Kırsalda bulunan iki katlı evimizin üst katı kirada, alt katı ise boştu. Kiracı alt katın elektrik tesisatına girip kaçak elektrik kullanmış, sonra anahtarı komşuya bırakıp kaçıp gitmiş. Şimdi elektrik sağlayıcı bu borcu bize çıkarmış. Buna karşı dava açmak istiyorum. Hangi mahkemede açabilirim? H.K.
***
Okuyucumun anlattığı olayda iki hukuki mesele var. Biri cezai diğeri tazminatla ilgili. Cezai dediğim husus, kaçak elektrik kullanımı hırsızlık suçunu oluşturur. Abone olunmadan, bedeli mukabili satılan bir malı kendine mal etmek ve kullanmak hırsızlıktır.
Muhtemelen üst kat kiracı için bu hususta da girişimde bulunulacaktır ama bu durum okuyucumu ilgilendirmeyecek, zira suç şahsidir. Kim bu suçu işlemişse o yargılanır, suçu sabit olursa cezalandırılır. İkinci husus ise tazminat konusu. Böyle bir kullanımın elbette bedeli var. Bu bedel kullanandan cezalı olarak tahsil edilecek.
Peki okuyucum kullanıcı mı? Anlatıldığı kadarıyla kendisi abone mi bilemiyorum. Şayet aboneyse bile kullanıcı olmadığı gibi kaçak kullanımdan haberi olması mümkün değil. Zira alt kat boş, kullanılmıyor. Ama şimdi borç kendisine çıkarılmış.
***
Bu konuda bir dava açmayı düşünüyor. Açacağı dava, borcunun bulunmadığının tespiti ile ilgili olacak. Elektrik aboneliği bizim tüketici mevzuatımızın içinde düzenlenen abonelik sözleşmesini ilgilendiriyor. Dolayısıyla açacağı dava tüketici mahkemesinde olacak. Ancak tüketici mevzuatı içinde bir de hakem heyetine başvurma durumu söz konusu.
2022 için 10 bin 280 liraya kadar ihtilaflarda ilçe tüketici hakem kurullarına, 15 bin 430 liraya kadar olan ihtilaflarda il tüketici hakem heyetlerine başvuruluyor. Bu rakamın üzerindeki ihtilaflarda ise hakem heyetine başvurmadan önce arabulucuya başvurulacak.
Uzlaşma olmazsa mahkeme safhasına geçilebilecek. Okuyucumun ihtilafının kaç liralık olduğunu bilmediğim için genel ortamı anlatmayı uygun buldum.