Tamer Heperİkinci beş yıllık ecrimisil talebi mümkün

HABERİ PAYLAŞ

İkinci beş yıllık ecrimisil talebi mümkün

Haksız işgal nedeni ile davalı aleyhine açtığımız ecrimisil talepli dava sürerken, bir de ortaklığın giderilmesi davası açılmıştı. O sonuçlandı, satış kararı verildi ve davalının hissesini satın alıp onun tahliyesini sağladık. Ecrimisil talebimiz 2014-2019 aralığı için açılmıştı. Şimdi yeni dönem için talepte bulunmamız halinde zamanaşımı söz konusu olacağı söylendi. Bu durumda zamanaşımı söz konusu mu? Tanık dinletme imkanımız var mı? R.A.

Okuyucum acaba davalarını kendisi mi takip etti yoksa bir meslektaşımın yardımını mı aldı? Bunu sormamın nedeni anlatılan olayda bir eksik nokta var gibi. Şayet gördüğüm bu eksiklik anlatımdan kaynaklanmıyor da gerçek ise izahı gereken hususlar var. Mesela ortaklığın giderilmesi davası ile davalının hissesini ihale ile satın aldıkları yazılı. Ortalığın giderilmesi davası bir kişiye karşı açılmaz. Ortaklığın giderilmesi davasına tüm ortaklar katılır. Bir kısmı davacı, geri kalanı da davalı sıfatı ile katılır. Gayrimenkul ortaklar arasında paylaşılamıyor ise bu halde satışına karar verilir ve gayrimenkul ihaleye çıkarılarak, en yüksek bedeli verene satılır. Satış bedeli ortaklar arasında paylaştırılır. Yani okuyucumun ifade ettiği gibi sadece davalının hissesi satın alınıp, onun tahliyesi sağlanmaz. Okuyucumun olayında dava sonunda ihaleyi okuyucum aldı ise gayrimenkulün tümüne sahip oldu. Bu bir husus. İkincisi, içinde oturmakta olan kişi hissedarlardan biri olduğuna göre fuzuli işgalci de değildir, malik sıfatı ile oturmaktadır.

Haberin Devamı

Bir başka husus, ecrimisil sanki tüm dairenin kira bedeli gibi gösterilmiş. Oysa ecrimisil talep eden, hissesi oranında mahrum kalınan kira bedeline eşdeğer bir tazminat ister. Bu rakam mahkemece tespit edilmiş ve 2014-2019 aralığı mahkememe kararına göre ödenmiş. Şimdi 2019 sonrası için dava açılabilir mi? Elbette açılabilir. Davalının tahliye ettiği tarihe kadar ecrimisil talebi mümkün ve hatta önceki dönem için mevcut mahkeme kararı, hesaplama için öncü olabilecek. Bunun için tanığa ihtiyaç duyulacak mı? Zannetmiyorum. Önceki kesinleşmiş mahkeme kararı ile davalının tahliyesinin tarihi belli olduğuna göre tanığa ihtiyaç duyulmayabilecek.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder