Tamer Heperİki tür zamanaşımı var

HABERİ PAYLAŞ

İki tür zamanaşımı var

Bir yakınım 2013 yılında aranıyor ve sahibi olduğu şirketin vergi borcu bulunduğu ileri sürülüyor. Bu yakınım denizci, devamlı yurtdışında. Dava konusu oluyor ve dava halen sürüyor. Onlara bir gayrimenkul miras kalıyor ve bu kimse de mirasçılar arasında. Şimdilik gayrimenkulü üzerlerine almıyorlar. Bundan başka da bu yakınımın malvarlığı yok. Devir yapmak isteseler devir esnasında haciz tatbik edilir mi? K.P.

* * * * * *

Önce iki tür zamanaşımının olduğunu söyleyip bunları vereyim, sonra konuşalım! Tarh zamanaşımı: Vergi usul kanunu 114, vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından başlayarak beş yıl içinde tarh ve tebliğ edilmezse zamanaşımına uğrar. Anlatılan olayda tarh zamanaşımı artık söz konusu değil. Tahsil zamanaşımı: Madde 102 – Amme alacağı, vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zamanaşımına uğrar. Para cezalarına ait hususi kanunlarındaki zamanaşımı hükümleri mahfuzdur. Zamanaşımından sonra mükellefin rızaen yapacağı ödemeler kabul olunur. Peki tahsil zamanaşımında durum ne? Zamanaşımını kesen nedenler vardır ki aynı kanunun 103. maddesinde oldukça uzun anlatılmıştır bu nedenle tamamını köşeme alamıyorum. Bir de zamanaşımının işlememesi maddesi vardır ki oradaki durum şudur: Borçlunun yabancı memlekette bulunması, hileli iflas etmesi veya terekesinin tasfiyesi dolayısı ile hakkında takibat yapılmasına imkan yoksa bu hallerin devamı müddetince zamanaşımı işlemez. Zamanaşımı, işlememesi sebeplerinin kalktığı günün bitmesinden itibaren başlar veya durmasından evvel başlamış olan cereyanına devam eder.

Haberin Devamı

* * * * *

Şimdi geleyim okuyucumun anlattığı yakınının durumuna. Bir kere bahsedilen bir şirketin borcu. Bu şirket ne tür bir şirket? Sormamın nedeni şu, şirket borçları için çoğunlukla kabul edilen husus, şirket borcu için ortakların şahsi malvarlığına başvurulamaz. Bazı hallerde ancak koyduğu sermaye ile sınırlı borçlanır. Önce bu durumu bilmek lazım şirket türü ne? İkincisi gayrimenkulün adlarına tescili halinde tapu işlemleri sırasında tapu müdürlüğü bir haciz işlemi tatbik edemez. Bunun için alacaklı tarafından haciz tatbikinin gerçekleştirilmesi bu durumun tapu müdürlüğüne bildirilmesi gerekir. Üçüncüsü yukarıda tarh zamanaşımı ve tahsil zamanaşımı maddelerini verdim, bakılmakta olan bir dava süreci içinde tahsil zamanaşımının söz konusu olacağını sanmıyorum ANCAK konu ağırlıklı olarak mali bir konu olup, bu hususlarda bir de mali müşavir görüşü almakta yarar olur diye tavsiyede bulunacağım.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder