Tokat’ta huzurevinde kalıyorum. Maddi yönden çok mağdurum. Emekli maaşım var ama benim elime geçmiyor, galiba borç nedeni ile el koyuyorlar. Eşimden boşandım, çocuklarım var ama bana bakmıyorlar. Devlet kademelerinin neredeyse tümüne yazılı başvurdum yardım alamadım. Bankalar kredi vermiyor. Çok mağdurum, bana bir yol gösterir misiniz? M.G.
*****
Okuyucum durumunu uzun bir mektupla bildirdiği gibi ekine belgelerini de koymuş. Oysa ben okuyucularıma güvenen biriyim. Ekte belge göndermek gerekmiyor, zira bu belgelerin bir yerde kendilerine gerekli olacağını düşünürüm. Ancak okuyucumun durumunun gerçekten de üzücü olduğunu görüyorum. Ancak anlattığı yaşam şartları içinde bir bankanın kendisine kredi vermeyeceği çok net. Banka kredi vermek için önce teminat ister. Okuyucumun verebileceği bir tek teminatı yok. Bu zaten bilinen bir şey ancak bilinmeyen bir husus var.
Okuyucum emekli olduğunu, emekli maaşı bulunduğunu ancak buna el koyulduğundan söz etmiş. Emekli maaşları haczedilemez. Dolayısıyla bir alacak iddiası ile de el koyulamaz. Devlet kademelerinden yardım isterken acaba bundan söz etti mi? Benim farklı bir önerim olacak. Okuyucumun bulunduğu ilin (kendisi bana Tokat’tan yazmış) yani Tokat’ın baro başkanlığına bir şekilde ulaşsın ve kendisine bir avukat tayinini istesin. Baroların yoksullara ücretsiz yardım sistemleri vardır.
Bunu sağladıktan sonra ilk başvuruları emekli maaşının neden eline geçmediğini araştırmak olur ve bu imkan sağlandıktan sonra, yine de mali durumu incelenir. Emekli maaşı ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyor ise veya herhangi bir hukuki nedenle maaşı halen haketmiyor ise bu halde çocuklarının nafaka borcu gündeme gelir. Evlatlarına nafaka için başvurulur ve bu taleple dava açılar. Davada nafaka talep edilir ve bu nafaka tarafların mali durumu incelenerek neticeye bağlanır. Dolayısıyla ilin baro başkanlığının okuyucuma yardımcı olacağına eminim.