Aileden kalan ortak mallarımız için izale-i şuyu talepli dava açıldı. Satışa çıkacak. Bilirkişi değer belirlemiş ama bunlar atalarımızdan kaldığı için ben satılsın istemiyorum. Bunu önlemem mümkün mü? Bazı eşyalar yüzde 100 bir kişiye ait olduğu halde değer biçilmiş. Bu doğru mu? B.L.
* * * * *
Ortaklığın giderilmesi davalarında ilk bakılacak husus, dava konusu malın ortaklar arasında paylaşılıp paylaşılamayacağıdır. Şayet paylaşmak mümkün ise miras payları oranında paylaştırılır. Ancak paylaşma imkanı yok ise satışına karar verilir ve açık artırma ile satışı yapılır. Elde edilen satış bedeli ortaklar arasında paylaştırılır. Ortaklardan birinin bunu önleme imkanı yok. Ancak satılıp yabancıya gitmesini istemeyen ortak ihaleye katılarak en uygun bedeli teklif eder ve ihale sonucu o mala tek başına sahip olur. Ortakların bu yolla malik olma imkanı, dışarıdan katılanlara göre daha elverişlidir. Zira hissesine düşen pay kadar bedeli nakden ödeme durumunda kalmaz. Yani cebinden, dışarıdan katılanlara göre daha az nakit çıkar. Hatta ihaleye katılmak için teminat dahi yatırmayabilir. Bu halde de satışa çıkarılan mal yabancıya gitmez.
* * * * *
Okuyucum mallar için değer biçildi diyor ama böyle bir olayda iki defa değer biçilir. Birincisi dava sırasında, dava konusu malın değeri belirlenir. Neticede dava sonuçlanıp satışa çıkarılacağı zaman satış memurluğu tarafından yeniden değeri belirlenir. Okuyucumun bu hususa dikkatini çekmek istedim. Satış için önemli olan satıştan önceki değer tespitidir. Bazı eşyanın maliki bir kişi ise ortada ortaklığın giderilmesini gerektirecek bir durum yoktur ki ortaklığın giderilmesi davasına konu yapılsın. Ortaklığın giderilmesi talepli dava, ortak mallar için söz konusudur. Dolayısıyla tamamına malik olunan mallar için değer tespitinde bir hata olma ihtimali büyüktür.