * *

Ancak göller ve nehirlerde de pek çok boğulma hadisesine rastlıyoruz, doğrusu bu gibi yerlerde, kişileri yüzmeye özendirecek davranışlar görülüyor ise elbette bu kimselerin sorumluluğu olacaktır ancak buna pek rastlanmıyor zira bu yerler açık alan olup kontrolsüz olarak serinlemek için girenler arasında boğulma olayına rastlıyoruz. Burada dikkat çekmem gereken en önemli husus şu: Denizde yüzme bilen biri göl ve derede boğulabilir çünkü tatlı suların kaldırma kuvveti, tuzlu deniz suyu kadar değildir. Tuzlu suyun kaldırma kuvveti yüzmede kolaylık sağladığı için denizde yüzmek daha rahattır. Tatlı suların kaldırma gücü tuzu su gibi olmadığı için boğulmalar çok olmaktadır. Serinlemek isteyenler için bu hususun akıllardan çıkarılmaması şarttır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder