Annem Şubat 2024’te vefat etti. 2020 yılından itibaren ablasının oğlunun eşi olan kadın kendisine sulh hukuk mahkemesince vasi tayin edilmişti. Almanya’da sahip olduğu evin vefatından 3 ay önce satılmış olduğunu öğrendim. Kendisinin tek mirasçısı sıfatı ile ablasının oğlu ile miras durumuna ilişkin olarak görüştüğümde bana “Biz seni aradık, bulamadık. Sen annenin nüfusundan çıkmışsın ve nüfusunda gözükmüyorsun” demişti. Annemin Almanya’daki evinin vefatından birkaç ay önce satılmış olmasından dolayı şayet kendisinin vefat tarihinde üzerinde herhangi bir taşınır veya taşınmaz mal gözükmüyor ise benim bu durumda mirasçısı sıfatı ile herhangi bir hak iddiasında bulunmam mümkün mü? k S.S.
* * * * *
Okuyucumun problemi iki bilinmeyenli denklem. Birinci bilinmeyen; durduk yerde bir evlat evlatlıktan çıkar mı? Kendisine söylenen “Sen ailenin nüfusundan çıkmışsın” yani evlatlık ilişkisi bir nedenle son bulmuş. İlk akla gelen mahkeme kararı ile evlatlık ilişkisinin son bulmuş olması. İyi ama bu durumda zaten okuyucumun da haberi olurdu. Ayrıca kendi nüfusunun da tetkiki mümkün. Aile tablosunda anne, baba ve evlatlar görünür. Yani bunu kendisi de aile tablosundan inceleyebilir. Şayet gerçekten de annesi ile nesep ilişkisi kopmuş ise bunun da gerekçesinin bilinmesi gerekir.
* * * * *
Sonra bir mirasçı haberleşme ile bulunmadığı takdirde miras hakkını kaybetmez ki. Sonra ikinci bilinmeyen; anne vesayet altında ise bundan tam üç ay önce bir gayrimenkul satışını nasıl yapar? Zira vesayet altına alınma hadisesi öyle üç dakika içinde oluşup da gayrimenkul satıldıktan sonra üç ay içinde oluşmadı ya. Bilinen kadarı ile bu bir süreçtir. Mesela vasinin, vesayet altındaki kişinin malvarlığını satması için mahkemeden izin alması gerekir. Bu iznin alınması için satışın, vesayet altındaki kimsenin menfaatine olduğunun da ispatı gerekir. Dolayısıyla bu hususların hukuken nasıl gerçekleştiğinin bilinmesinde elbette yarar vardır ancak: Okuyucum malvarlığı yok ise herhangi bir iddiada bulunup bulunamayacağını da sorduğuna göre, şayet ölen annenin malvarlığı yok ise, miras konusunda bir girişimde bulunmanın yarar sağlamayacağı muhakkak ama okuyucum nesep bakımından doğruyu bulmak isteyebilir. Bu halde de yukarıda dediğim gibi aile tablosunu inceleyip gerekirse dava yoluna giderek aile tablosunu gerçek haline dönüştürme girişiminde bulunabilir.