Tamer Heperİyi hal indirimi nasıl uygulanır?

HABERİ PAYLAŞ

İyi hal indirimi nasıl uygulanır?

Adam cinayet işliyor, birini öldürüyor ama ona iyi hal indirimi uygulanıyor. Cinayet işleyen, birini öldüren birinin iyi hali ne ola ki? Bunun gerekçesi nedir? Yani iyi insanlar mı cinayet işler? S.C.

* * * * *

Ben bu konuda oldukça uzun bir süre önce fikirlerimi belirtmiştim, yasanın bu maddesine şiddetle karşıyım. Türk Ceza Kanunu 62’nci maddesi şöyle:

“Fail yararına cezayı hafifletecek takdiri nedenlerin varlığı halinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine, müebbet hapis; müebbet hapis cezası yerine, 25 yıl hapis cezası verilir. Diğer cezaların altıda birine kadarı indirilir. Takdiri indirim nedeni olarak, failin geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki pişmanlığını gösteren davranışları veya cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkileri göz önünde bulundurulabilir. Ancak failin duruşmadaki mahkemeyi etkilemeye yönelik şeklî tutum ve davranışları, takdiri indirim nedeni olarak dikkate alınmaz. Takdiri indirim nedenleri kararda gerekçeleriyle gösterilir.”

Haberin Devamı

* * * * *

Şimdi biri karşısına birini almış, boğazını sıkmış, can çekiştire çekiştire öldürmüş, şimdi gelmiş mahkeme huzurunda ellerini önünde kavuşturmuş, “Valla pişmanım, nasıl yaptım bilemiyorum” gibi sözler söyleyip cezadan ‘İyi Hal İndirimi’ alıyor. Ve kanıma dokunan bunun adının da ‘iyi hal’ indirimi olması. Çoluğunu çocuğunu öldürmüş, deyin ki çoluk çocuk değil hiç tanımadığı birini öldürmüş, bir cana kıymış ama bu kişi iyi halli, yazıktır, tüm cezayı çekmesin diyoruz! Mantıklı mı?

* * * * *

İşte önümüzde son günlerde yaşanan bir cinayet olayında da böyle bir indirim yapıldı. Peki bu cinayeti işleyenin “Pişmanım” demesi ne kadar inandırıcı olur? Veya verilecek cezanın failin geleceği üzerindeki etkisini nasıl bilebileceğiz de göz önünde bulunduracağız? Yani “Belki bir daha yapmaz” fikrinin garantisi ne? Son günlerde suç işleyenlerin geçmişine baktığımızda 15, 16, 19, 20 suçtan kaydı bulunduğunu görebiliyoruz. Bunların geçmişinde bir suç makinesi haline geleceklerini bilebilir miydik? Yani geleceği bilmek mümkün mü ki failin geleceğini tartışıp cezasını indirelim? Yok bunların hiç biri sade mantığa uymadığı gibi hukuk mantığını da zorluyor ama mahkeme kararında neden indirim yapılmadığının da gerekçesi aranıyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder